Michal_G Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Zaczynając Nowy Rok Modelarski wziąłem się za BWP-1 z chińskiej firmy S-Model. Początkowo miałem zamiar naciąć zęby gąsienic ale padłem przy tym. Po rozcięciu okazało się że górny bieg dał bym radę ponacinać (czego i tak nie będzie widać), o tyle z dolnym nie dam rady - trzeba by ciąć przy każdym kole bo inaczej nie ma dostępu. Nie na moje nerwy, odpuściłem. Za to nie darowałem sobie wymiany siatek na wlotach powietrza na metalowe od Abera. Plastik górnego pancerza dość gruby więc nie można było przykleić ich "z marginesem" od spodu tylko trzeba było idealnie "na wymiar" dociąć, wepchnąć od spodu i przykleić CA. Otwór przy wylotach na etapie wstępnego nawiercania. Trzeba będzie jeszcze dorobić osłonę - na zdjęciu widać że coś tam blaszanego sterczy a w modelu jest płasko. Planowane malowanie - oczywiście BWP-1 z emblematem 6 PDPD - zdjęcie ze strony 62 monografii numer 312 Wydawnictwa Militaria, Tak, wiem, etatowo 6-ta ani sztuki BWP-a nie miała. Zdjęcie prawdopodobnie zrobione do celów propagandowych, żeby jeszcze bardziej postraszyć Duńczyków (a i tak razem z Niemcami w portki robili ze strachu gdy ODS-y wychodziły w morze i AN-y grzały silniki) jak to "upancerniamy" 6-tą. Mimo kontaktów wśród "starego desantu" nie udało mi się wyjaśnić dokładniej okoliczności zrobienia tego zdjęcia. Tak czy tak emblemat 6-tej na pancerzu ewidentny, nasi spadochroniarze za wieżą w orzeszkach siedzą, kleić można. Podobne zdjęcie z 1969 roku (ćwiczenia Odra-Nysa) jest w "Wozach Bojowych LWP" Magnuskiego, BWP z numerem taktycznym 0408 (czyli "pożyczony" z 11 DPanc). Fotki poniżej, jak na razie wszystko poza siatkami "na wcisk bez kleju". Tak, szczelinę powyżej lewego błotnika widzę, zgiął się ciut w dół, poprawię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 Coś tam poszło do przodu. Kadłub i wieża wstępnie zmontowane. Malowanie pędzlem akrylem od MiG-a zupełnie nie wyszło (farba w ogóle nie trzymała się plastiku, kolejne warstwy powodowały tylko zalanie detali). Skończyło się zmywaniem (co nie do końca idealnie wyszło) i malowanie m Pactrą A114 Olive Drab z odmieszką English Uniform od Vallejo i paroma kroplami medium do akryli dla zrobienia półpołysku. Peryskopy zalane Humbrolem Crystal Clear Do poprawek: - miejscami niedomalowania - osłony gąsienic tu i ówdzie odstają od kadłuba - do zalania Tamiya Extra Thin - peryskopy do uzupełnienia, są ubytki wypełnienia. Parę pytań: - włazy robić otwarte czy zamknięte? Wnętrza żadnego nie ma ale i tak mało co było by widać. Jeżeli otwarte to jaki kolor od wnętrza? - na zdjęciu oryginału brak Malutkiej nad lufą. Jednak bym zrobił z, PPK dodaje BWP-owi bojowości. Na jaki kolor rakietę malować? Przenośne były zielone (mamy w GRH "Południe" Polscy Spadochroniarze Wojskowi jedną) a instalowane na pojazdach? Przede mną największa blacharka w karierze modelarskiej, elementów fototrawionych w zestawie jest sporo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 Fajny żuczek. Cały układ jezdny, tzn. koła wszelkie i gąsienice są odlane jako jeden element? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 Włazy białe ,wkładka ochronna w kolorze wozu, brązowa ,zielona różnie to bywało.Tego białego to zostawało niewiele na około. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 Mandrivecs - dokładnie tak, cały układ jezdny jest odlany razem. To największa wada SModelu, zęby gąsienic bez nacięć (jeden ząb przez całą szerokość gąsienicy). Poległem na próbie ponacinania. Pewnym rozwiązaniem są "gumisie" od ACE (dostępne np. w Martoli) ale odpuściłem - bałem się że pouszkadzam koła przy odcinaniu gąsienic. Niestety ACE sprzedaje same gąsienice, bez kół... OLO - to chyba zdecyduję się na zamknięte włazy - obawiam się że mi koła współcentryczne pędzlem nie wyjdą i będzie paskudny efekt. Ale jeszcze pooglądam, zastanowię się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 A gdyby tak te koła wydrukować na drukarce 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 (edytowane) Wcale to źle nie wygląda razem odlane. W porównaniu do tego co serwuje ACE - ciesz się z tego co masz! Edytowane 12 Marca 2021 przez Gerd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 W dniu 9.01.2021 o 15:09, Michal_G napisał: Zaczynając Nowy Rok Modelarski wziąłem się za BWP-1 z chińskiej firmy S-Model. Początkowo miałem zamiar naciąć zęby gąsienic ale padłem przy tym. Po rozcięciu okazało się że górny bieg dał bym radę ponacinać (czego i tak nie będzie widać), o tyle z dolnym nie dam rady - trzeba by ciąć przy każdym kole bo inaczej nie ma dostępu. Nie na moje nerwy, odpuściłem. Za to nie darowałem sobie wymiany siatek na wlotach powietrza na metalowe od Abera. Plastik górnego pancerza dość gruby więc nie można było przykleić ich "z marginesem" od spodu tylko trzeba było idealnie "na wymiar" dociąć, wepchnąć od spodu i przykleić CA. Otwór przy wylotach na etapie wstępnego nawiercania. Trzeba będzie jeszcze dorobić osłonę - na zdjęciu widać że coś tam blaszanego sterczy a w modelu jest płasko. Planowane malowanie - oczywiście BWP-1 z emblematem 6 PDPD - zdjęcie ze strony 62 monografii numer 312 Wydawnictwa Militaria, Tak, wiem, etatowo 6-ta ani sztuki BWP-a nie miała. Zdjęcie prawdopodobnie zrobione do celów propagandowych, żeby jeszcze bardziej postraszyć Duńczyków (a i tak razem z Niemcami w portki robili ze strachu gdy ODS-y wychodziły w morze i AN-y grzały silniki) jak to "upancerniamy" 6-tą. Mimo kontaktów wśród "starego desantu" nie udało mi się wyjaśnić dokładniej okoliczności zrobienia tego zdjęcia. Tak czy tak emblemat 6-tej na pancerzu ewidentny, nasi spadochroniarze za wieżą w orzeszkach siedzą, kleić można. Podobne zdjęcie z 1969 roku (ćwiczenia Odra-Nysa) jest w "Wozach Bojowych LWP" Magnuskiego, BWP z numerem taktycznym 0408 (czyli "pożyczony" z 11 DPanc). Fotki poniżej, jak na razie wszystko poza siatkami "na wcisk bez kleju". Tak, szczelinę powyżej lewego błotnika widzę, zgiął się ciut w dół, poprawię. Nie wiem, z których to ćwiczeń - roku...? Dodam tylko, że z 7.ŁDD wypożyczyli baterię PPK 2P27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 13 Marca 2021 Autor Share Napisano 13 Marca 2021 JFM dziękuję za super zdjęcia. Ynot robiąc kalki (Eastern Cocktail) nie dał trzeciego emblematu na tylne drzwi - na szczęście mam zestaw od Toro "Numery rejestracyjne wz.56, 76 i napisy eksploatacyjne" - są w nim 3 sztuki. Na zdjęciu BWP-a 3003 widać Malutką - jest podkładka żeby zrobić. Pasy chyba skórzane czyli najpóźniej połowa lat 70-ych, później weszły parciane. Dokładniej określić daty zrobienia zdjęć nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 13 Marca 2021 Share Napisano 13 Marca 2021 Kibicuję i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Marca 2021 Share Napisano 13 Marca 2021 (edytowane) Mam w swoich zbiorach takie własne zdjęcie. Nie wiem czy Ci to coś pomoże bo to zdjęcie niemieckiego BWP-a z Munster. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 13 Marca 2021 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 Jak idzie, Panie Michale??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 3 Października 2021 Autor Share Napisano 3 Października 2021 Ano nie idzie, totalny brak czasu. Starsza córka w 1 klasie podstawówki, młodszej 1.5 roku stuknęło i nie śpi po nocach, do tego obłęd w fabryce, rehabilitacja na nawalające nadgarstki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 W dniu 12.03.2021 o 16:38, JFM napisał: Nie wiem, z których to ćwiczeń - roku...? Dodam tylko, że z 7.ŁDD wypożyczyli baterię PPK 2P27. Odra-Nysa 69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betinho Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 W dniu 12.03.2021 o 18:17, Michal_G napisał: Mandrivecs - dokładnie tak, cały układ jezdny jest odlany razem. To największa wada SModelu, zęby gąsienic bez nacięć (jeden ząb przez całą szerokość gąsienicy). Poległem na próbie ponacinania. Pewnym rozwiązaniem są "gumisie" od ACE (dostępne np. w Martoli) ale odpuściłem - bałem się że pouszkadzam koła przy odcinaniu gąsienic. Niestety ACE sprzedaje same gąsienice, bez kół... OLO - to chyba zdecyduję się na zamknięte włazy - obawiam się że mi koła współcentryczne pędzlem nie wyjdą i będzie paskudny efekt. Ale jeszcze pooglądam, zastanowię się. Można też kupić- równie od Ace - same koła, w tym koło napinające. Ale jest dużo pracy, by to połączyć Modeltrans wydał teraz żywiczną konwersję, ale nie przyglądałem się, na ile jest ona użyteczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Jeśli potrzebował byś koła mam kpl. żywicznych z Armory w swoim składzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Października 2021 Autor Share Napisano 4 Października 2021 dei fajna fotka! Chyba wtórnie kolorowana. Cały film da się gdzieś obejrzeć? Kolorem emblematu bym się nie sugerował, przy kolorowaniu mógł nie wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Witam .To jest jak widać skan z kroniki ćwiczeń Odra-Nysa ,znalazłem ten film na tej stronie przez przypadek ,szukając czegoś innego .Zainteresowały mnie te kadry bo w kolorze i 6PDPD na BWP-ach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 6 Października 2021 Share Napisano 6 Października 2021 (edytowane) Znalazłem jeszcze takie... Edytowane 6 Października 2021 przez JFM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 6 Października 2021 Share Napisano 6 Października 2021 ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Października 2021 Share Napisano 6 Października 2021 Zwróciliście uwagę na ostatnich fotkach? Co tam się działo na niebie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 6 Października 2021 Autor Share Napisano 6 Października 2021 Dziękuję za kolejne fotki! Skoro 3008 ma biały pas to założę że mój 3003 też, tylko na fotkach w cieniu go nie widać. Odnoszę wrażenie że BWP-y przerzucono rzutem lądującym na AN-12. Na części zdjęć widać pionową białą kreskę na bocznym pancerzu - tak oznaczano środek ciężkości na ASU-85 35 das (kwestia ustawienia pojazdu we właściwym miejscu w ładowni samolotu). Też trzeba będzie domalować. Na niebie najprawdopodobniej widać smugi pozostawione przez myśliwce osłaniające desant lub szturmowce okładające rejon lądowania rakietami i bombami przed lądowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 No i chyba trzeba by wziąć pod uwagę ten element... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 W dniu 12.03.2021 o 14:52, Michal_G napisał: Parę pytań: - włazy robić otwarte czy zamknięte? Wnętrza żadnego nie ma ale i tak mało co było by widać. Jeżeli otwarte to jaki kolor od wnętrza? - na zdjęciu oryginału brak Malutkiej nad lufą. Jednak bym zrobił z, PPK dodaje BWP-owi bojowości. Na jaki kolor rakietę malować? Przenośne były zielone (mamy w GRH "Południe" Polscy Spadochroniarze Wojskowi jedną) a instalowane na pojazdach? Przede mną największa blacharka w karierze modelarskiej, elementów fototrawionych w zestawie jest sporo. Zastanawiam się, dlaczego przyklejasz blaszki dopiero PO pomalowaniu modelu. Nie ma ich zresztą zbyt wiele. Ja gąsienic nie ruszałem, zostawiłem tak jak są, na wykończonym modelu nie przeszkadzają w jego odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 Blaszki przyklejam po pomalowaniu z uwagi na utrudniony dostęp pędzlem w zakamarki blaszek. Dotyczy to zwłaszcza osłon reflektorów, od wewnętrznej trudno było by się dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi