Moses Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Żarty jakieś. Osłonę to pijany spawacz mocował? Tam gdzie szpachlą się zapadła przy nitowaniu, zalać należy CAoszlifowac i przenitowac raz jeszcze. Poświęć 1-2 dni więcej a nie taka fuszerkę odstawiasz Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 8 minut temu, myszaty napisał: o i to jest jakiś plan - jeszcze nie używałem takiej szpachli- mnie też ten cement nie pasował ale nie miałem pomysłu. Niepotrzebnie się pośpieszyłeś i mogłeś zapytać pewnie by Ci to ktoś doradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Ze szpachlówka wamodu radzę uważać, średnio nadaje się do takich operacji ponieważ ma kolor jasny i potrafi się odznaczać patrzą do środka kabiny, a druga sprawa jeżeli nie ma oparcia może wpaść do środka modelu - miałem wpadnie taki przypadek w Catalini. Mam obecnie podobny problem (szczelina ok 1.5mm pod owiewka) i lepszym rozwiązaniem wydaje mi wstawienie wałeczka z miliputa i obrobienie lub mniejszy wałek z rozciągniętej ramki z później dopiero szpachla wamodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 ta cała fuga jest szczelna, zalana gęstyn CA, tylko nie udało się wyrównać, w sumie to dopiero kaszana wylazła na farbie normalnie tego nie wyczułem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 1 minutę temu, sjr napisał: Ze szpachlówka wamodu radzę uważać, średnio nadaje się do takich operacji ponieważ ma kolor jasny i potrafi się odznaczać patrzą do środka kabiny, a druga sprawa jeżeli nie ma oparcia może wpaść do środka modelu - miałem wpadnie taki przypadek w Catalini. Mam obecnie podobny problem (szczelina ok 1.5mm pod owiewka) i lepszym rozwiązaniem wydaje mi wstawienie wałeczka z miliputa i obrobienie lub mniejszy wałek z rozciągniętej ramki z później dopiero szpachla wamodu To też jest jakieś rozwiązanie tej kwestii. Natomiast szpachlówkę Wamod można zabarwić kilkoma kroplami farby akrylowej. Robiłem to już kilka razy i działa. Moim zdaniem największym problemem tej szpachlówki jest kruszenie się w przypadku próby nacinania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 1 minutę temu, myszaty napisał: ta cała fuga jest szczelna, zalana gęstyn CA, tylko nie udało się wyrównać, w sumie to dopiero kaszana wylazła na farbie normalnie tego nie wyczułem. Srebrna farba właśnie wyciąga takie niedoskonałości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Godzinę temu, myszaty napisał: ju Normalnie Rochu, mowę mi odebrałeś tym idealnym dopasowaniem kabiny. Oryginalne szkło zdecydowanie lepiej pasuje. A przejrzystością to bym się nie przejmował, szału w środku i tak nie ma. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Zobaczymy czy coś się da poprawić. Miał to być poligon doświadczalny, więc spróbujmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Kwietnia 2021 Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Ogólnie przy budowie modeli samolotów łączy się raczej dopasowane części. Skoro osłona kabiny wymaga wstawiania jakichś plastikowych wypełnień, to dużo łatwiej, mniej stresowo i w końcowym efekcie niemal na pewno lepiej jest przygotować to miejsce na gotowo przed nitowaniem (jeżeli przebieg nitów może być tu w konflikcie), malowaniem itd. Ewentualna drobna korekta szpachlą nie byłaby potem nawet warta wzmianki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Postaram się to wyprowadzić, choć już dotarł Jak z SH...ale trzeba na czymś poćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Kwietnia 2021 Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Ćwicz chłopie, ćwicz! Co prawda ćwiczysz jak nie robić, ale to pewnie też ma jakąś wartość dodaną. Taki mały plusik ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2021 (edytowane) Trudno, nie każdy rodzi się już z gotowymi umiejętnościami.... niektórzy muszą ćwiczyć i parę rzeczy popsuć... O niedobre Wuje... Rochu się nie poddaje... Edytowane 20 Kwietnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2021 To będzie najbardziej pocharatany i pocięty model w tym roku... Na koniec trzeba będzie poprosić forumowych marynarzy by pomogli zrobić glona a'la Drzonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 20 Kwietnia 2021 Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Jak ten jaczek ogólnie prezentuje się niczego sobie patrząc na materiał wyjściowy, to ta owiewka wyglądała tak koszmarnie, że decyzja o jej poprawie powinna paść już na etapie przeglądania zdjęć przy ich wklejaniu do posta Qurcze, aż nabrałem ochoty na sklekocenia czegoś na poczet tego projektu grupowego od mistercrafta Ile taki jaczek kosztuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 20 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Coś ok. 2 dyszek do szalonych 35 ( w oryginalnym pudełku KP) ale to już granie na sentymentach bo tyle wart to on nie jest i na bank kalki do śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 9 godzin temu, myszaty napisał: na bank kalki do śmieci. I tu się Rochu mylisz. Oryginalne kalki Kp miały tylko dwie wady - trafiały się pożółkłe i czasami miały przesunięcia kolorów. A poz tym były rewelacyjne. Nic się nie rwało a folia układała się bez żadnych chemicznych wspomagaczy, Np jak na tym MB 200: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 4 minuty temu, RAV napisał: W latach 80-tych w Avii B.35 trafił mi się ideał, na który nie trafiłem nigdy potem: Kilka dni po naklejeniu znaków przezroczysta folia zaczęła odchodzić (łuszczyć się) i dała się całkiem usunąć. Zostały same kolory, bez żadnego "srebrzenia" wokół. Czyli to samo co jest w nowych kalkomaniach Eduarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Ja nie pisałem o nowych kalkach, tylko o starociach, z MiG-a 17 się wykorzytać nie dało: ani zestawowych ani extrasów Mirage - po kilku godzinach moczenia nie odlazły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Zamykamy temat Jaka, nie mam ochoty więcej z nim walczyć - szkoda czasu na ten egzemplarz. Zepsułem 2 owiewki zestawowe i 2 pavle. Model generalnie nie jest zły i ma potencjał, niestety zabrakło umiejętności. Bardzo dziękuję za uwagę i wsparcie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 MIstercraft - modelarze 2:0. Szkoda bo byłeś na ostatniej prostej. Co do umiejetnosci, nie nabierzesz ich jak się poddasz i nie skonczysz tego co zacząłeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Nie mam szafy pełnej modeli ale te kilkanaście sztuk i tak czeka. Czy wygrał MC? Raczej nie , przeciwnik był marny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Nie daje mi spokoju to oszklenie, mała próbka...to się może udać! Muszę nad tym popracować 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Działaj jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Po remoncie strzelili mu polerkę czy takie były nowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 8 godzin temu, Focus napisał: Działaj jeszcze trochę. Czy ta pani jest w zestawie? Jak tak to biore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi