Xmen Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Przedstawiam następny ukończony model.Ciężko to idzie a nawet bym powiedział że bardzo ciężko.Na chwilę obecną kończę rozpoczęte modele.Nic nowego nie zaczynam. 9 Cytuj
Mikolaj75 Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Kończenie rozpoczętych modeli jest chwalebnym czynem. A ten nawet jakby wykracza poza zaprzysiężoną przez Ciebie konwencję Przyjemnie się patrzy, a płat ładnie wyszedł. O to, żeby pójść dalej już nie proszę :-) 1 Cytuj
Xmen Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Napisano 2 Kwietnia 2021 2 minuty temu, Mikolaj75 napisał: O to, żeby pójść dalej już nie proszę Jak to mówią "Nigdy nie mów nigdy". Może kiedyś się odważę. 3 minuty temu, Mikolaj75 napisał: płat ładnie wyszedł Wstyd się przyznać ale pierwszy raz wykorzystałem wałeczki patafixu. Cytuj
abtb Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Bardzo ładnie zmalowana PZL-ka. Właśnie w takich barwach ten samolot prezentuje się jak rasowy myśliwiec. 27 minut temu, Mikolaj75 napisał: Przyjemnie się patrzy, a płat ładnie wyszedł. Zgadzam się z Mikołajem w całej rozciągłości. Reszta też ładnie zmalowana. Daję dużego PLUSA 1 Cytuj
tomekk Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Wstyd się przyznać ale pierwszy raz wykorzystałem wałeczki patafixu.Można coś więcej dowiedzieć się na ten temat ? Oczywiście nie chodzi o pierwszy raz, tylko o te wałeczki. Cytuj
Xmen Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 5 godzin temu, tomekk napisał: Można coś więcej dowiedzieć się na ten temat ? Oczywiście.W tym przypadku robiłem cienkie wałeczki z patafixu i przyklejałem na model starając się odtworzyć kształt plam kamuflażu . Powierzchnię między wałkami zabezpieczałem Maskolem.Pierwszy kolor nakładany z ręki bez maskowania.Tak to się chyba robi bo jak wcześniej wspomniałem robiłem tak pierwszy raz.Efekt nawet ciekawy tak że pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tej metody. Prawie 40 lat człowiek się w tym babrze a ciągle uczy się czegoś nowego. Cytuj
tomekk Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Dziękuję bardzo. Mnie przyszedł do głowy sam Maskol i nawet zrobiłem testy z miesiąc temu. Rozumiem że wałeczki mają pomóc w płynnej linii podziału, bo z płynem do maskowania różnie bywa... Technika podobna do tej którą podpatrzyłem przy kabinach, ale zamiast wałeczków są wąziutkie paseczki taśmy maskującej. Cytuj
Xmen Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 6 minut temu, tomekk napisał: Dziękuję bardzo. Proszę bardzo. 7 minut temu, tomekk napisał: Mnie przyszedł do głowy sam Maskol Na pewno krawędź wyjdzie poszarpana.Przerabiałem to. 8 minut temu, tomekk napisał: Rozumiem że wałeczki mają pomóc w płynnej linii podziału, Dokładnie tak.Ponadto w zależności pod jakim kątem "psikamy" na wałek to możemy uzyskać różne rodzaje przejścia kolorów.Od ostro odciętych po lekko rozmyte. 1 Cytuj
marek d Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Podoba się, ładny. Uwaga hejt: na białym wygląda lepiej niż na tej niby scence. P.s. Nie cytuj 5x jednego gościa w jednym poście. Paskudnie się to czyta. 1 Cytuj
Xmen Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 10 minut temu, marek d napisał: Uwaga hejt: na białym wygląda lepiej Jaki to hejt?Na białym wygląda lepiej bo trochę inaczej ustawiłem "suwaki"przy obróbce zdjęć. 10 minut temu, marek d napisał: P.s. Nie cytuj 5x jednego gościa w jednym poście. Paskudnie się to czyta. Nie da rady. Cytuj
tomekk Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Podoba się, ładny. Uwaga hejt: na białym wygląda lepiej niż na tej niby scence. P.s. Nie cytuj 5x jednego gościa w jednym poście. Paskudnie się to czyta.To nie czytaj, podziwiaj zdjęcia. Cytuj
MAREK74 Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Bardzo ładna praca. Górna powierzchnia płata pomalowana wyśmienicie, o dolnej trudno coś powiedzieć. Nie myślałeś, by naciąć lotki? Trochę się zlewają z całością płata. Osłona silnika świeżo po wymianie. U mnie w kolejce też czeka ten model w tym malowaniu. 1 Cytuj
Xmen Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 Dziękuje Panowie za wszystkie komentarze.Prawdę mówiąc nie spodziewałem się tym bardziej że to zestaw Azura który został w Polsce "zaorany". Aż się zarumieniłem. Teraz ze słonecznych Bałkanów przenoszę się na północ Europy.Znalazłem następny rozpoczęty model który trzeba skończyć. Cytuj
marek d Napisano 4 Kwietnia 2021 Napisano 4 Kwietnia 2021 15 godzin temu, tomekk napisał: To nie czytaj, podziwiaj zdjęcia. Oj... no błysnąłeś. Nie ma to jak błysnąć na forum modelarskim. Sorry Xmen. Cytuj
Xmen Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 24 minuty temu, marek d napisał: Sorry Xmen. Spoko. Cytuj
Gerd Napisano 5 Kwietnia 2021 Napisano 5 Kwietnia 2021 A mnie inicjatywa kończenia rozgrzebanych modeli bardzo się podoba i model też 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi