piotr2498 Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Ja na swojej 109 robiłem preshading z flat brown od tamki, na całość szedł mocno rozcieńczony RLM 79 (1942) od AK RC, z rozjaśnieniami niektórych paneli robionymi RLM 79a od Hataki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Walczę dalej. Całość przenitowana. Wygląda to zachęcająco, chociaż wrzucając zdjęcia znalazłem kilka koślawych linii . Całość przeszlifowana i wyszorowana. Teraz chyba cienka warstwa surfercera i kolorki. Mam nadzieję, że nie zamaluję tego nad czym siedziałem kilka dni :D. Przy okazji wygląda na to że ICM trochę pozmieniał układ paneli i niektórych klapek inspekcyjnych na skrzydłach. Przynajmniej w porównaniu z planami dostępnymi w monografii Bf 109 E od Kagero. No i w niektórych miejscach zrezygnowałem z podwójnych linii nitów bo obawiałem się że wyjdzie za bardzo przesadzone. Mam nadzieję, że następna aktualizacja już w technikolor 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Ładnie to wygląda. Czekam na pierwsze malunki. Ps. Jak/ z czego nitujesz koła/okręgi, że są takie równe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 30 minut temu, neptun1939 napisał: Ładnie to wygląda. Czekam na pierwsze malunki. Ps. Jak/ z czego nitujesz koła/okręgi, że są takie równe? Cyrklem tnącym tamiya wyciąłem kółko w taśmie izolacyjnej i ręcznie wydziubałem nity igłą. W rzeczywistości wyszło to trochę koślawo, tzn odstępy nie są zawsze takie same pomiędzy nitami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Kibicuję i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: Cyrklem tnącym tamiya wyciąłem kółko w taśmie izolacyjnej i ręcznie wydziubałem nity igłą. W rzeczywistości wyszło to trochę koślawo, tzn odstępy nie są zawsze takie same pomiędzy nitami. Przy większych okręgach czy łukach można używając takiego szablonu jako prowadnicy, zaznaczyć nitowadłem miejsca wykonania otworków imitujących nity. Nie ma wtedy problemu z różnymi odstępami pomiędzy nimi. Ważne jest żeby nitowadło dociskać bardzo lekko aby tylko zarysowało plastik (i tak wskazało miejsca wykonania nitów), a nie zrobiło dziurek. Druga sprawa, trzeba koniecznie zrobić próby gdzieś na boku aby się przekonać czy promień nie jest zbyt mały dla takiej operacji, a przy okazji poćwiczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, rymulus napisał: Ważne jest żeby nitowadło dociskać bardzo lekko aby tylko zarysowało plastik (i tak wskazało miejsca wykonania nitów), a nie zrobiło dziurek. Druga sprawa, trzeba koniecznie zrobić próby gdzieś na boku aby się przekonać czy promień nie jest zbyt mały dla takiej operacji, a przy okazji poćwiczyć Właśnie początkowo liczyłem na to że od szablonu zrobie te kółka nitowadłem, ale po kilku próbach się poddałem. Na to, żeby tylko zaznaczyć pozycje nitów w ten sposób nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Tak patrze i myślę sobie że w sumie chyba większość nitowania można by wykonać jeszcze przed sklejeniem kadłuba i skrzydeł. Wtedy łatwiej z tym operować jak to leży jeszcze na stole na płasko a nie just już obłe i nie wystają z tego antenki, ogony i inne takie. A zdjątka super ! Musiałem sprawdzić dwa razy czy to na pewno 1:72 !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Sreberko na miejscu. Teraz zauważyłem, że do poprawy jest jeszcze połączenie stateczników poziomych z kadłubem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 uff ...co za ulga, dobrze że nie zalepiły ci się wszystkie mozolnie nawiercone nity ile na to jeszcze warstw przyjdzie innych rzeczy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 W kilku miejscach delikatnie poprawiałem nity bo po naniesieniu cienkiej warstwy podkładu wydawało mi się, że są ledwie widoczne. Na srebrny kolor (hataka orange) poszedł chipping fluid, a na to docelowe kolorki. W tym momencie schnie już żółty nosek, udało się nie zamalować nitów także jest ok ;). Następnie na gotowy kamuflaż dam cienką warstwę połysku, kalki, połysk tylko na kalki, mat na całość i wash. Takie są przynajmniej plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Paczam, paczam bo też mi afrykańczyk chodzi po głowie. A wash to nie po błyszczącym? Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 33 minuty temu, panDespota napisał: A wash to nie po błyszczącym? Niby tak, ale znalazłem poradniki Kamila Sztarbały na YT i pokazuje tam nakładanie washa na matową powierzchnie z całkiem fajnym efektem dlatego chcę spróbować zastosować tę metodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Hmmm.... Zrób sobie może próbę na jakimś szrocie. Ja mam zawsze problem z usuwaniem olejów jak pracuje z nimi na macie i tego unikam. Może to wina matu jakiego używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Już w kabinie stosowałem tę metodę i wyszło spoko. Kluczem tutaj jest praca na modelu zwilżonym white spiritem albo innym rozcieńczalnikiem do farb olejnych/emalii. Na matowej powierzchni mam większa kontrolę, nie raz zdarzyło mi się zetrzeć zupełnie wash na błyszczącym wykończeniu. Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Ja ostatio poszedłem trochę posrodku, robie na satynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 No i fajnie to wygląda. Ps. Oświeci mnie ktoś, o co chodzi z tym "chiping fluid"? Bo praktycznie w każdym warsztacie, na forum się przewija do jakichś operacji, a ja "nie paniemaju" z czym i jak i po co się to robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Jest to płyn do robienia odprysków. Nakładasz na warstwę farby która ma być widać spod koloru bazowego, nakładasz kolor bazowy i potem mokrym pędzlem robisz przecierki do koloru pod spodem. https://agtom.eu/chipping/310572-ammo-of-mig-heavy-chipping-effects-plyn-do-odpryskow-8432074020110.html I jeszcze pierwszy lepszy tutorial z youtuba Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez Roland_Sebastian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Ja do tej pory nie potrafię tego badziewia nakładać aero, bo jest bardzo rzadkie, jakoś lakier do włosów lepiej mi się rozprowadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Nałożone pierwsze kolorki - nos to hataka traffic yellow, biały pas hataka insignia white i traffic white. Przód za szybko wziąłem w łapska i lekko przytarłem farbę na kolektorach i wlocie powietrza. Nie wiem czy poprawiać czy tak zostawić, jak dla mnie wygląda to nawet naturalnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Te akcenty przy liniach super fajne. Obicia na kolektorze nawet i naturalne tyle że jak by juz co miało wystawać to by raczej było jakieś troche rdzawe albo ciemniejsze. Nie wiem czy kwestia zdjęcia czy nie, ale wygląda jakby niedomalowany plastik tam wystawał. Jak wspomnę jak mojego bf109 męczyłem pędzlem i pactrami by uzyskać po prostu coś co jest w miare żółte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 W moim chciałem koniecznie by wash ładnie wypełnił te linie ale za płytkie to u mnie było, będziesz pogłębiał te elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Za cienki jeszcze jestem żeby to pogłębiać, postaram się wyeksponować to washem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 11 Maja 2021 Autor Share Napisano 11 Maja 2021 Malowanie zakończone. Tak z grubsza. Zostały wnęki, i inne drobiazgi do pomaziania. Przy ściąganiu taśmy zeszło trochę białego z ogona, będzie trzeba cos z tym zrobić bo nie wygląda to na naturalne obicia. Tak w ogóle odnośnie obić to cały czas zastanawiam się czy go drapać czy nie. Ogólnie jestem w miarę zadowolony z malowania, chociaż trochę się z nim cackałem. Ciemne linie poprawiałem 2x bo udało mi się je niemal zamalować na jednym ze skrzydeł. Cieszę, się, że udało się nie zalać nitowania, jest dobrze widoczne, nawet trochę za dobrze, także nauczka na przyszłość zostaje. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Wygląda całkiem, całkiem. Wnęki podwozia tam gdzie wchodzi goleń zostaw tak jak jest, zazwyczaj miała kolor spodu. Tam gdzie wchodzi koło do wyboru: tak jak jest, srebrna lub RLM02. Dookoła fartuch w kolorze brezentu. W kwestii obić to zrób tam gdzie były zawsze: łączenie kadłuba ze skrzydłem i samo skrzydło przy kadłubie czyli tam gdzie wszyscy łazili. No i obowiązkowo śmigło otarte do gołego metalu od wewnętrznej strony. nawet do połowy wysokości z miękkim przejściem. Tu masz typowe otarcia które można zrobić zawsze. Oczywiście po obu stronach: Tu rzut oka na śmigło: I na wnękę podwozia: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi