skikut87 Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Cześć Na warsztat trafia teciak z dodatkami jak poniżej: Docelowo ma to być pojazd z numerem bocznym 174 z 9 korpusy czołgów ale tu pojawia się problem z materiałami dotyczącymi tego pojazdu. Po za jednym zdjęciem zamieszczanym przez dwóch producentów kalek nic nie ma... Pytanie czy ktoś z was może posiada jakieś materiały dotycząc tego ów pojazdu lub zna jego historię? Bo ja zaczynam mieć już problemy natury technicznej np którą osłonę transmisji zastosować... Edytowane 24 Marca 2021 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 Powoli do przodu zespoły amortyzujące wklejone, tylna płyta wymagała trochę naginania ale w końcu jakoś spasowała zostawiając niewielkie otwory od spodu. Błotniki plastikowe usunięte to teraz można powoli brać się za wannę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Sięgnij do literatury: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Albo dolacz do fejsikowej grupy, gdzie uzyskasz realna pomoc a nie skan okladki ksiazki - https://www.facebook.com/groups/t34interestgroup/?ref=share 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 dzięki panowie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 Trzymam kciuki To naprawdę przyjemny model - właśnie go skończyłem, wkrótce galeria. Pasuje jak Lego, zestaw waloryzacyjny też jest ok, choć z perspektywy czasu wybrałbym Voyagera ze względu na ilość elementów. Ale blaszane zbiorniki są super - gorąco zachęcam to zastosowania tychże. Zwróć też uwagę na spawy na pancerzu dedykowane to elementów wyposażenia typowych dla innych wersji. Warto je usunąć przed malowaniem . Ja coś tam przeoczyłem i potem musiałem improwizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 W dniu 1.04.2021 o 12:14, Skaidrus napisał: Trzymam kciuki To naprawdę przyjemny model - właśnie go skończyłem, wkrótce galeria. Pasuje jak Lego, zestaw waloryzacyjny też jest ok, choć z perspektywy czasu wybrałbym Voyagera ze względu na ilość elementów. Ale blaszane zbiorniki są super - gorąco zachęcam to zastosowania tychże. Zwróć też uwagę na spawy na pancerzu dedykowane to elementów wyposażenia typowych dla innych wersji. Warto je usunąć przed malowaniem . Ja coś tam przeoczyłem i potem musiałem improwizować. Dzieki za info co do wpasowania to ja akurat trochę się nadszarpnąłem z tylna płyta i wanną śle to raczej na zasadzie tu złapać tam boki nagiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 cześć powoli bo po świętach ale wracam z tematem i tak dwie rzeczy: 1. Poszukując informacji na temat pojazdu z numerem 174 natknąłem się na inny lepiej widoczny egzemplarz z Berlina oznaczony numerem taktycznym 30. Znalazłem na stronie jednego z producentów kalek info, ze pojazd ten pochodził z " 3rd Ud. Army, 1st Belorussian front" i szczerze zaczyna mnie to malowanie coraz bardziej kusić ze względu na konieczność namalowania oznaczeń ręcznie 2. Pytanie do znawców tematu bo ja jakoś nie mogę odnaleźć zdjęć... w którą stronę otwierane były żaluzje od bocznych nawiewów - wiem zboczeni bo tego nie będzie widać.... co do tylnych to na podstawie zdjęć i rysun ku ustaliłem, że w kierunku tyłu pojazdu. natomiast info na temat bocznych brak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak to wygląda (lewa żaluzja, patrząc w kierunku jazdy). Druga strona była odbiciem lustrzanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 10 minut temu, PiterATS napisał: Tak to wygląda (lewa żaluzja, patrząc w kierunku jazdy). Druga strona była odbiciem lustrzanym czyli jak dobrze rozumiem, otwierała się w kierunku - na zewnątrz pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak by to wychodziło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 No, ja bym na to nie wpadł patrząc na ten rysunek, jak i na poniższy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 9 godzin temu, JSJ napisał: No, ja bym na to nie wpadł patrząc na ten rysunek, jak i na poniższy: No widzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 No i teraz pytanie które rysunki są poprawne. Trzeba brać pod uwagę że to tylko rysunki poglądowe z instrukcji użytkowania. Takie same są w instrukcjach rosyjskich i takie same w powojennych polskich, które są przedrukami z tłumaczeniem i poprawkami. Najlepiej sprawdzić to osobiście lub na zdjęciach. Ja niestety nie posiadam takich zdjęć, choć mam setki fotek Teciaków w różnym stanie rozkładu i kompletności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Nie w rysunkach jest problem, tylko w ich odczytaniu ;). Akurat dwa tutaj zamieszczone przedstawiają ten sam przypadek - górna krawędź płyty żaluzjowej skłania się ku osi kadłuba. A nawet gdyby to było nieprawdziwe, to jest poniekąd logiczne, gdyż taki układ jest lepszy w sensie osłony wnętrza przed rykoszetami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Tak czy siak żaluzje już wkleiłem zgodnie z rysunkiem JSJ Jak na razie udało mi się skleić kadłub, oraz poprawić fakturę i spawy na wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Tylko ten spaw na wieży to nie spaw. To jest ślad po łączeniu form odlewniczych. Różna była forma tego detalu- czasem miał strukturę wyciągniętego gluta, a czasem rzeczywiście wyglądał na spaw, jakby był lekko obrobiony. Wszystko zależało od tego jak spasowane były formy odlewnicze i jak wyszedł sam odlew. Na pewno jednak to nie był spaw- kadłub wieży był strukturą monolityczną. Zdjęcia z tej stronki http://legion-afv.narod.ru/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2021 25 minut temu, PiterATS napisał: Tylko ten spaw na wieży to nie spaw. To jest ślad po łączeniu form odlewniczych. Różna była forma tego detalu- czasem miał strukturę wyciągniętego gluta, a czasem rzeczywiście wyglądał na spaw, jakby był lekko obrobiony. Wszystko zależało od tego jak spasowane były formy odlewnicze i jak wyszedł sam odlew. Na pewno jednak to nie był spaw- kadłub wieży był strukturą monolityczną. Zdjęcia z tej stronki http://legion-afv.narod.ru/ Stronę znam na jej podstawie i chyba 4 lub 5 zamieszczonych tam teciaków z fabryki 174 zbroiłem to co widać. Natomiast ja do tej pory myślałem, że teciaki wieżę miały z dwóch połówek spawanych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Trochę czasu minęło ale prawdę mówiąc nie miałem za wiele luźnych chwil przy przysiąść jak należy nad modelem. Tak czy siak najtrudniejsze ( według mnie za mną) tj wloty powietrza z zestawu blaszek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Wygląda super. Możesz zdradzić jak to zrobiłeś? Rozumiem, ze szpachlówka ale jakieś porady.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) 14 godzin temu, Mariusz 72 napisał: Wygląda super. Możesz zdradzić jak to zrobiłeś? Rozumiem, ze szpachlówka ale jakieś porady.... Szpachla tamiya - szara, zwykłą. Wyciskam trochę do jakiegoś kubeczka/ pojemnika następnie za pomocą pędzelka dodaję Mr.Color Thinner i rozcieńczam tak by przypominała coś jak Surface 500 lub trochę gęstsza . Następnie za podostrego pędzla ściętego na płask pokrywam niewielki obszar modelu i potem uderzam nim pod kątem pionowym w nałażoną szpachlę. W miarę upływu czasu rozpuszczalnik odparowuje i szpachla się granuluje tworząc taką strukturę. Potem w wybranych miejscach za pomocą starego rozdziawionego ( bez ścięcia na płasko) nanoszę masę i ponownie uderzam z góry pod katem zbliżonym do pionowego i tak aż do uzyskania efektu. Jak będę robił osłonę kmu to postaram się porobić kilka fotek z relacji Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez skikut87 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 9 minut temu, skikut87 napisał: Wyciskam trochę do jakiegoś kubeczka/ pojemnika następnie za pomocą pędzelka rozcieńczam tak by przypominała coś jak Surface 500 lub trochę gęstsza . Ale czym rozcieńczasz w tym kubeczku? Samym mieszaniem pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 1 minutę temu, zaruk napisał: Ale czym rozcieńczasz w tym kubeczku? Samym mieszaniem pędzelkiem? już zaktualizowałem opis ( uciekło mi coś przy myśleniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Piękna fakturka. Podobną techniką można odwzorowywać blachę walcowaną, trzeba tylko lekko przeszlifować powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 W dniu 17.04.2021 o 21:04, skikut87 napisał: Trochę czasu minęło ale prawdę mówiąc nie miałem za wiele luźnych chwil przy przysiąść jak należy nad modelem... Faktura wyszła genialnie, ale ... ... na drugim zdjęciu krawędzie pokryw mają "farfocle" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi