Staryfajter1954 Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Dziś mały inbox modelu Dassault Mirage III E/S sygnowanego marką Mister Craft. Jest to przepak modelu firmy Heller, ktory pierwszą edycję miał w roku 1976 (edycja Mister Craft to rok 2018). Model wiekowy co widać po wypukłych (ale bardzo delikatnych liniach podziałowych) i uproszczeniach co nie oznacza, że nie można wykonać z tego zestawu poprawnego modelu samolotu Mirage III. Trochę pracy będzie wymagało usunięcie jamek usadowych oraz wykonanie uzupełnień no ale zobaczymy co mi z tego wyjdzie? Zestaw pozwala na wykonanie modelu w jednym z pięciu schematów malowania: dwóch francuskich, australijskiego, brazylijskiego i szwajcarskiego. Kalkomanie wyglądają na dobrej jakości ale czy tak jest w rzeczywistości okaże się dopiero w praniu. Prace nad modelem rozpocznę po nowym roku gdyż na ukończenie czeka kilka innych projektów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Na pierwszy rzut oka nie ma tragedii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2020 4 minuty temu, mandrivecs napisał: Na pierwszy rzut oka nie ma tragedii! Którego modelu dotyczy Twój post? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Teraz, Staryfajter1954 napisał: Którego modelu dotyczy Twój post? Mirage. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 3 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Dziś mały inbox modelu Dassault Mirage III E/S sygnowanego marką Mister Craft. (...) Życzę powodzenia. P.S. Ja też wystartuję z jednym ze współczesnych myśliwców, ale dopiero po nowym roku. Kalki dodatkowe już mam, ale nie mam modelu jeszcze jak zakupię model to wtedy napisze dokładniej co i jak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2020 No to witam w samodzielnym wątku naszego projektu poświęconego modelom Mister Crafta :). Aktualnie zbieram dokumentację zdjęciową i rysunkową do tego modelu i zastanawiam się jak do niego zabrać? Prosto z pudła czy jednak walorka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Pierunie co się tam dzieje na sterolotkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 W dniu 8.12.2020 o 00:15, Moses napisał: Pierunie co się tam dzieje na sterolotkach? A komuś się śpieszyło i za wcześnie wyjął wypraski z formy no i powierzchnie sterowe „ozdobione” zostały takimi „uroczymi” jamkamki skurczowym. Będzie trzeba je zaszpachlować i wytrasować nowe linie. Mam nadzieję, że moje nowe rysiki wykonane z nierdzewnej i zahartowanej elektrody poradzą sobie z zadaniem prawidłowo. Na zdjęciu skrzydła z oryginalnej francuskiej edycji tego modelu. Powierzchnia mimo, że nie idealna to jednak jamki o ile są to są zdecydowanie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Mój egzemplarz ma dokładnie ten sam feler na sterolotkach, należy więc sądzić, że jest to "przypadłość" całego procesu produkcyjnego a nie jednostkowy przypadek. Po przejrzeniu kilku fotek Mirage'a w sieci mam wątpliwości co do goleni podwozia głównego, tak kształtu jak i rachityczności konstrukcji w wydaniu MC/Heller. Z ciekawością będę tu podglądał prace ponieważ dla mnie, póki co, Mirage III to rezerwa dla Jaka-6. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2020 17 godzin temu, MooMiniek napisał: Mój egzemplarz ma dokładnie ten sam feler na sterolotkach, należy więc sądzić, że jest to "przypadłość" całego procesu produkcyjnego a nie jednostkowy przypadek. Po przejrzeniu kilku fotek Mirage'a w sieci mam wątpliwości co do goleni podwozia głównego, tak kształtu jak i rachityczności konstrukcji w wydaniu MC/Heller. Z ciekawością będę tu podglądał prace ponieważ dla mnie, póki co, Mirage III to rezerwa dla Jaka-6. Zobaczymy w praniu jak to wyjdzie? Najwyżej będę wzmacniał goleń kawałkiem drutu albo igły do zastrzyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 Prac montażowych jeszcze nie rozpocząłem co prawda ale zamówiłem w Martoli kalkomanie Syhart z pięknym jubileuszowym malowaniem dla samolotu z EC 3/3 Ardennes wykonanym na uświetnienie jubileuszu 50 lecia powstania tej jednostki. Zestaw tych kalkomanii możecie zobaczyć pod tym linkiem. https://syhartdecal.fr/references.php?lang=ENG&ref=Syhart 109&page=description Muszę przyznać, że to malowanie mnie rzuciło na kolana i szkoda, że Mister Craft sam nie wpadł na jego umieszczenie w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) W przerwie nad pracami związanymi z modelem F-104G Starfighter z Academy postanowiłem sprawdzić jak wygląda spasowanie elementów kadłuba ze skrzydłami. Niestety ale okazuje się, że w związku ze zbyt szybkim wyjęciem wypraski z formy połówki kadłuba uległy pewnym odkształceniom. Na szczęście myślę, że jest to do naprawienia ale będzie wymagało nieco naginania, szpachlowania i piłowania. Cóż uroki wyprasek za szybko wyjętych z form... Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2020 W związku z tym, że będę musiał usuwać jamy skurczowe a co za tym idzie uszkodzić wypukłe linie podziałów postanowiłem pobawić się i poćwiczyć trasowanie nowych, wklęsłych linii podziałowych.’ Narazie proste linie na płaskich powierzchniach potem na obłych powierzchniach kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 Podoba się to kibicuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2020 Godzinę temu, Focus napisał: Podoba się to kibicuje. Postaram się cosik z tego stareńkiego Hellera wydłubać:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Ciąg dalszy z treningiem nacinania linii podziałowych. Źle/krzywo poprowadzone linie zaszpachlowałem szpachlówką Mr.Putty R pozwalającą się nacinać bez kruszenia się. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Teraz tak patrząc na podwozie, myślę, że tego typu modele bez żalu nadają się na takie eksponowane na podstawce ze schowanym podwoziem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 5 godzin temu, pepociufakers napisał: Teraz tak patrząc na podwozie, myślę, że tego typu modele bez żalu nadają się na takie eksponowane na podstawce ze schowanym podwoziem. Masz na myśli coś konkretnego w podwoziu czy piszesz ogólnie o podwoziu jako elementach uproszczonych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Weź zwykłą igłę... Naprawdę będzie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2020 dny 15 minut temu, Mikolaj75 napisał: Weź zwykłą igłę... Naprawdę będzie lepiej... Zwykłą igłę też już używałem ale nie byłem zadowolony z efektu bo było jeszcze gorzej. Musze kupić porządne rysiki, które dają prostokątny kształt tego korytka w naciętej linii a te co są to spróbuję jeszcze obrobić podcinając brzegi najzwyklejszą żyletką. Zobaczymy jak to wyjdzie ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Magia porządnych rysików. Nie wiem czemu, ale mi najlepsze linie wychodzą igłą... Mam wrażenie, że jest za mocny docisk. Spróbuj poruszać narzędziem przez pierwsze 5-6 nacięć z siłą nie większą niż rysunek ołówkiem. Potem nieco silniej. Stosuję przeciętnie 10-12 delikatnych nacięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Mikołaj dobrze gada robię tak samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 17 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Masz na myśli coś konkretnego w podwoziu czy piszesz ogólnie o podwoziu jako elementach uproszczonych? I jedno i drugie, czasami można przeboleć uproszczenia, ale jak do tego dodamy wygląd kółka przedniego, to zawsze to łatwiej się zdecydować na schowane podwozie. Co do naciniania linii. Ja tutaj specjalistą nie jestem, ale jak trzeba poprawić linie to używam 'ząbka" z "czeskiej żyletki" - czyli całej piłki, ustawionej pod kątem i prowadzonej po linii. Dobrze się prowadzi i całkiem nieźle struga. A jak masz przyrząd typu dremel i odpowiednie dodatki do szlifowania metalu, to tego typu "strugi" możesz sam wytworzyć z metalowego pręta. Pzdr. Jaro Edytowane 20 Grudnia 2020 przez pepociufakers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, pepociufakers napisał: I jedno i drugie, czasami można przeboleć uproszczenia, ale jak do tego dodamy wygląd kółka przedniego, to zawsze to łatwiej się zdecydować na schowane podwozie. Co do naciniania linii. Ja tutaj specjalistą nie jestem, ale jak trzeba poprawić linie to używam 'ząbka" z "czeskiej żyletki" - czyli całej piłki, ustawionej pod kątem i prowadzonej po linii. Dobrze się prowadzi i całkiem nieźle struga. A jak masz przyrząd typu dremel i odpowiednie dodatki do szlifowania metalu, to tego typu "strugi" możesz sam wytworzyć z metalowego pręta. Pzdr. Jaro Podwozie jakoś się poprawi ale obawiam się o jego wytrzymałość czy nie połamie się pod wpływem ciężaru samego modelu? Natomiast co do nacinania linii podziałowych to zamówiłem w Exito dwa nacinaki Border (0,1 i 02 mm) oraz oszlifowałem dwa swoje nacinaki samoróbki. Aktualnie do nacinania linii podziałowych używam widoczny h na zdjęciach narzędzi ale oryginalny kształt ostrza rysika MRP robiło robotę. Moje nawet się do tego nie umywa :(. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Ołówek automatyczny 0,5 mm z wklejoną na Super glue igłą do szycia. 25lat w eksploatacji. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi