Skocz do zawartości

Jak 23 Flora 1/72 KP

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

Żarty jakieś. Osłonę to pijany spawacz mocował? 

Tam gdzie szpachlą się zapadła przy nitowaniu, zalać należy CAoszlifowac i przenitowac raz jeszcze. Poświęć 1-2 dni więcej a nie taka fuszerkę odstawiasz 

tenor.gif

Edytowane przez Moses

Ze szpachlówka wamodu radzę uważać, średnio nadaje się do takich operacji ponieważ ma kolor jasny i potrafi się odznaczać patrzą do środka kabiny, a druga sprawa jeżeli nie ma oparcia może wpaść do środka modelu - miałem wpadnie taki przypadek w Catalini. 

Mam obecnie podobny problem (szczelina ok 1.5mm pod owiewka) i lepszym rozwiązaniem wydaje mi wstawienie wałeczka z miliputa i obrobienie lub mniejszy wałek z rozciągniętej ramki z później dopiero szpachla wamodu 

1 minutę temu, sjr napisał:

Ze szpachlówka wamodu radzę uważać, średnio nadaje się do takich operacji ponieważ ma kolor jasny i potrafi się odznaczać patrzą do środka kabiny, a druga sprawa jeżeli nie ma oparcia może wpaść do środka modelu - miałem wpadnie taki przypadek w Catalini. 

Mam obecnie podobny problem (szczelina ok 1.5mm pod owiewka) i lepszym rozwiązaniem wydaje mi wstawienie wałeczka z miliputa i obrobienie lub mniejszy wałek z rozciągniętej ramki z później dopiero szpachla wamodu 

To też jest jakieś rozwiązanie tej kwestii. Natomiast szpachlówkę Wamod można zabarwić kilkoma kroplami farby akrylowej. Robiłem to już kilka razy i działa. Moim zdaniem największym problemem tej szpachlówki jest kruszenie się w przypadku próby nacinania.

Godzinę temu, myszaty napisał:

16188633685744033687641255187946.thumb.jpg.1330fdf1cf77369cdae25421f83a7f1f.jpgju

Normalnie Rochu, mowę mi odebrałeś tym idealnym dopasowaniem kabiny. Oryginalne szkło zdecydowanie lepiej pasuje. A przejrzystością to bym się nie przejmował, szału w środku i tak nie ma.

• Like 1
  • Haha 1

Ogólnie przy budowie modeli samolotów łączy się raczej dopasowane części. Skoro osłona kabiny wymaga wstawiania jakichś plastikowych wypełnień, to dużo łatwiej, mniej stresowo i w końcowym efekcie niemal na pewno lepiej jest przygotować to miejsce na gotowo przed nitowaniem (jeżeli przebieg nitów może być tu w konflikcie), malowaniem itd. Ewentualna drobna korekta szpachlą nie byłaby potem nawet warta wzmianki.

• Like 1

Jak ten jaczek ogólnie prezentuje się niczego sobie patrząc na materiał wyjściowy, to ta owiewka wyglądała tak koszmarnie, że decyzja o jej poprawie powinna paść już na etapie przeglądania zdjęć przy ich wklejaniu do posta 😁

Qurcze, aż nabrałem ochoty na sklekocenia czegoś na poczet tego projektu grupowego od mistercrafta 😁 Ile taki jaczek kosztuje 🤔😄

• Haha 1

9 godzin temu, myszaty napisał:

na bank kalki do śmieci.

I tu się Rochu mylisz. Oryginalne kalki Kp miały tylko dwie wady - trafiały się  pożółkłe i czasami miały przesunięcia kolorów. A poz tym były rewelacyjne. Nic się nie rwało a folia układała się bez żadnych chemicznych wspomagaczy, Np jak na tym MB 200:

33Hu0OZ.thumb.jpg.0af329f50d40cb0211f142cc0071629a.jpg

mFrzseE.thumb.jpg.9a367e337696f0deb0210bd5dab24db0.jpg

• Like 3

4 minuty temu, RAV napisał:

W latach 80-tych w Avii B.35 trafił mi się ideał, na który nie trafiłem nigdy potem: Kilka dni po naklejeniu znaków przezroczysta folia zaczęła odchodzić (łuszczyć się) i dała się całkiem usunąć. Zostały same kolory, bez żadnego "srebrzenia" wokół.

Czyli to samo co jest w nowych kalkomaniach Eduarda :D

Zamykamy temat Jaka, nie mam ochoty więcej z nim walczyć - szkoda czasu na ten egzemplarz.

Zepsułem 2 owiewki zestawowe i 2 pavle.

Model generalnie nie jest zły i ma potencjał, niestety zabrakło umiejętności.

Bardzo dziękuję za uwagę i wsparcie.

.

MIstercraft - modelarze 2:0. Szkoda bo byłeś na ostatniej prostej. 
Co do umiejetnosci, nie nabierzesz ich jak się poddasz i nie skonczysz tego co zacząłeś. 

• Like 1