Marek62 Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 ostatnio czytałem na forum posty o modelu czapli.Kilka juz kiedys skleiłem,ale temat mnie na tyle wciagnał że kupiłem zestaw zts plastik za całe 10,99 zł i wziąłem czaplę na warsztat.Bazowałem na planach Samolot po polsku stratusa i planów wydanych kiedys w modelarzu. jako ze model vintage to przy budowie przyjąłem równiez ta metodę, czyli zadnych blaszek itp. Zrobiłem troche lepsze wnetrze kabin niż z oryginalnego zestawu, dodałem żebrowanie usterzenia, zmieniłem kształt statecznika pionowego, wstawiłem nowy silnik w osłone, zmieniłem smigło i dodałem jeszcze kilka drobiazgów.Trochę zmieniłem zastrzały bo te z zestawu maja okragły przekrój. Model na razie tylko z szachownicami, ale chciałbym wykonac go z jakims godłem eskadry i nr podskrzydłowym.Na razie znalazłem 3 391K, 225P, 374R i mysle jak tu wykombinowc te oznaczenia.Pewnie bede zmuszony tez je wykonać. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Kawał fajnej roboty! Fajna czapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Czapla to moja ulubiona konstrukcja z polskich płatowców. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Kawal dobrej modelarskiej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 No proszę "Złoty, a skromny". Zdecydowanie jestem na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 Bardzo koledzy laskawidorzucam kilka fotek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Stycznia 2021 Share Napisano 25 Stycznia 2021 Tak na przyszlosc mozesz jeszcze owiewki wymienic na kawalki folii bo te zestawowe to szklo pancerne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 25 Stycznia 2021 Share Napisano 25 Stycznia 2021 Łaskawi, bo temat ciekawy, ale bardzo niszowy. Na rynku praktycznie dostępne jedne mizerne wypraski. Ale fajnie widzieć czaplę. To moja ulubiona polska konstrukcja z września 39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 Adam faktycznie owiewki pancerne. Może w następnym modelu. Kupię jeszcze jedna czaple niech sobie leży i dojrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Stycznia 2021 Share Napisano 25 Stycznia 2021 A moja z blaszkami i zastrzałami z igieł wciąż na warsztacie, już od 5 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 25 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2021 Oglądałem warsztat kolegi. Pomógł mi w budowie. Czekam na końcowy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2021 Wziąłem pędzelek i spróbowałem namalować godło 13 eskadry. Efekt jak widać. Chyba jeszcze pocwicze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 O jeżusku tylko wsiadać i lecieć!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 Rewelacyjna Czapla, a jak dobrze doczytałem to jest wykonana z w miarę ,,świeżych" wyprasek - że udało ci się trafić kadłub na którym można oprzeć budowę?!??!! Kupiłem 3 sztuki: żadna się nie nadawała nawet na bazę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Share Napisano 11 Lutego 2021 Chyba się udało. Kupiłem ostatnio jeszcze jeden. Kadłub jako tako choć plastik to jest dno luszczy się,natomiast silnik a w szczególności osłony popychaczy to jest shit. Ale dobrze ze chociaż takie coś jest dostępne. Byłoby o wiele łatwiej gdyby producent polepszyl jakość plastiku. Póki co nie zrazony jakością zestawu dlubie sobie następna czaple,bo ta ostania jakoś taka,, przycupnieta,, wyszła. Jak patrzę na dostępne fotki to podwozie wydaje się wyższe i wygląda bardziej,, lekko,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 11 Lutego 2021 Autor Share Napisano 11 Lutego 2021 Chyba się udało. Kupiłem ostatnio jeszcze jeden. Kadłub jako tako choć plastik to jest dno luszczy się,natomiast silnik a w szczególności osłony popychaczy to jest shit. Ale dobrze ze chociaż takie coś jest dostępne. Byłoby o wiele łatwiej gdyby producent polepszyl jakość plastiku. Póki co nie zrazony jakością zestawu dlubie sobie następna czaple,bo ta ostania jakoś taka,, przycupnieta,, wyszła. Jak patrzę na dostępne fotki to podwozie wydaje się wyższe i wygląda bardziej,, lekko,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 13 Lutego 2021 Autor Share Napisano 13 Lutego 2021 W międzyczasie poprawiłem podwozie. Sprawdziłem i wg planów amortyzatory były za krótkie. Dodałem oznakowania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 2 Marca 2021 Autor Share Napisano 2 Marca 2021 Druga czapla w barwach 13 eskadry skonczona 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Marca 2021 Share Napisano 2 Marca 2021 Kolejna pięknie wykonana Czapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Po prostu śliczności - szacunek i chylę czoła że z takich marnych wyprasek takie modele ci wychodzą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Marca 2021 Share Napisano 5 Marca 2021 Bardzo ładna i czyściutka. Nie dałoby się nieco jej przybrudzić? Nie dopatrzyłem się tam jakiegoś wyrazistego washa. Poza tym - sam nabrałem ochoty na polską konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 Czyściutka bo nowa z fabryki.a tak naprawdę to nie mam doświadczenia z brudzingiem wiec wolalem nie eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Bardzo ładna Czapla :). Dobra, samodzielna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Mam pytania do czapli 374- po pierwsze skąd nr seryjny 55-108 ? a po drugie dlaczego pod płatem litera R a nie D, skoro to była maszyna ponoć z Dęblina? Pytam bo tez mam ochotę na to oznakowanie ale nie potrafię nic więcej zaleście oprócz nr burtowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi