Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam mam problem z podkładem akrylowym od vallejo. Dałem bez rozcienczania to pluł mi wiec rozcienczyłem 1:1 to ciekł mi a gdy dałem 2 farby:1 rozcienczalnik tez ciekł Jakies porady? Mr hobby super mi sie maluje ale smierdzi wiec kupiłem akrylowy na test.

Jest jeszcze jakis dobry akrylowy podkład?

IMG_20210904_124928.jpg

IMG_20210904_124948.jpg

IMG_20210904_125013.jpg

Przy mr.hobby nie ma tego problemu. Cisnienie mam 1.3 i rozcienczam 1:1

IMG_20210904_133050.jpg

Edytowane przez DamianosPL
Napisano (edytowane)

Wyrzuć do kosza i kup porządny podkład. Z Vallejo zajedziesz aerograf i stracisz nerwy, a efekty będą mizerne. Niestety żeby było dobrze to musi trochę śmierdzieć 😉

Edytowane przez Raist
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Raist napisał:

Wyrzuć do kosza i kup porządny podkład. Z Vallejo zajedziesz aerograf i stracisz nerwy, a efekty będą mizerne. Niestety żeby było dobrze to musi trochę śmierdzieć 😉

Niestety dzisiaj zajechałem tym podkładem aero. bo pierw vallejo i wyczysciłem i potem mr hobby i niestety cos poszło nie tak ze sie zatkał.

To jakiej polecisz firmy akrylowy?

Mam dysze 0.3 jakby ktos pytał

Edytowane przez DamianosPL
Napisano

Biały polecasz czy szary? U mnie zawsze był problem z biała farba bo ciezko sie nią maluje  wiec pytam czy tu biała sobie poradzi? Przy 0.3m  trzeba rozcienczac czy mozna z butelki?

Napisano (edytowane)

Dodaj parę kropel rozcieńczalnika, ja akryle rozcieńczam najtańszą wódką z Biedronki.

Wg mnie szary lepszy:

Test:

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano

Ten też nie najgorszy, można go np rozcieńczać  1:1  , i przy 1.5 bara nic nie zapycha, grunt to dobrze wymieszać, jak czysty aero na starcie to nic tu nie zapcha , maluje tg-130 najtańszym i nie mam problemów z tym podkładem

ak-interactive-3rd-generation-acrylics-black-primer-100-ml.jpg

Napisano

A po co kombinować

Można dowolną  farbę Tamiya  serii LP  rozcieńczyć ich  rozcieńczalnikiem i malować .  Będzie za podkład robiła , blaszek się w miarę trzyma . Dać dla pewności  24h na wyschnięcie.    I potem już malować mając bazę w odpowiednim kolorze .

Na podkład najlepszy jest Chos Black  Citadela w sprayu  . I jest wydajny bo można całą podłogę pomalować . 😀

I czego byśmy nie zastosowali to pod wpływem zmywacza Wamodu  rozpylonego z Aero i tak niemal do czysta zejdzie zejdzie .

Napisano (edytowane)

Dobry podkład musi śmierdzieć niestety. Istotą dobrego trzymania się tworzywa jest jego lekkie rozpuszczenie i zmiękczenie przez zawarty w podkładzie rozpuszczalnik. Takiego agresywnego dodatku rozpuszczającego polistyren jest zwykle niewiele - 15-20%. Ale to własnie te dodatki sa źródłem intensywnego zapachu - MEK, MIBK, toluen i tym podobne.

Podkłady nie zawierające tych dodatków zawsze będą dawały nieco słabiej przylegająca warstwę. W innym przypadku "śmierdzące" podkłądy dawno zostałyby wyparte przez te łagodne. Coś za coś. To samo zresztą dotyczy farb, gdzie tzw. lakiery trzymają się podłoża lepiej niż tzw. akryle. Choć jedne i drugie są zwykle akrylowe, to dodatek "śmierdziela" poprawia przyleganie farby a także zmniejsza efekt zasychania jej na igle aerografu.

Inną przyczyną "smrodu" jest szybkie parowanie tych dodatków co zwiększa ich stężenie w otaczającym powietrzu. Ale szybkie parowanie to konieczność, bo dłuższy kontakt z tworzywem powodowałby uszkodzenia powierzchni.

Edytowane przez HKK
  • Like 5
Napisano
4 godziny temu, HKK napisał:

Dobry podkład musi śmierdzieć niestety. Istotą dobrego trzymania się tworzywa jest jego lekkie rozpuszczenie i zmiękczenie przez zawarty w podkładzie rozpuszczalnik

nic dodać nic ująć

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 7.09.2021 o 07:20, Wojtek80 napisał:

Odpuść akrylowe podkłady. Jak wyżej tylko agresywne dają dobrą przyczepność.

Czyli które, Bilmodel? 

Napisano

Ja tam na vallejo jadę i nie mam  problemu. Jakbym chciał to nawt cienkie linie mógłbym robić. Rozcieńczam tak w proporcji mniej więcej 60 (rozcienczalnika vallejo) / 40 (farby podkładowej). Ciśnienie dla podkładu około 1,2 do 1,5 bar jak u mnie. Psikam nawet dyszą 0,2 bez problemów czy plucia. Po nałożeniu odczekać 24h minimum.

Napisano
4 godziny temu, krzychu83 napisał:

Czyli które, Bilmodel? 

Stosowałem kiedyś Chaos Black od Citadela - wspominam go dobrze. Surfacer nakładany aerografem był niezły, niestety położony na żywicę poderwał się wraz z taśmą maskującą - co go zdyskwalifikowało (prawdopodobnie na plastiku nie byłoby tego problemu, podobno surfacer z puchy ma lepszą przyczepność). Potem spróbowałem Micro Filler Alclada i trzyma lepiej. Możesz podejrzeć w wątku warsztatowym HMS Jed.

Pozdrawiam,

Michał