abtb Napisano 17 Kwietnia 2021 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Taki oto samolot trafia na warsztat: czyli Panther marynarzy z Pensacola. A teraz odrobina historii Swego czasu napisał do mnie pan "X" z prośbą o odstąpienie kalek do F-100 ( ewentualnie F-104 ). A że kalki były już mi zbędne poszły pod wskazany adres najbliższym dyliżansem. Ku swemu zaskoczeniu w zamian dostałem bardzo ładny arkusik edkowej blachy do przedmiotowego modelu. A że szkoda mi było by się taka blacha zmarnowała to postanowiłem dokupić do niej model - równie starą hasegawę za kilkanaście złociszów. A teraz pora na mały artbox: i inbox: - instrukcja i kalki i kierunek, w którym będę podążał: Podarunkowa blacha rocznik 1998 I żeby już osiągnąć pełnię szczęścia dokupiłem Edkowe brasiny pod postacią HVARów I tak to mniej więcej wygląda Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez abtb 4 Cytuj
Xmen Napisano 17 Kwietnia 2021 Napisano 17 Kwietnia 2021 Proszę proszę.Następny ciekawy warsztat.Będziemy obserwować. Cytuj
abtb Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Napisano 17 Kwietnia 2021 I pora na małą aktualizację Pierwsze ciachy i wyciachy: Walka z blachą: I tak to będzie sobie niespiesznie posuwać się do przodu . 2 Cytuj
tomekk Napisano 17 Kwietnia 2021 Napisano 17 Kwietnia 2021 Tak to właśnie z tymi blaszkami jest. Żeby tylko sąsiad nie dał Ci w prezencie kanistra z benzyną...bo jak nic trzeba będzie do tej benzyny coś dokupić...Siadamy i oglądamy. Cytuj
rudy0007 Napisano 17 Kwietnia 2021 Napisano 17 Kwietnia 2021 Wyczekiwałem, wyczekiwałem aż się wyczekałem i doczekałem. Pomimo łysej jak łysy z filmu dla dorosłych kabiny model sam w sobie całkiem całkiem jak na swoje lata. Z owymi dodatkami w postaci miedzianych elementów zbliżonych bardziej do oryginału powinno to w całości wyglądać bardzo sympatycznie Cytuj
Matys Napisano 18 Kwietnia 2021 Napisano 18 Kwietnia 2021 U mnie w szafce na lepsze czasy czeka model HB - tylko ja planuję malowanie z Argentyny, żeby tradycyjnie dla mnie zrobić inaczej jak wszyscy Poprzyglądam się i chętnie popatrzę jak powstaje Hasegawa. Cytuj
Moses Napisano 18 Kwietnia 2021 Napisano 18 Kwietnia 2021 No kurde to zes mi teraz zaimponił. U mnie leży starszy wpust jeszcze w granarowym plastiku Cytuj
Juffre Napisano 18 Kwietnia 2021 Napisano 18 Kwietnia 2021 Bardzo łądne fotki Ci wyszły Robiłeś je w jakimś namiocie bezcieniowym? Jakiego źródła światła używasz? Cytuj
abtb Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Napisano 18 Kwietnia 2021 23 minuty temu, Juffre napisał: Bardzo łądne fotki Ci wyszły Dziękuję 23 minuty temu, Juffre napisał: Robiłeś je w jakimś namiocie bezcieniowym? Jakiego źródła światła używasz? Nie, fotki warsztatowe robię na żywo przy biurku, a za oświetlenie robi mi zwykła lampka. 1 Cytuj
Juffre Napisano 18 Kwietnia 2021 Napisano 18 Kwietnia 2021 Bardzo mi się one podobają. Są bardzo dobrze naświetlone i miło się je ogląda Cytuj
abtb Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Napisano 23 Kwietnia 2021 Coś tam do przodu Napiszę krótko: zrobić kokpit z blaszkami to coś zupełnie innego niż zrobić kokpit z blaszek. Myślałem że mnie ch...j strzeli przy tej blacharce. Ale jakoś wyszło. Trochę koślawo ale jakoś to przeżyję, - kokpit - fotel - decha - całościowo - i od spodu komora podwozia i hamulców aero W "kostkę" podstawy goleni pozwoliłem sobie wkleić kostkę z hipsu, (widoczna biała kropka), żeby się to lepiej kupy trzymało oraz żeby było w czym wywiercić otwór na kołek goleni I na chwilę obecną tak to się prezentuje: I jeszcze ze skrzydełkami przyłożonymi na sucho I na razie to tyle 3 Cytuj
tomekk Napisano 24 Kwietnia 2021 Napisano 24 Kwietnia 2021 Ładnie kabina wyszła, smarków kleju nie widać. Ja podczas klejenia blaszki do blaszki mam tendencję do przesadzania z klejem. Przede mną cała rura z listkami wylotów do sklejenia z blach w MiGu. Jakiej gęstości używasz kleju ? 1 Cytuj
abtb Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Napisano 24 Kwietnia 2021 14 minut temu, tomekk napisał: Jakiej gęstości używasz kleju ? Zwykły "pudziań" (Super glue) ze spożywczego 1 Cytuj
abtb Napisano 11 Lipca 2021 Autor Napisano 11 Lipca 2021 Żeby nie było, że zdechło Stan na dzień dzisiejszy: i całe stadko H.V.A.R. ów Tak więc teraz pora na podkładzik i jakieś tam maziunki 5 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 12 Lipca 2021 Napisano 12 Lipca 2021 Ciekawie to wygląda i dobrze idzie :). Cytuj
abtb Napisano 18 Lipca 2021 Autor Napisano 18 Lipca 2021 Maziaje: Jeszcze krawędzie natarcia na srebrno i mordziacha na czerwono i będzie git 4 Cytuj
rudy0007 Napisano 18 Lipca 2021 Napisano 18 Lipca 2021 Zdecydowanie ostatnio kiepsko u mnie z czasem nawet na zaglądanie do warsztatów. Tyle mnie ominęło... Czerwony robi kapitalną robotę na tym modelu. Trafiłeś nim w mój gust 1 Cytuj
mirage3 Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 Malowanie zupełnie nie z kręgu moich zainteresowań ale jak wspomniał Kamil, czerwony robi robotę czekam na efekt finalny bo zapowiada się nieźle 1 Cytuj
abtb Napisano 19 Lipca 2021 Autor Napisano 19 Lipca 2021 Godzinę temu, mirage3 napisał: Malowanie zupełnie nie z kręgu moich zainteresowań Hyh, no masz babo placek. I co teraz zrobić? 1 Cytuj
mirage3 Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 9 godzin temu, abtb napisał: Hyh, no masz babo placek. I co teraz zrobić? Panie CYTUJ całość a nie jak paski w TVP Info tylko co wygodne 2 Cytuj
abtb Napisano 19 Lipca 2021 Autor Napisano 19 Lipca 2021 5 godzin temu, mirage3 napisał: Panie CYTUJ całość a nie jak paski w TVP Info tylko co wygodne Proszę bardzo: 16 godzin temu, mirage3 napisał: Malowanie zupełnie nie z kręgu moich zainteresowań ale jak wspomniał Kamil, czerwony robi robotę czekam na efekt finalny bo zapowiada się nieźle Efekt finalny malowania: - mordziaszka i pasy wymalowane: Teraz trochę zabawy pędzluchem, połysk i jadę z kalkami 5 Cytuj
M.A.V. Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 to widzę że zapowiada się "tradycyjnie" ----> niedzielna i cyk galeryja 1 Cytuj
abtb Napisano 20 Lipca 2021 Autor Napisano 20 Lipca 2021 7 godzin temu, M.A.V. napisał: zapowiada się "tradycyjnie" ----> niedzielna i cyk galeryja Jak to mówią - "ruskij standard" Oczywiście, ze będzie w niedzielę ale oczywiście nie w tą i nawet nie w następną. Ale w kolejną to już może wydać a nawet musi Chyba, ze po drodze skręcę w jakiś zakamarek i zajmę się kończeniem innego tematu. Wtedy ramy czasowe trochę się wygną i zmienią Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi