_unknown_ Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 Przepraszam za ten język Goethego w tytule, ale miało być oficjalnie Zastanawiałem się co wrzuć na warsztat i padło na wiejski obrazek - ciągnik i przyczepa z ziemniakami. Ciągnik to najnowsze dzieło MiniArtu, który wciąż poszerza ofertę Bulldogów. Nie będę oryginalny jak powiem, że pakiet prezentuje się bardzo przyzwoicie. Tam, gdzie zazwyczaj pojawiają się ślady po wypychaczach, tutaj czysto. Powinno być lekko, łatwo i przyjemnie Przyczepa to kolejna nowość, Das Werk jak zwykle przykuwa uwagę fantastyczną szatą graficzną. Gdy tylko zobaczyłem zapowiedź tego zestawu wiedziałem, że szybko znajdzie się w szufladzie. Wyjściowo sprzęt wprawdzie wojskowy, ale czemu miałby nie pojawić się na polu? Instrukcja-klimatyczna książeczka, ale w środku moim zdaniem mogłoby być bardziej czytelnie. Kilka opcji wykończenia: burty, pałąki, do wyboru do koloru... Koła "ociężałe" to kolejny plus. W MiniArcie tak nie jest, ale co wspólne to sposób wykonania. Pierwszy raz spotykam się, że ani gumowe, plastikowe czy żywiczne jako całość a do sklejenia z kilku elementów. Zatem do boju, a raczej na pole 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Ha, ha. Miałem identyczny pomysł na dioramkę. Traktor już zakupiłem przymierzałem się do zakupu przyczepy a tu taki zonk. Ale będę uważnie przyglądał się budowie. Rozważasz zakup tych dodatków ? https://exito.sklep.pl/pl/p/DAS-WERK-DWA018-135-5t-Einheitsanhanger-Resin-Wheel-Set/57108 https://exito.sklep.pl/pl/p/DAS-WERK-DWA019-135-Real-wood-plank-set-for-5t-Trailer/57109 Edytowane 9 Grudnia 2020 przez _OldMan_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) _OldMan_- raczej nie. Drewno zimituję farbkami, a potem pomaluję szarym i podrapię nieco. Co do kół, to zobaczę jak po złożeniu będą wyglądać te zestawowe. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez _unknown_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Grudnia 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Grudnia 2020 Fajny komplet u mnie może taki zestaw będzie ale nie jestem jeszcze przekonany poskładałem przyczepkę koła nie są złe, troszkę męczące a i nie używać Extrathin!!! , podobnie jak w przypadku plastiku IBG mogą popękać cienkie obręcze opon. Oglądam jak się tam traktorek wykluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 W dniu 9.12.2020 o 17:13, _unknown_ napisał: Powinno być lekko, łatwo i przyjemnie Tak samo myślałem przy swoim i nigdy się jeszcze tak nie myliłem przy żadnym modelu =P Szczególnie uważaj na obudowę silnika bo składa się z wielu elementów które wymagają jednak dużej uwagi przy czyszczeniu i składaniu w całość. Łatwo nie zauważyć że coś jest nie tak i ma to konsekwencje na dalszym etapie budowania/rozklejania^^ Przynajmniej nie masz wersji na stalowych kołach. W trakcie czyszczenia wszystkich elementów na jedną stronę układu jezdnego zdążyłem obejrzeć cały sezon serialu... gdy zorientowałem się ile mnie po tym czeka szpachlowania odłożyłem model na półkę na jakieś lepsze czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Jestem ciekaw jak rozwiążesz kwestię ziemniaków na taaaakiej przyczepie..,kolegi Greifa też się to dotyczy i to podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 1 godzinę temu, piotrkur napisał: Jestem ciekaw jak rozwiążesz kwestię ziemniaków na taaaakiej przyczepie.. Zapewne ukształtowany wypełniacz (najlepiej styrodur) i 2 warstwy kartofli posypane od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 59 minut temu, Bzdura napisał: 2 warstwy kartofli posypane od góry. Właśnie te kartofle mnie intrygują.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Ryż dmuchany... ale skalę trzeba by sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Jery napisał: Ryż dmuchany... ale skalę trzeba by sprawdzić? Kształt nie ten i trzeba by mocno zabezpieczyć, żeby się robactwo nie złapało. 2 godziny temu, piotrkur napisał: Właśnie te kartofle mnie intrygują.. Dobrze dobrane, okrągłe kamyczki. Ewentualnie, jak ktoś ma cierpliwość, to można z modeliny/masy ukulać przy jakimś meczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 8 minut temu, Bzdura napisał: trzeba by mocno zabezpieczyć, żeby się robactwo nie złapało. A nasza chemia modelarska to co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 6 godzin temu, Irgr napisał: Przynajmniej nie masz wersji na stalowych kołach. W trakcie czyszczenia wszystkich elementów na jedną stronę układu jezdnego zdążyłem obejrzeć cały sezon serialu... gdy zorientowałem się ile mnie po tym czeka szpachlowania odłożyłem model na półkę na jakieś lepsze czasy. Dzięki za ostrzeżenie przed stalowym. Przeszło mi przez myśl, że jak ten na oponach się sprawdzi, to ogarnę go sobie np. z wozem drabiniastym... Jak przystało na MiniArta sporo drobnicy jest, to fakt. Już jakiś czas temu skleiłem sobie Case'a od Thunder Model, gdyby robił go MiniArt byłby pewnie 2 razy bardziej skomplikowany . 28 minut temu, Bzdura napisał: Dobrze dobrane, okrągłe kamyczki. Ewentualnie, jak ktoś ma cierpliwość, to można z modeliny/masy ukulać przy jakimś meczu Będę się skłaniał ku drugiej opcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Znalazłem ziemniaki do kupienia. https://www.modelscenerysupplies.co.uk/brands/juweela-models/scale-model-potatoes-1-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Prawie 7 funtów za 100 g . Toć to złodziejstwo w biały dzień. Jakub załatwie tobie taniej Bryzy albo Denary. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez seven up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 20 minut temu, seven up napisał: Toć to złodziejstwo w biały dzień Zależy na ile wyceniasz swój czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 47 minut temu, jakub476 napisał: Znalazłem ziemniaki do kupienia. https://www.modelscenerysupplies.co.uk/brands/juweela-models/scale-model-potatoes-1-35 Wyglądają jak bardzo drobna, sucha karma dla szczeniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Najlepsze (i najtańsze) będą kulki z nosa. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez _OldMan_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 ciekawy projekt - będę zaglądał powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) No, dajesz, Pan, przyczepkę... Chcę zobaczyć, co to warte w obróbce... I czy pożenię toto z Hanomagiem... Pozdrawiam Edytowane 12 Grudnia 2020 przez rhinoceros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) To, co Tamiya rozwiązałaby w trzech krokach MiniArt prowadzi przez pięć punktów - można dojść do takiego wniosku sklejając modele tej firmy. Największym wyzwaniem jest powycinane i jednocześnie nie połamanie tego chrustu, ale rezultat wynagradza (przynajmniej moim zdaniem). Choć na żadnym zdjęciu takiej kombinacji nie znalazłem, postanowiłem dorobić przednie błotniki. To w końcu cywil, więc można puścić wodze fantazji. Zaczep do poprawienia, trzeba będzie jakoś przyczepę podpiąć . Tylne koła - tutaj wszystko pasuje idealnie, gorzej z przednimi, ale i tak zostaną w ziemi obtoczone, więc szczególnie się tym nie przejmuję. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez _unknown_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 Nie zapomnij zaszpachlować śladu po łączeniu góry z bocznymi ściankami, w środkowym segmencie obudowy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 15 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2020 Bulldog po wprowadzeniu poprawek. Zostało mi w dłoniach trochę milliputowej masy i zrobiłem na próbkę nieco ziemniaków . Traktorek właściwie gotowy na podkład, ale zastanawiam się jeszcze, czy nie dodać mu przedniej szyby, bo jest takowa w przezroczystej ramce, pewno już z myślą o zestawie https://miniart-models.com/products/38041-german-traffic-tractor-d8532/ Co sądzicie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 Miniart szykuje traktor z błotnikami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 ziemniaki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi