Skocz do zawartości

Sd.kfz 8 DB 10 Lufcik + Flak 36 Dragon 1:35

gustlik

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Merten napisał:

No to pierwszy:

Nakładki na gąsienice, które w oryginale były gumowe, zniknęły również pod rdzą.  Zakładam, że i tak wiesz, ale żeby nudno nie było.... 😉

Nakładki wiem, naniosłem trochę olejnrj rdzy jeszcze i domaluje to w poniedziałek. Potem jeszcze na gąski dojdzie połysk, inne siuwaksy także intwnsywność rdzy będzie finalnie ledwo dostrzegalna.

Pozdrawiam

Gąsienice narazie dostały sam rdzawy kolor, muszę domalować gumowe bandaże, nałoże połysk i dalsze siuwaksy typu kurz czy brud na bazie akryli i produktów olejnych. 

Elementy metalowe pokryłem mieszanką red hull i red, na to chipping efde t miga i mieszanka dark yellow 2 z białym. Kor opon to tire black miga. I na to połysk.  I na tą chwile to wszystko. Następnie chce zrobić wash, trochę brudu i będą czekać na finalny brudzing. Narazie niech leżą. Jeśli będą się peezentować źle to faktycznie je przemaluje.

1 godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał:

Gąsienice  masz za mocno pordzewiałe, pamiętaj że Niemcy używali farb anty korozyjnych więc tej rdzy nie będzie za dużo 

Tak jak już pisałem narazie na nich jest tylko rdza, będą dalsze malunki, to jest etap pośredni 😉

Na szybko fotka z domalowanymi gumowymi nakładkami.

20210129_171216.jpg

Edytowane przez gustlik
  • Like 1

Tymczasem zająłem się podstawką, z racji że same pojazdy są duże, podstawka też nie będzie najmniejsza. Robiłem porządki w garażu i znalazłem dwa stare modele które postaram się tu wykorzystać, sd kfz 251 dragona i kubelwagen tamiya. 251 jest już przycięte i wymaga renowacji. Kubelwagen też  prawdopodobnie będzie trochę przecięty.

20210201_111206.jpg

20210201_111251.jpg

Edytowane przez gustlik
  • Like 1

8 minut temu, Adams M1A1 napisał:

Wygląda ciekawie, a nie myślałeś aby tego sdkfzeta  251  wystrzępić jakby został trafiony rakietą czy coś.  Walcz dalej jesteś obserwowany:wow:. Pozdr. A,

Ten 251 i kubelwagen to totalne wraki, jeśli bym je budował od początku z takim przeznaczeniem to sprawa była by dużo prostsza.  251 tak przeciołem i wkomponuje w grunt że po zalaniu żywicą to nikt nie pozna że model który już dawno powinien być na śmietniku. Połowa modelu to hips i szpachlówka. Kubelwagen był w podobnym stanie. Te dwa pojazdy to taki eksperyment, zobaczymy co z tego wyjdzie.😀😀

Zmieniłem koncepcję podstawki.

Pracuję też nad budynkiem, wymaga on jeszcze sporo pracy. Miał być cały ceglany, ale cegiełki średnio mi idą i będę go jeszcze pokrywał odpadającym tynkiem.

Pozdrawiam.

IMG_20210211_162959-01.jpeg

IMG_20210211_163122-01.jpeg

IMG_20210211_163044-01.jpeg

IMG_20210211_163027-01.jpeg

• Like 2

23 minuty temu, Stojkovic napisał:

Masz dość spore dysproporcje w tych cegłach na budynku. Przy drzwiach wygląda to spoko, ale im wyżej tym gorzej.

Wiem, dlatego będzie wszystko pokryte tynkiem

Zmalowałem kolor bazowy i rozjaśnienia. Następny etap to kamuflaż. Na koniec będzie wyciąganie detali. Kolor bazowy to farbki tamiya a kamuflaż będzie na bazie AK real kolor. 

Przewiduje kamuflaż z ostrymi przejściami

IMG_20210219_102901.jpg

IMG_20210219_102915.jpg

IMG_20210219_102923.jpg

IMG_20210219_102931.jpg

IMG_20210219_102958.jpg

• Like 1

Koledzy może ktoś mi odpowie na pytanie,co to są za kable nawinięte na bębny mocowane na błotnikach 88-ki.Nie umiem znaleźć odpowiedzi.Co do modelu zapowiada się ciekawie.Widziałem ten pojazd na żywo podczas rekonstrukcji historycznej w Piotrkowie Trybunalskim.Spora maszyna.:jupi2::jupi2:

3 minuty temu, jarek napisał:

Koledzy może ktoś mi odpowie na pytanie,co to są za kable nawinięte na bębny mocowane na błotnikach 88-ki.Nie umiem znaleźć odpowiedzi.Co do modelu zapowiada się ciekawie.Widziałem ten pojazd na żywo podczas rekonstrukcji historycznej w Piotrkowie Trybunalskim.Spora maszyna.:jupi2::jupi2:

Chyba do połączenia dział z Kommandogerat 40.

Dokładnie działo było podpinane pod wspomniany celownik ( zdjęcie poniżej ) dzięki czemu szło prowadzić precyzyjny ostrzał przeciwlotniczy. Tymczasem zmalowałem kamuflaż.

Kommandogerät_40.jpg

IMG_20210219_112449.jpg

IMG_20210219_112456.jpg

IMG_20210219_112505.jpg

IMG_20210219_112513.jpg

IMG_20210219_112522.jpg

• Like 2

12 godzin temu, gustlik napisał:

Dokładnie działo było podpinane pod wspomniany celownik ( zdjęcie poniżej ) dzięki czemu szło prowadzić precyzyjny ostrzał przeciwlotniczy. Tymczasem zmalowałem kamuflaż.

Kommandogerät_40.jpg

Dokładnie  to cała bateria a można było pod to urządzenie podpiąć np. reflektory przeciwlotnicze:mrgreen:. Cały zestaw jeździł na kilku przystosowanych specjalnie ciężarówkach Kfz. 74 ( Krupp L3 lub MB LG3000) lub specjalnie przerobionym ciągniku Sd. Kfz.7 .  a był do niego jeszcze potężny agregat prądotwórczy :D. Pozdr. A.