Skocz do zawartości

RWD-5, MisterCraft, 1:72

Stalooki

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na twoim miejsu nie rezygnowałbym i jeszcze spróbował z RWD-6, podobnej klasy model, jest trochę niedoskonałości, trochę dłubania ale przecież o to chodzi w naszym hobby a model warty postawienia na półce do kolekcji obok piątki.

Edytowane przez jmx62

12 godzin temu, Stalooki napisał:

Podmalowałem trochę niedoskonałości w kalkach i zabezpieczyłem cały model lakierem Tamiya X-35 Semi-Gloss Clear. Muszę powiedzieć że nieźle to teraz wygląda. Lakier wygładził srebrzenie na kalkach. No no, całkiem całkiem jak na MisterCraft. Ale już dam chyba sobie spokój z tą firmą właśnie przez te kruche kalkomanie.

Podmalowywanie kalek.JPG

Szykowanie X-35.JPG

Kalki zabezpieczone - 1.JPG

Kalki zabezpieczone - 2.JPG

Kalki zabezpieczone - 3.JPG

Masz rację te kalkomanie nie należą do najlepszych (na trzy elementy kompitu w Mirage IIIE udało minsię nałożyć jeden, dwa pozostałe rozpadły się podnwplywem kontaktu z wodą) i dlatego są dwa wyjścia jedno to przed nałożeniem nałożyć na nie preparat Microscale Decal Film, ktory je wzmocni ale musi być to bardzo cienka warstwa bo inaczej kalkomanie się robią twarde i sztywne i trudne do nałożenia. Ewentualnie spróbować użyć płynu na kalkomanie „3” Bilmodel nakładanego aerografem (!) na arkusz zanim jeszcze się powicina znaki w odstępach 20 minutowych a następnie po wyschnięciu zwilżonych kwasem octowym i nanoszonych w odpowiednie miejsce na modelu. Drugie wyjscie to zakup jakiegoś innego dedykowanego zestawu tak jak ja to zrobiłem w przypadku modeli Mirage IIIE oraz F-16A.

• 3 weeks later...

Samolocik gotowy, przykleiłem ostatnie elementy, ale popełniłem błąd przy przyklejaniu głównej konstrukcji podwozia. We wnękę dałem duże ilości CA żeby się dobrze trzymało i zapomniałem że może zaparować od środka szybki. Trochę mnie to osłabiło ale i tak model wygląda całkiem dobrze. Dałem lekkie smugi kredkami AK Interactive na wystających częściach na górnym płacie. Model pozostawiam do waszej oceny. Więcej zdjęć w galerii. Pozdrawiam.

Gotowy - 1.JPG

Gotowy - 2.JPG

Edytowane przez Stalooki
  • Like 6