abtb Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Mi to się różne dziwne rzeczy zdarzały przy modelowaniu ale żeby szpachla odeszła to widzę po raz pierwszy I na dokładkę trochę sporo tego "pracującego poszycia" Trochę szkoda ze nie zakitowałeś tych zapadnięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, abtb napisał: Mi to się różne dziwne rzeczy zdarzały przy modelowaniu ale żeby szpachla odeszła to widzę po raz pierwszy I na dokładkę trochę sporo tego "pracującego poszycia" Trochę szkoda ze nie zakitowałeś tych zapadnięć Prawdopodobnie miejsce było tłuste, stąd taki odprysk. Co do zapadnięć to zobaczyłem je dopiero po położeniu metali. Mój błąd. Będę miał nauczkę na przyszłość. Kierunek po naprawie; Edytowane 14 Czerwca 2021 przez jacek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Na srebrnym niestety wszystko widać jak na dłoni. A malunki całkiem ok . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 Mam lakier więc zabieram się za kalki. Wybór padł na nr. 807. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Po kilkudniowej przerwie moja mała dostała coś co w modelarstwie nazywa się kalkomanią. Aby nie używać wulgaryzmów nie będę opisywać jej jakości w tym zestawie. Po prostu to przemilczę. Jak wyschnie lakier i odzyskam trochę straconych nerwów, wezmę się brudzenie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Czerwca 2021 Share Napisano 30 Czerwca 2021 Dobrze jest, ciesz się że są w jednym kawałku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 26 minut temu, barszczo napisał: Dobrze jest, ciesz się że są w jednym kawałku . One tylko tak wyglądają. Kilka się rozerwało jeszcze na papierze. Jakoś się na szczęście udało to poskładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 7 Lipca 2021 Autor Share Napisano 7 Lipca 2021 Jak wyschnie farba, biorę się za ostatni koszmarek tego ulepu czyli podwozie. Potem ostatnie brudzenie i na pręgież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 12 Lipca 2021 Autor Share Napisano 12 Lipca 2021 Męczyłem, męczyłem i ulepiłem. W końcu, jakkolwiek to brzmi STANĄŁ MI 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 4 godziny temu, jacek napisał: STANĄŁ MI Jak Mi jak na zdjęciach jest Su? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Lipca 2021 Autor Share Napisano 16 Lipca 2021 Sprzęt mocno ufaflany jak sobie zaplanowałem, z podwieszeniami (czyli wisi mi to wszystko ). Teraz w wolnym czasie matt. W następnym wolnym czasie kabina i anteny i do gabloty marsz. Trochę mi się to wszystko przeciągnęło ale to przez permanentny brak czasu a nie chęci. Ale dziękuję cierpliwym za doping i zaglądanie w te czeluści internetu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 Dobrze jest . Następnym razem nity koniecznie, świetnie się prezentują na takiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 16 Lipca 2021 Autor Share Napisano 16 Lipca 2021 8 minut temu, barszczo napisał: Dobrze jest . Następnym razem nity koniecznie, świetnie się prezentują na takiej powierzchni. Nawet przeszło mi to przez myśl ale ogrom dodatkowej pracy jaki bym sobie sprezentował ostatecznie odwiódł mnie od tego pomysłu. Tam trzeba po prostu kilometrów nitów. Po za tym miał to być poligon do testowania amelinium i jego odcieni. Nie miałem zamiaru dokładać tyle dodatków ale kolerzcy z forum mnie namówili. No i nie spodziewałem się że jakość modelu będzie tak marna, a to wymusiło na mnie spędzenie dodatkowych godzin nad tym ulepkiem. Popełniłem też mnóstwo błędów ale co nieco się dowiedziałem na przyszłość. W kolejce jest Mig-29 od G.W.H. oczywiście w naszych barwach, ale potem to raczej będzie Mig-21 w amelinium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 Fajna miniatura Tylko w toku pracy widziałem że najprawdopodobniej kładłeś H8 Silver od Gunze na matową czarną powierzchnię. Przy migu-21 radzę dokupić Czarną błyszczącą farbę (np Gx-2 od Gunze) oraz jakieś dedykowane metalizery (np. Polished aluminium od AK) ponieważ H8 jest kiepską farbą srebrną akurat. Ja przy moim mustangu na kadłubie stosowałem polished aluminium od AK, a na skrzydła poszło zwykłe aluminium od AK. Wszystko to poszło na Gx-2 od Gunze i moim zdaniem efekt jest w miare ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 18 Lipca 2021 Autor Share Napisano 18 Lipca 2021 W dniu 16.07.2021 o 20:45, piotr2498 napisał: Fajna miniatura Tylko w toku pracy widziałem że najprawdopodobniej kładłeś H8 Silver od Gunze na matową czarną powierzchnię. Przy migu-21 radzę dokupić Czarną błyszczącą farbę (np Gx-2 od Gunze) oraz jakieś dedykowane metalizery (np. Polished aluminium od AK) ponieważ H8 jest kiepską farbą srebrną akurat. Ja przy moim mustangu na kadłubie stosowałem polished aluminium od AK, a na skrzydła poszło zwykłe aluminium od AK. Wszystko to poszło na Gx-2 od Gunze i moim zdaniem efekt jest w miare ok. Dzięki wielkie za podpowiedz. Postaram się skorzystać z niej przy Migu, szkoda tylko że nie napisałeś tego w toku pracy przy Su. Faktycznie korzystałem z kiepskiego Gunze, po za tym popełniłem błąd przy podkładzie bo nie pokryłem go choćby bezbarwnym błyszczącym lakierem. To na pewno by pomogło uzyskać lepszy efekt. No cóż, człowiek uczy się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 Ja od siebie tylko dodam, że większość tych samolotów radzieckiej produkcji nie była w kolorze gołego metalu i polerowana jak Mustang. One często były po prostu malowane srebrzanką Więc do takiego malowania efekt jest jak najbardziej w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 18 Lipca 2021 Autor Share Napisano 18 Lipca 2021 19 minut temu, Matys napisał: Ja od siebie tylko dodam, że większość tych samolotów radzieckiej produkcji nie była w kolorze gołego metalu i polerowana jak Mustang. One często były po prostu malowane srebrzanką Więc do takiego malowania efekt jest jak najbardziej w porządku. A to mnie teraz zaskoczyłeś. Z Aeroklubu Wrocławskiego znam kilku pilotów Migów 21 i Su 22 i na pewno zapytam jak to było onegdaj z tym malowaniem. Chociaż to raczej nie dotyczy Su-22. Napiszę coś jak się dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 No Su-22 akurat były praktycznie wyłącznie kamuflowane. Ale MiG-21, a już z całą pewnością późne MiG-21 (MF i bis) były malowane na srebrno - popatrz zresztą na zdjęcia - są bardzo jednolicie srebrne - jakby były niemalowane to była by wyraźnie widoczna różnica w kolorach paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 18 Lipca 2021 Autor Share Napisano 18 Lipca 2021 Zastanawiam się jeszcze nad tym czy wszystkie skrzydła, a było ich w PRLu mnóstwo miały dla siebie daszek. Ciekawy jestem jaki był stan floty jeśli chodzi o czystość poszczególnych egzemplarzy. Muszę o to zapytać tych co pamiętają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 18 Lipca 2021 Share Napisano 18 Lipca 2021 (edytowane) Cytat Ale MiG-21, a już z całą pewnością późne MiG-21 (MF i bis) były malowane na srebrno To się tyczy wszystkich niekamuflowanych wschodnich maszyn, z tym że nie nówek z fabryki. Warstwę srebrzanki dostawały przy okazji remontów. Edytowane 18 Lipca 2021 przez hellvis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 20 Lipca 2021 Autor Share Napisano 20 Lipca 2021 Marzenie modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 W dniu 18.07.2021 o 16:33, jacek napisał: Zastanawiam się jeszcze nad tym czy wszystkie skrzydła, a było ich w PRLu mnóstwo miały dla siebie daszek. Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 20 Lipca 2021 Autor Share Napisano 20 Lipca 2021 Galeria gotowa, kończę więc ten warsztat podziękowaniami dla wszystkich którzy raczyli dzielić się swoją wiedzą i podpowiedziami. WIELKIE DZIĘKI !!! Gotową Suczkę można oglądać tutaj; 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi