Klapouch Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 Potrzebuję pomocy w wyborze piły do żywicy : https://bocianmix.pl/pl/p/Tamiya-74024-MODELING-RAZOR-SAW/3131 http://www.narzedziaolfa.pl/index.php?p131,olfa-pilka-cs-3 Cena podobna, obie marki zacne, Tamiya ma cieńsze ostrze. Czy ktoś może coś polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 Ja póki co nie kleję zbyt często żywic, ale używam do jej cięcia piłki Olfa zakładanej na uchwyt skalpela: http://www.narzedziaolfa.pl/index.php?p157,olfa-ostrze-zapasowe-kb4-ns-3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 Do żywicy to tylko "czeska żyletka" firmy JLC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2020 Kostka jak kostka. Ja muszę obciąć TO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Jak masz mini wiertarkę najlepiej jest sobie wytoczyć krążek z gumy na trzpieniu i zrobić na taśmie samoprzylepnej dwustronnej takie krążki z różnej gradacji papieru ściernego.Potem to sobie warstewkami przykładając rurę od odkurzacza przeszlifuj delikatnie te nadlewki żywicy.Bardzo delikatnie by nie zdjąć za dużej warstwy.Krążki ścierne na taśmie przylepnej robi nawet proxxon. Tak wygląda mój krążek na trzpieniu do mini wiertarki.Ma jakieś 20mm średnicy. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Ja sobie kupiłem taką: Oferowana przez różnych sprzedawców. Ja mam bez żadnego napisu, z Amazona. Występuje w różnych rozmiarach. Tańsza od Tamyi i skuteczna. Triumpeter/HobbyCraft oferuje ją w takiej odmianie, ale nie wiem czy to wygodne. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek80 Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 Te piłki olfy są dobre, ale mają swoją grubość. Żyletka cienka, ale mała. Coś za coś. Takie delikatne elementy pewnie lepiej obrabiać szlifując na płaskiej powierzchni z papierem ściernym 600-800. Żywica idzie tak bardzo szybko i masz małe szanse na połamanie delikatnych elementów. Z piłką trzeba bardzo uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) W takim przypadku 11 godzin temu, Klapouch napisał: Kostka jak kostka. Ja muszę obciąć TO I czeska żyletka i piłka olfy są okej, w zależności elementu. Jesli chodzi o grube żywiczne podstawy to nie musi byc odrazu działo:) może być np. to -> http://www.narzedziaolfa.pl/index.php?p157,olfa-ostrze-zapasowe-kb4-ns-3 Jednak w Twoim przypadku nie używał bym piłki. Środek bym wyciął nacinając kilka razy skalpelem/ostrym nożem do tapet(jesli sie boisz pekniecia bokow to tradycyjnie wywiercić 4 otwory na rogach), a pozniej delikatnie zeskrobał warstwę naddatku, ostatecznie wykańczając wszystko papierem ściernym na kawałku drewnianego klocka. Pzdr. Jaro Edytowane 10 Grudnia 2020 przez pepociufakers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, Klapouch napisał: Kostka jak kostka. Ja muszę obciąć TO Takiej ramy nie wycina sie piła a już zwłaszcza tą która pokazałeś. Do takiej roboty to kawałek płyty MDF tak 30x20 cm, na to naklejasz płótno ścierne z ziarnem 240 - 320 i na mokro szlifujesz az będziesz miał gładką równa powierzchnię tej ramy. Piła ma zbyt grube zęby, żeby takiej żywicy nie porozrywac w trakcie cięcia no i jest duża, sam brzeszczot ma prawie 20 cm długości i 0,25 mm grubości, to nie jest narzedzie do filigranowych detali z kruchej żywicy: Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 Ja bym w tę szczelinę pomiędzy ramą a kostką wlewową "czeską żyletkę" od JLC albo CMK spróbował wcisnąć i rozciąć w ten sposób. Albo zeszlifować, tylko to dużo pyłu będzie - koniecznie na mokro. Piłka od Tamiyi nie dość, że za gruba, to będzie haczyć i skończy się połamaniem części, tak jak Qz9 napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2020 Dzięki Panowie za wszystkie rady. Ostatecznie starłem na takiej siatce ściernej, końcówki odcinając nożykiem. To na grubo. Na gładko po prostu papier ścierny. I rzeczywiście - na sucho trochę pyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 Parafrazując klasyka - żywicy cięcie też zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi