hamp Napisano 15 Sierpnia 2021 Share Napisano 15 Sierpnia 2021 Stary Jak-24 z NRD-ówka. Była chyba tez wersja w malowaniu wojskowym. Ciekawostką jest to że , kilka lat temu był pakowany przez firmę Wojar z Oleśnicy. Oprócz niego Był Su-7(tego kupiłem dla syna, skleił, ale kalki rozpadały się, trzeba było zastąpić innymi i tu przydały się stare kalki z Jaka-1 z Plastyku, trzymają się do tej pory) i kilka innych modeli 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Pamiętam tego Jaczka u kolegi z za ściany, pudełko po nim leżało u niego w piwnicy. Było z drugiej edycji, z roku 1970. Twój jest z końca lat siedemdziesiątych. Fajny wykopek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 15 godzin temu, hamp napisał: Stary Jak-24 z NRD-ówka. Była chyba tez wersja w malowaniu wojskowym. Nie, nie było Ciekawostką jest to że , kilka lat temu był pakowany przez firmę Wojar z Oleśnicy. No nie kilka, bo to już 20 lat minęło. Wojar wypuścił swoją serię tych modeli w latach 1999-2002 jakoś. Oprócz niego Był Su-7(tego kupiłem dla syna, skleił, ale kalki rozpadały się, trzeba było zastąpić innymi i tu przydały się stare kalki z Jaka-1 z Plastyku, trzymają się do tej pory) i kilka innych modeli Wojar wypuścił: Be-6, Mi-6, Tu-154, Jak-40, Jak-24, L-410, L-60, Il-28 i Su-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Co do Wojara to możliwe, ale od dawna nie interesowałem się 72. Kupiłem tego Su-7 jakieś 3-4 lata temu., a modela Wojara jakoś nie nie rzucały mi się w oczy wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasqual Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Ech... ten klej... jeszcze czuję jego zapach. Jak brałem go w ręce to wiecznie wchodziły mi do środka te okienka . Zawsze zastanawiam się czemu nikt nie zrobił do tej pory w jakiejś popularniejszej skali. Kupiłbym w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Sierpnia 2021 Share Napisano 16 Sierpnia 2021 Miałem dwa takie modele ich montaż bardzo dobrze wspominam. Model niestety należy do tych słabszych co szczególnie widać po wirnikach ale sklejony model cieszył oko swoją ciekawą formą i układem silników praz wirników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Sierpnia 2021 Share Napisano 17 Sierpnia 2021 Cześć! Też to kleiłem jak jeszcze był DDR Pomyślałem sobie, że warto porównać model z tym co w Muzeum stoi: Zwróćcie uwagę - w tle stoi coś co naprawdę działało - Piasecki! Model przedstawia turbinowy wariant -P który nie wszedł do produkcji - a Jaczek z kolei w ogóle przestał być potrzebny, kiedy pojawił się Mi-6, który wszystko był w stanie zrobić lepiej... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) A mi(Mi jak Mil a nie jak Jak) niestety wiecznie wymykał się. Jakos tak w drugiej liceum koles mi mówi że jest nowa dostawa w SH, galopuję po lekcjach, wpadam do środka, kolejka jak później w stanie wojennym za kaszanką, patrzę na półce Jak-24. No, nareszcie bedzie mój. Niestety ze dwie osoby przede mną jakiś gościu kupuje ostatni z półki mój śmigłowiec i ... bezczelnie wychodzi sobie na zewnątrz a ja stoję z opadniętą koparą. Niestety nigdy go nie kupiłem. Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 Strasznie brzydkie to było dla mnie. Na szczęście nikt mnie nie uszczęśliwił tym zestawem, bo sam nigdy bym nie wydał na to grosza. Skleiłem koledze z klasy, bo był humanistycznie utalentowany, czyli dwie lewe. Potem oczywiście kupiłem, gdy zacząłem kolekcjonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Jak ktoś lubi takie historie to oryginał miał też polski wątek - latał takim Ryszard Witkowski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 3 minuty temu, Wymysl napisał: Jak ktoś lubi takie historie to oryginał miał też polski wątek - latał takim Ryszard Witkowski. Polecam książkę pana Witkowskiego: Sześć stopni swobody. Opisał tam loty na Jaku, Mi-6 i Kamowie. No i oczywiście na Gilu, SM-1 i SM-2 oraz Mi-2. jest tam też tragiczna historia Trzmiela. Świetna lektura. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Pozycja obowiązkowa na półce każdego miłośnika lotnictwa. Dzięki barszczo, że przypomniałeś, chyba w dobie pandemii powtórzę sobie tą lekturę. Wrzuciłem przykładowe fotki z wnętrza książki, są jeszcze bardzo ciekawe ze śmiglakami w wersji rolniczej do oprysków. Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 Mógłbyś wrzucić fragmenty dotyczące konkretnie lotów pana Witkowskiego na Jaku-24 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) No to zmuszasz mnie do powtórnego czytania tej książki już teraz Zobaczymy co da sie zrobić. Mówisz i masz. Tak na szybko. Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez jmx62 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 6 godzin temu, jmx62 napisał: No to zmuszasz mnie do powtórnego czytania tej książki już teraz Zobaczymy co da sie zrobić. Mówisz i masz. Tak na szybko. Dziękuję :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Jak -24 to taki radziecki CH-64 Chinook. Sam model sklejałem za szczeniaka bardzo miło wspominam. Pamiętam podobał mi się bardzo w sumie jak każdy zdobyty Plasticart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Cześć! Książka wygląda na bardzo ciekawą. Wygląda na to, że o Jaku -24 można też napisać coś dobrego Gerd - to nie takie proste, Chinook (przy okazji - CH-47) i jego mniejszy starszy brat CH-46 to maszyny z turbinami gazowymi, a Jak był o wiele (czyli o kilka lat - tak szybko to wtedy szlo) wcześniejszy i miał silniki tłokowe. Amerykański CH-21 Shawnee też miał silnik tłokowy, ale jeden. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi