SnaQ Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Do pewnego stopnia jestem w stanie zrozumieć te wszystkie nowomodne modulacje i inne zabiegi podnoszące wizualną atrakcyjność modelu. Kij z tym, że ma się to nijak do rzeczywistości, gdzie chodziło właśnie o to by kamuflaż nie tylko "wtopił" pojazd w otoczenie, ale też rozmył jego kształt. Ale serio, to w żaden sposób nie przypomina panzer grey, nawet w tym komiksowym stylu. Wygląda jak wycieniowany biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Dla mnie to też nie jest panzergrey. Wygląda bardziej jak zbyt mocno rozmyty preshading. Ani lakier ani oleje tego odpowiednio nie poprawią bo nie ma nasycenia właściwą barwą. Jak na razie widzę tylko czerń i biel. Może zdjęcia porostu nie wyszły bo robiłeś już pojazdy w tym kolorze i wiesz jak to powinno wyglądać. W każdym razie to co widzę to na pewno nie jest to. A zielony odcień na boku łapie pewnie od zielonej maty. Zrób może zdjęcia w innym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Lipca 2021 Autor Share Napisano 26 Lipca 2021 Przemalowałem, rzeczywiście za jasny był, macie rację ,może jeszcze jakieś środki porozjaśniam troszkę, jutro popatrzę przy swietle dziennym 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Dobra, szybka reakcja różnica jak dzień i noc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Jakimi farbami i wjakiej proporcji malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Lipca 2021 Autor Share Napisano 26 Lipca 2021 13 minut temu, mic43 napisał: Jakimi farbami i wjakiej proporcji malowałeś? Gotowy set do panzer grey, może i lepsze od vallejo, akrylowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Lipca 2021 Autor Share Napisano 26 Lipca 2021 1 minutę temu, zaruk napisał: Zdecydowanie lepiej. Dzięki, taka metoda prób i błędów, ale wszelkie rady biorę pod uwagę, bo przeważnie są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 Obicia będziesz robił pędzlem i gąbką? Standardowo jaśniejszą bazą, czy może jakoś inaczej? Mnie kusi, zeby przy swoim pz38t spróbować obić na lakier do włosów i zostać tylko przy rdzawym/ciemnobrązowym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 2 godziny temu, mic43 napisał: Obicia będziesz robił pędzlem i gąbką? Standardowo jaśniejszą bazą, czy może jakoś inaczej? Mnie kusi, zeby przy swoim pz38t spróbować obić na lakier do włosów i zostać tylko przy rdzawym/ciemnobrązowym kolorze No tak, co prawda jeszcze daleko do tego ale tak obicia będą jaśniejsze od bazy i miejscami ciemniejsze ciemno brązowe, najpierw gąbką , pózniej pędzlem 000 gdzie niegdzie, z lakierem czy chipping fluid to trochę loteria do obić, mogą być za duże odpryski, choć jeszcze zawsze możesz na zimowo camo dać jak za duże wyjdą i się nie spodobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Lipca 2021 Autor Share Napisano 29 Lipca 2021 Model po drugim kolorze, kalkach i lakierze , póżniej będą obicia jakieś , wash, i reszta brudzenia. W sumie taki efekt, coś na ten kształt chciałem osiągnąć, żółte plamy nakładane na kolor bazowy tym co było pod ręką np błotem, malowanie to mieszanka żółtych z aerografu nakładana na lakier do włosów, przecierana do szarego, także gdzieniegdzie malowane zmywalnym piaskowym, retusze pędzlem itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Ciekawie zaczyna wyglądać ps chyba masz odcisk palca na przedzie lewego zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Lipca 2021 Autor Share Napisano 29 Lipca 2021 (edytowane) 7 minut temu, michal0281 napisał: ps chyba masz odcisk palca na przedzie lewego zasobnika. Dzięki faktycznie, nie zauważyłem, malowane oddzielnie chyba nawet w palcach tą skrzynkę trzymałem, poprawi się Edytowane 29 Lipca 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 1 godzinę temu, michal0281 napisał: chyba masz odcisk palca na przedzie lewego zasobnika. Najpewniej służy do bezpiecznego logowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Lipca 2021 Autor Share Napisano 29 Lipca 2021 21 minut temu, zaruk napisał: Najpewniej służy do bezpiecznego logowania. Ale gdzie ? Jak do grodu to nieee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 @Evildead rozumiem, że to żółte coś to jest błoto? Na fotkach przypomina to trochę nieudolnie położony kamuflaż farbą- szkoda, ze nie dodałeś chociaż miejscami jakiejś faktury, ze to błoto jest tak jednolite, że jakoś tego nie zróżnicowałeś. To oczywiście można jeszcze poprawić jak chcesz, tylko kto wie, jaką ścieżką podążasz- czy zależy Ci na efekciarstwie, czy realności. Sam pomysł na model świetny i wygląda to ciekawie. Czekam na dalszy postęp prac. Chcę też zwrócić Ci uwagę, że numery taktyczne na wieży pomalowałeś na... błocie Trochę za późno położyłeś kalki- trzeba było je kłaść przed położeniem błotnego kamo, bo teraz to wygląda trochę hardkorowo. Chociaż może i mieli białą błotną farbę- taki żart. No i nie mogę- muszę to napisać. Zmarnowałeś potencjał blaszek . Pisałem o tym wcześniej, ale uznałeś, że na fotkach z epoki nie ma zniszczeń, potem sam przyznałeś, że tych fotek jest mało. Trzymanie się twardo archiwalnych zdjęć jestem w stanie zrozumieć, gdy budujesz dioramę, gdzie cała sytuacja ma odzwierciedlać sytuację ze zdjęcia, a tak... przecież nie wiadomo, co z tym pojazdem działo się potem lub wcześniej. Błotniki, skrzynki- przecież to aż się prosiło o wojenną dewastację. Teraz, poza zapinkami, niczym to się nie wyróżnia od plastiku. Szkoda pakować kasy w model, gdy finalnie prawie to niczego nie wnosi. Dopinguję dalej. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 3 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał: @Evildead rozumiem, że to żółte coś to jest błoto? Na fotkach przypomina to trochę nieudolnie położony kamuflaż farbą- szkoda, ze nie dodałeś chociaż miejscami jakiejś faktury, ze to błoto jest tak jednolite, że jakoś tego nie zróżnicowałeś. To oczywiście można jeszcze poprawić jak chcesz, tylko kto wie, jaką ścieżką podążasz- czy zależy Ci na efekciarstwie, czy realności. Sam pomysł na model świetny i wygląda to ciekawie. Czekam na dalszy postęp prac. Chcę też zwrócić Ci uwagę, że numery taktyczne na wieży pomalowałeś na... błocie Trochę za późno położyłeś kalki- trzeba było je kłaść przed położeniem błotnego kamo, bo teraz to wygląda trochę hardkorowo. Chociaż może i mieli białą błotną farbę- taki żart. No i nie mogę- muszę to napisać. Zmarnowałeś potencjał blaszek . Pisałem o tym wcześniej, ale uznałeś, że na fotkach z epoki nie ma zniszczeń, potem sam przyznałeś, że tych fotek jest mało. Trzymanie się twardo archiwalnych zdjęć jestem w stanie zrozumieć, gdy budujesz dioramę, gdzie cała sytuacja ma odzwierciedlać sytuację ze zdjęcia, a tak... przecież nie wiadomo, co z tym pojazdem działo się potem lub wcześniej. Błotniki, skrzynki- przecież to aż się prosiło o wojenną dewastację. Teraz, poza zapinkami, niczym to się nie wyróżnia od plastiku. Szkoda pakować kasy w model, gdy finalnie prawie to niczego nie wnosi. Dopinguję dalej. Pozdrawiam Marek A może kolega @Evildeadchce być indywidualistą jak ty sam i nie obchodzi go co myślą inni i jego racja jest racjejsza? Od razu dodam zluzujcie gacie i bez spiny post na wesło 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 (edytowane) @kzugajznowu bawisz się w adwokata? Sam zluzuj gacie bracie, bo nie odróżnisz chęci zwrócenia na coś uwagi koledze, od wiecznego pokazywania zardzewiałych podnośników z czego słyniesz. Nie pozdrawiam tym razem. Marek Edytowane 30 Lipca 2021 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Lipca 2021 Autor Share Napisano 30 Lipca 2021 (edytowane) Oj Panie Marek ależ Pan dociekliwy już odpowiadam, żółta faktura wcale nie jest gładka, jeśli się dobrze przyjrzysz to nawet znajdziesz pęknięcia od farby zmywalnej , nie był to do końca zamierzony efekt, ale nawet ma to swój sens małej niechlujności, jak widziałeś moje modele to nie są za czyste więc ten także nie będzie bo nie przepadam za takimi , tam jeszcze będzie brudniej na wieży spokojnie, będzie jeszcze przykurzone . Jeśli chodzi o numery tu masz chyba rację, z tej strony co widać numer fakt powinien być na szarym po całości z drugiej strony wieży tak dałem, także będzie chyba retusz. Co do blaszek to nie wiem kto Tobie powiedział że trzeba je zniszczyć , powyginać itd ?, czekam na Twoja dwójkę z Afryki masz tam przecież metalowe błotniki, powyginaj, zniszcz i zaskocz wykonaniem :)Na pierwsze takie zabawy z blaszkami się nie porywałem, może następnym razem będzie inaczej,pierwsze poważniejsze blaszki i co mam już skrzynki giąć, ślady po przestrzeleniach robić ? Najpierw chcę się nauczyć je czyściej kleić co wcale nie jest proste, póżniej może będę niszczył , także spokojnie , powoli, nie ostatni czołg przecież, już Tobie to mówiłem raz czy dwa , mniej więcej to zdjęcie co masz poniżej, halo ? amnezja ? ,gdzie tu masz rozwalone skrzynki i błotniki ? Wzorowałem się na tym zdjęciu w tej chwili, już mniejsza o to że będzie się trochę różnił i raczej bez flagi będzie i tyle, jeśli chodzi o malunki to wzorowałem się na tym , jakieś zdjęcie ilustracyjne wrzucam do celów dyskusyjnych, ale wygląda dosyć sensownie , mimo że tam jakieś błędy drobne są , ale nie mam lepszych ... Pozdrawiam Edytowane 30 Lipca 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 30 Lipca 2021 Share Napisano 30 Lipca 2021 32 minuty temu, Evildead napisał: czekam na Twoja dwójkę z Afryki masz tam przecież metalowe błotniki, powyginaj, zniszcz i zaskocz wykonaniem Niestety w tym zestawie Voyagera nie ma metalowych błotników. Nikt mi nie powiedział, że trzeba zaraz niszczyć, wyraziłem tylko swoje zdanie, że szkoda pary w gwizdek, tak jak z tym cieniowaniem panzer grey, którego teraz wcale nie widać. W temacie odwzorowania na podstawie zdjęć wyraziłem swoje zdanie w poprzednim poście- bez dioramy wszelkie szczegóły, poza technicznymi danej wersji, nie muszą być obowiązkowe. Szanuję jednak, ze uczysz się blaszek i chcesz robić wszystko stopniowo... niczego przecież nie narzucam. Opinia jest tylko moja opinią i niczym więcej. Uwagi zawsze można brać pod uwagę (tak jak z tymi numerami taktycznymi), bądź też nie i co dziwne, nie obrażę się Czekam na dalszy postęp prac. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Lipca 2021 Autor Share Napisano 30 Lipca 2021 10 minut temu, Pan_na_Zulawach napisał: Niestety w tym zestawie Voyagera nie ma metalowych błotników. Nikt mi nie powiedział, że trzeba zaraz niszczyć, wyraziłem tylko swoje zdanie, że szkoda pary w gwizdek, tak jak z tym cieniowaniem panzer grey, którego teraz wcale nie widać. W temacie odwzorowania na podstawie zdjęć wyraziłem swoje zdanie w poprzednim poście- bez dioramy wszelkie szczegóły, poza technicznymi danej wersji, nie muszą być obowiązkowe. Szanuję jednak, ze uczysz się blaszek i chcesz robić wszystko stopniowo... niczego przecież nie narzucam. Opinia jest tylko moja opinią i niczym więcej. Uwagi zawsze można brać pod uwagę (tak jak z tymi numerami taktycznymi), bądź też nie i co dziwne, nie obrażę się Czekam na dalszy postęp prac. Marek Szkoda że nie ma tam błotników, to może tak patrzyłem sam byś się przekonał że to ze dwa levele wyżej w trudności ,co do cieniowania panzer grey to nie widać fakt , ale to co się naumiałem to moje, chodziło o ćwiczenie i obsługę aero , Co do trafnych opinii typu z krzywa gąską , numerami taktycznymi na żółtym , paluchem na skrzynce , czy jamami skurczowymi na włazie , nie mówiąc o odwrotnie wklejonych błotnikach to wielkie dzięki Panowie Co byłem w stanie na ten czas i na ile się dało to starałem sie poprawić i tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 5 Sierpnia 2021 Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Napisy i oznaczenia powinny być na panzergrau. Nie inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Mariusz 72 napisał: Napisy i oznaczenia powinny być na panzergrau. Nie inaczej. Racja, już poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2021 46 minut temu, bulik58 napisał: to juz bylo 46 minut temu, bulik58 napisał: W dniu 30.07.2021 o 16:32, Pan_na_Zulawach napisał: Sam pomysł na model świetny i wygląda to ciekawie. Czekam na dalszy postęp prac. Chcę też zwrócić Ci uwagę, że numery taktyczne na wieży pomalowałeś na... błocie Trochę za późno położyłeś kalki- trzeba było je kłaść przed położeniem błotnego kamo, bo teraz to wygląda trochę hardkorowo. Chociaż może i mieli białą błotną farbę- taki żart. Dokładnie, to ostatnie co mądrego udało mu się napisać, po czym zachorował :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam, biedronka, obicia, wash skończone, trochę to ściemniało wszystko po tym, ale nawet lepiej mi się podoba teraz , zostało nałożyc trochę pigmentów, pobrudzić wannę i układ jezdny i w sumie to praktycznie koniec Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez Evildead 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi