Hubert Kendziorek Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Mig-15 wygląda przy Ła-15, jak gruba bania. Dlatego Ła-15 już mam, a MiGa-15 jeszcze nie. Model, według instrukcji Mars Models, przedstawia pierwszy seryjny egzemplarz Ła-15. Mam nadzieję, że faktycznie kiedyś tak wyglądał, gdyż jak się zorientowałem już po nałożeniu kalkomanii, zdjęcia dowodzą czego innego. Nie miałem jednak jakoś serca cofać się w budowie. Ta zaś przebiegała prawie bezproblemowo aż do chwili, gdy okazało się że kokpit i wloty powietrza do silnika nie mieszczą się w kadłubie, a średnica przedniej i tylnej części kadłuba po wciśnięciu kokpitu różnią się dość istotnie. Jakoś udało się te problemy opanować, siłą i perswazją pilnika. Poza tym – czysta przyjemność, ładne detale, w komplecie od Mars Models blaszki i maski. Malowanie – wnętrza MRP, z zewnątrz AK Extreme Metal. Ciemnoszary wash Modellers World. Lufy z rurek mosiężnych. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Bardzo ciekawy z wyglądu samolot i udany model. Śledziłem warsztat i super, że, pomimo trudności, udało ci się go skończyć. Daję dużego plusa bo takie konstrukcje to rodzynki w galeriach, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Świetnie się prezentuje, no i rzadki ptaszek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Bardzo ładny kolor wyszedł mam pytanie - cóż to za zasobnik pod kadłubem (między goleniami) ? jakiś prototypowy zbiornik paliwa? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Lipca 2021 Autor Share Napisano 23 Lipca 2021 3 godziny temu, M.A.V. napisał: Bardzo ładny kolor wyszedł mam pytanie - cóż to za zasobnik pod kadłubem (między goleniami) ? jakiś prototypowy zbiornik paliwa? Tak, to dodatkowy zbiornik paliwa. Dzięki za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 mnie powolutku nachodzi ochota na zrobienie takiego srebrzystego cudeńka... Bardzo fajny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 9 godzin temu, kozborn napisał: mnie powolutku nachodzi ochota na zrobienie takiego srebrzystego cudeńka... Nie walcz z tym, poddaj się, organizm wie najlepiej czego mu trzeba Ja się już złamałem i dorobię do towarzystwa MiGa-15, grubaska z którym Ła-15 przegrał - choć okropnie mi się ten MiG nie podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 3 godziny temu, Hubert Kendziorek napisał: okropnie mi się ten MiG nie podoba. Czasem im brzydziej, tym ładniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 Ja w tym samolocie widzę inspirację He-162 z zastosowaniem brytyjskiego silnika... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 4 godziny temu, martinello napisał: Ja w tym samolocie widzę inspirację He-162 z zastosowaniem brytyjskiego silnika... Chm... podwozie główne może trochę podobne, ale poza tym. raczej bym obstawiał na Ta-183 (kadłub, usterzenie, skos skrzydeł), może pomieszanego z odrobiną P.1101 (górnopłat), jak zwrócił uwagę kolega z sąsiedniego forum. Jeżeli to był istotnie taki koktajl, wyszedł smakowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 (edytowane) Prze piękny nic tylko gapić się i chwalić Edytowane 27 Lipca 2021 przez MajorStachu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 Model super. A co do prawdziwego samolotu to wąski rozstaw podwozia nie sprzyja bezpiecznemu lądowaniu, nie wiem jakie miał przenosić uzbrojenie ale podwieszanie ich do gornoplata też jest trudniejsze niż w migu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 25 minut temu, Marek62 napisał: Model super. A co do prawdziwego samolotu to wąski rozstaw podwozia nie sprzyja bezpiecznemu lądowaniu, nie wiem jakie miał przenosić uzbrojenie ale podwieszanie ich do gornoplata też jest trudniejsze niż w migu. On nie przenosił żadnych podwieszeń pod skrzydłami. Dodatkowy pojedynczy zbiornik paliwa przewidziano pod kadłubem. Co do wąskiego rozstawu podwozia - cóż, wiele samolotów tak miało i ma także w czasach współczesnych. W odrzutowcach to już nie jest taki poważny problem, jak w samolotach z pojedynczym śmigłem. Piloci lubili Ła-15. Pozbycie się podwozia ze skrzydeł upraszcza ich konstrukcję, zmniejsza ich ciężar, skrzydła mogą być też cieńsze w profilu nie tracąc na sztywności i wytrzymałości - myślę że to wiele zalet, jak na samolot myśliwski. Dzięki za komentarze . Wczesne odrzutowce (mam na myśli powojenne lata czterdzieste) to bardzo wdzięczny temat, niestety nieco zaniedbany w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Lipca 2021 Share Napisano 27 Lipca 2021 14 godzin temu, Hubert Kendziorek napisał: Nie walcz z tym, poddaj się, organizm wie najlepiej czego mu trzeba Ja się już złamałem i dorobię do towarzystwa MiGa-15, grubaska z którym Ła-15 przegrał - choć okropnie mi się ten MiG nie podoba. Na razie dokończę fokę (fw190) a potem zabieram się za P-47 (będzie srebrzysty ). Potem MOŻE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Piękna 15-ka Ławoczkina. Mam ten sam model. I też podpisuje się pod tym, co Kolega napisał. Ale "pioruny jaśniste, ogniste" mnie strzeliły, gdy przyszło mi łączyć kadłub z płatem...dramat. Od razu było słychać jak ubogacam język polski, aż Małżonka zwróciła mi uwagę. Poza tym, bardzo zgrany samolot. Mój jest z czerwonym wlotem i niebieskim numerem "317". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi