Roland_Sebastian Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Cześć, tym razem chciałbym zaprezentować wam ukończony model Hawkera w wersji II C. Wybrałem wersję tropikalną w schemacie malowania DG/DE. O samym zestawie już bardzo dużo napisano, więc nie wiem czy jest cokolwiek do dodania. Napiszę jedynie, że bardzo dobrze się bawiłem podczas budowy tej miniatury. Mogę z czystym sumieniem napisać, że jestem zadowolony z efektu jaki osiągnąłem jeśli chodzi o malowanie i waethering. Oczywiście znajdzie się coś do poprawy, ale zauważam widoczny postęp w porównaniu z poprzednim modelem. ,, 22 Cytuj
Mikolaj75 Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Ładny jest. Widać postęp i staranność. Odpryski do wyćwiczenia. Kolejny, który uruchamia diabełka - "kup przy następnych zakupach, no weź kup, nikt nie zauważy kolejnego pudełka.." Lufkę jedną skalibruj Edytowane 21 Czerwca 2021 przez Mikolaj75 1 Cytuj
rymulus Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Prima sort jak to mawiają górale. Zdjęcia ładne, model ładny i co najważniejsze dopracowany. Najważniejsze jest to o czym napisał już Mikołaj, jest postęp, staranność i wyciąganie wniosków z poprzednich modeli i błędów. 4 godziny temu, Mikolaj75 napisał: Kolejny, który uruchamia diabełka - "kup przy następnych zakupach, no weź kup, nikt nie zauważy kolejnego pudełka.." Kupuj, jakoś cichcem uda Ci się przemycić pudełko do domu. 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 21 Czerwca 2021 Napisano 21 Czerwca 2021 Bardzo ładnie zrobiony model, wygląda świetnie Najbardziej podoba mi się jego spód 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 22 Czerwca 2021 Napisano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Rzeczywiście widać postęp. Widać też, że masz naturalną skłonność do utrzymywania jakości. Modele prezentują się 'porządnie', a to jest świetna baza do uzyskiwania spektakularnych efektów. To co Cię wciąż hamuje, to trzymanie się schematów. Widać to po śladach eksploatacji. Szczególnie obicia/otarcia farby obciążone są zastosowaną techniką. Od razu widać jak są robione i niestety, nie jest to efekt szczególnie realistyczny. Technika, jak technika, każda jest dobra gdy prowadzi do celu i każda jest zła gdy się z nim rozmija. Jeśli budując model określisz sobie cel, a metody jakie zastosujesz podporządkujesz temu celowi (nie odwrotnie), to Twoje modele wskoczą na inny poziom. Co prawda w takim przypadku nie bardzo da się podążać za utartymi, popularnymi schematami działań i trzeba będzie kombinować. Np. przy przedstawianiu tej erozji farby łączyć różne metody modelarskie, odpowiednio do zamierzonego efektu. Nawet jeśli trzeba trochę ruszyć głową, to będzie za to więcej zabawy i ... sky is the limit. Ładny model. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez greatgonzo 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Napisano 26 Czerwca 2021 Dziękuję, za tak pochlebne opinie. W dniu 21.06.2021 o 19:30, Mikolaj75 napisał: "kup przy następnych zakupach, no weź kup, nikt nie zauważy kolejnego pudełka.." Ale rzeczywiście warto kupić, a pudełko gdzieś się upchnie:D. W dniu 21.06.2021 o 23:36, rymulus napisał: Najważniejsze jest to o czym napisał już Mikołaj, jest postęp, staranność i wyciąganie wniosków z poprzednich modeli i błędów. Cały czas staram się poprawiać to co nie wychodzi i mam nadzieję, że nie jest to tylko kwestia przypadku W dniu 22.06.2021 o 13:14, greatgonzo napisał: To co Cię wciąż hamuje, to trzymanie się schematów. W zupełności się zgadzam. Z natury już taki jestem i zawsze podążam tą samą ścieżką, jednak muszę przemóc się i wyjść poza schemat. Przy okazji wrzucam jeszcze zdjęcia z zamontowaną anteną. I rodzinna fotka z młodszym bratem: 4 Cytuj
zaruk Napisano 11 Lipca 2021 Napisano 11 Lipca 2021 Dobry model. Szczególnie udany spód, ale góra też niczego sobie. O obiciach już było pisane - do poćwiczenia. Może jakieś powiększenie/cieniutki pędzelek by pomogły? No i odpowiednio rozcieńczona farba. Czekam na następne prace. 1 Cytuj
GrzeM Napisano 20 Lipca 2021 Napisano 20 Lipca 2021 Wspaniały. Już pisałem w wątku warsztatowym, że naprawdę wygląda na 1/48. 1 Cytuj
tlb Napisano 20 Lipca 2021 Napisano 20 Lipca 2021 Jak dla mnie za bardzo "oblatany"..., ale Degustibus... itd. Jednakże podziwiam wkład włożony w ten samolot. 1 Cytuj
kapsel Napisano 20 Lipca 2021 Napisano 20 Lipca 2021 Model jest w mojej ocenie naprawdę bardzo ładny. Przyjemnie ogląda się zdjęcia. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi