Bartas89 Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Cześć wszystkim Zakładam swój pierwszy warsztat w lotnictwie i liczę na waszą pomoc. Zakładam go, nie po to aby się chwalić co tam ulepię, ale po to, że będę miał bardzo dużo pytań Jest to mój pierwszy model myśliwca i jestem w ich temacie zielony. Szesnastkę będę chciał zrobić w malowaniu 144th California Air National Guard. Mam do niego dodatki takie jak dysza Aires, rurkę pitota Mastera i maski od Eduarda. Edytowane 15 Marca 2021 przez Bartas89 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Zasiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Również chętnie oglądnę. W kolejce czeka na mnie Block 50, też od tamki. Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Marca 2021 Autor Share Napisano 20 Marca 2021 Jak nakładać kalkomanię? Chodzi mi głownie o lakier błyszczący i matowy. Jaki i w jakich proporcjach rozcieńczony? Oraz jak się pozbyć filmu/ schodka wokół kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Zapewne istnieje kilka metod - ja robię to następująco : kalki zawsze kładę na lakier błyszczący. Jak wyschną, kładę 2-3 warstwy błyszczącego. Najpierw 1 część lakieru i 2 rozcieńczalnika - delikatna mgiełka - tak aby uniknąć ew. zeżarci kalki. Po wyschnięciu pierwszej warstwy, zwiększam ilość rozcieńczalnika do proporcji 1/3-4. Po kilku dniach (ważne aby lakier na kalkach był utwardzony) gąbkami ściernymi delikatnie szlifuję miejsca na które nałożyłem kalki, tak aby zebrać warstwę lakieru eliminując "schodki". Po takiej obróbce, same kalki, jak i powierzchnie dookoła nich były wyraźnie zmatowione bez w/w schodków. Na koniec pół-mat. Maluję Mr Hobby GX 112. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Marca 2021 Autor Share Napisano 20 Marca 2021 A czy ten film nie zniknie pod warstwą lakieru matowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Co rozumiesz pod pojęciem "film"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Marca 2021 Autor Share Napisano 20 Marca 2021 1 godzinę temu, MarcinWSS napisał: Co rozumiesz pod pojęciem "film"? To co okala kalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Marca 2021 Super Moderator Share Napisano 20 Marca 2021 Film może i zniknie, ale możliwe że zostanie schodek, który trzeba zeszlifować. A lepiej chyba szlifować lakier połysk, niż matowy. W sumie, to matowego lakieru nigdy nie szlifowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Połóż na cały model, po oklejeniu go kalkami, 3 solidne warstwy bezbarwnego. Szlifuj delikatnie gąbkami te miejsca, gdzie są kalki, wraz z miejscami wokół nich. Najpierw otrzymasz matową powierzchnię na kalkach wraz z błyszczącymi mikro rowkami okalającymi kalki. Delikatnie dalej szlifuj miejsca tych rowków aż otrzymasz jednolitą zmatowioną powierzchnię. Na tak przygotowaną powierzchnię połóż mat lub, co osobiście ja preferuję, pół mat zwany też satyną. Prościej nie umiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 4 minuty temu, jawkers napisał: Film może i zniknie, ale możliwe że zostanie schodek, który trzeba zeszlifować. A lepiej chyba szlifować lakier połysk, niż matowy. W sumie, to matowego lakieru nigdy nie szlifowałem. Lakier matowy to, w odpowiednim powieszeniu, mikro pory. Efektywniej jest szlifować i uzyskać jednolitą powierzchnię, miejsca, w których występują "schodki", lakier błyszczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Marca 2021 Super Moderator Share Napisano 20 Marca 2021 Lakier błyszczący, chyba jest też twardszy po zaschnięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 21 minut temu, jawkers napisał: Lakier błyszczący, chyba jest też twardszy po zaschnięciu? Też odnoszę takie wrażenie - GX przypomina, po wyschnięciu, twardy "szklany" mikrofilm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 1.Na czarną satynową perłę położone decale. 2.Dwie warstwy punktowe cleara matowego (żeby zlikwidować srebrzenie ), 3.Przetarcie( delikatne) gąbką cierną ,żeby zlikwidować schodek. 4.Warstwa półmatowego cleara C191 po całej owiewce. 5.FINITO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 Używa ktoś z was GX 114? Jeśli tak to jak go rozcieńczacie i jak kładziecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Nie korzystałem z GX114. Jak rozcieńczam GX100 to daję 1:5. Na korzyść rozcieńczalnika. No i tutaj przydałby się rozcieńczalnik bez opóźniacza np Mr Color Thiner Edytowane 23 Marca 2021 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Weź sobie LP-23 z Tamiyi. Tylko rozcieńczalnika nie lej wiadrami, bo z flata zrobi ci się połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 9 minut temu, toled napisał: Weź sobie LP-23 z Tamiyi. Tylko rozcieńczalnika nie lej wiadrami, bo z flata zrobi ci się połysk. A ja bym Duxonem lał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 3 godziny temu, Juffre napisał: Nie korzystałem z GX114. Jak rozcieńczam GX100 to daję 1:5. Na korzyść rozcieńczalnika. No i tutaj przydałby się rozcieńczalnik bez opóźniacza np Mr Color Thiner Dla GX114 to raczej za dużo rozcieńczenie dla lakieru matowego. I z tych informacji co znalazłem, to trzeba go delikatnie napylać, bo jak za dużo poleci to zrobi się satyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Tu masz GX 114 : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 A tu : Mr. Hobby 181 : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 W obu wypadkach pierwsza warstwa 1 część lakieru na 2 części Leveling Thinner. Kolejne warstwy ( 2-3 ) 1 część lakier na 3 części Leveling. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 To nie wyszła z tego satyna? Kurde myślałem, że ten lakier to na prawdę mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Jak zależy ci na solidnym macie to osobiście rekomenduję lakiery Alclad II. ALC-313-60 to mat, a ALC-314-60 to głęboki mat tu nazwany Flat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi