DamianosPL Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 (edited) Witam mam problem z podkładem akrylowym od vallejo. Dałem bez rozcienczania to pluł mi wiec rozcienczyłem 1:1 to ciekł mi a gdy dałem 2 farby:1 rozcienczalnik tez ciekł Jakies porady? Mr hobby super mi sie maluje ale smierdzi wiec kupiłem akrylowy na test. Jest jeszcze jakis dobry akrylowy podkład? Przy mr.hobby nie ma tego problemu. Cisnienie mam 1.3 i rozcienczam 1:1 Edited September 4, 2021 by DamianosPL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 Próbowałeś na wyższym ciśnieniu, a mniej farby ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raist Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 (edited) Wyrzuć do kosza i kup porządny podkład. Z Vallejo zajedziesz aerograf i stracisz nerwy, a efekty będą mizerne. Niestety żeby było dobrze to musi trochę śmierdzieć Edited September 4, 2021 by Raist Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qz9 Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 jesli musisz vallejo to tutaj jest podpowiedz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianosPL Posted September 4, 2021 Author Share Posted September 4, 2021 (edited) Godzinę temu, Raist napisał: Wyrzuć do kosza i kup porządny podkład. Z Vallejo zajedziesz aerograf i stracisz nerwy, a efekty będą mizerne. Niestety żeby było dobrze to musi trochę śmierdzieć Niestety dzisiaj zajechałem tym podkładem aero. bo pierw vallejo i wyczysciłem i potem mr hobby i niestety cos poszło nie tak ze sie zatkał. To jakiej polecisz firmy akrylowy? Mam dysze 0.3 jakby ktos pytał Edited September 4, 2021 by DamianosPL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted September 5, 2021 Share Posted September 5, 2021 Prawdopodobnie podkład leżał kilka lat w sklepie. To jest niezłe- są różne kolory. https://agtom.eu/podklady/350417-one-shot-primer-white-8432074020226.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DamianosPL Posted September 5, 2021 Author Share Posted September 5, 2021 Biały polecasz czy szary? U mnie zawsze był problem z biała farba bo ciezko sie nią maluje wiec pytam czy tu biała sobie poradzi? Przy 0.3m trzeba rozcienczac czy mozna z butelki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted September 5, 2021 Share Posted September 5, 2021 (edited) Dodaj parę kropel rozcieńczalnika, ja akryle rozcieńczam najtańszą wódką z Biedronki. Wg mnie szary lepszy: Test: Edited September 5, 2021 by robertmodelarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evildead Posted September 5, 2021 Share Posted September 5, 2021 Ten też nie najgorszy, można go np rozcieńczać 1:1 , i przy 1.5 bara nic nie zapycha, grunt to dobrze wymieszać, jak czysty aero na starcie to nic tu nie zapcha , maluje tg-130 najtańszym i nie mam problemów z tym podkładem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlin_70 Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 A po co kombinować Można dowolną farbę Tamiya serii LP rozcieńczyć ich rozcieńczalnikiem i malować . Będzie za podkład robiła , blaszek się w miarę trzyma . Dać dla pewności 24h na wyschnięcie. I potem już malować mając bazę w odpowiednim kolorze . Na podkład najlepszy jest Chos Black Citadela w sprayu . I jest wydajny bo można całą podłogę pomalować . I czego byśmy nie zastosowali to pod wpływem zmywacza Wamodu rozpylonego z Aero i tak niemal do czysta zejdzie zejdzie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HKK Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 (edited) Dobry podkład musi śmierdzieć niestety. Istotą dobrego trzymania się tworzywa jest jego lekkie rozpuszczenie i zmiękczenie przez zawarty w podkładzie rozpuszczalnik. Takiego agresywnego dodatku rozpuszczającego polistyren jest zwykle niewiele - 15-20%. Ale to własnie te dodatki sa źródłem intensywnego zapachu - MEK, MIBK, toluen i tym podobne. Podkłady nie zawierające tych dodatków zawsze będą dawały nieco słabiej przylegająca warstwę. W innym przypadku "śmierdzące" podkłądy dawno zostałyby wyparte przez te łagodne. Coś za coś. To samo zresztą dotyczy farb, gdzie tzw. lakiery trzymają się podłoża lepiej niż tzw. akryle. Choć jedne i drugie są zwykle akrylowe, to dodatek "śmierdziela" poprawia przyleganie farby a także zmniejsza efekt zasychania jej na igle aerografu. Inną przyczyną "smrodu" jest szybkie parowanie tych dodatków co zwiększa ich stężenie w otaczającym powietrzu. Ale szybkie parowanie to konieczność, bo dłuższy kontakt z tworzywem powodowałby uszkodzenia powierzchni. Edited September 6, 2021 by HKK 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 4 godziny temu, HKK napisał: Dobry podkład musi śmierdzieć niestety. Istotą dobrego trzymania się tworzywa jest jego lekkie rozpuszczenie i zmiękczenie przez zawarty w podkładzie rozpuszczalnik nic dodać nic ująć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek80 Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 Odpuść akrylowe podkłady. Jak wyżej tylko agresywne dają dobrą przyczepność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 W dniu 7.09.2021 o 07:20, Wojtek80 napisał: Odpuść akrylowe podkłady. Jak wyżej tylko agresywne dają dobrą przyczepność. Czyli które, Bilmodel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 No to jak wszystkie są złe to wal z puchy samochodowym- najtańszym. Trzyma się wszystkiego- do pierwszego dzwona!!!! https://allegro.pl/oferta/motip-podklad-akrylowy-spray-szary-600ml-promocja-9296826906?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=Nzk2ODQyMGYtODAwMi00ZDUyLWFiOTUtYWE0YmRiNzY0NDY4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c2bff750-6025-4672-bed0-cf7cd5ef0982 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 Ja tam na vallejo jadę i nie mam problemu. Jakbym chciał to nawt cienkie linie mógłbym robić. Rozcieńczam tak w proporcji mniej więcej 60 (rozcienczalnika vallejo) / 40 (farby podkładowej). Ciśnienie dla podkładu około 1,2 do 1,5 bar jak u mnie. Psikam nawet dyszą 0,2 bez problemów czy plucia. Po nałożeniu odczekać 24h minimum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted September 21, 2021 Share Posted September 21, 2021 4 godziny temu, krzychu83 napisał: Czyli które, Bilmodel? Stosowałem kiedyś Chaos Black od Citadela - wspominam go dobrze. Surfacer nakładany aerografem był niezły, niestety położony na żywicę poderwał się wraz z taśmą maskującą - co go zdyskwalifikowało (prawdopodobnie na plastiku nie byłoby tego problemu, podobno surfacer z puchy ma lepszą przyczepność). Potem spróbowałem Micro Filler Alclada i trzyma lepiej. Możesz podejrzeć w wątku warsztatowym HMS Jed. Pozdrawiam, Michał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts