DamianosPL Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Witam mam problem z podkładem akrylowym od vallejo. Dałem bez rozcienczania to pluł mi wiec rozcienczyłem 1:1 to ciekł mi a gdy dałem 2 farby:1 rozcienczalnik tez ciekł Jakies porady? Mr hobby super mi sie maluje ale smierdzi wiec kupiłem akrylowy na test. Jest jeszcze jakis dobry akrylowy podkład? Przy mr.hobby nie ma tego problemu. Cisnienie mam 1.3 i rozcienczam 1:1 Edytowane 4 Września 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 Próbowałeś na wyższym ciśnieniu, a mniej farby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raist Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Wyrzuć do kosza i kup porządny podkład. Z Vallejo zajedziesz aerograf i stracisz nerwy, a efekty będą mizerne. Niestety żeby było dobrze to musi trochę śmierdzieć Edytowane 4 Września 2021 przez Raist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 jesli musisz vallejo to tutaj jest podpowiedz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 4 Września 2021 Autor Share Napisano 4 Września 2021 (edytowane) Godzinę temu, Raist napisał: Wyrzuć do kosza i kup porządny podkład. Z Vallejo zajedziesz aerograf i stracisz nerwy, a efekty będą mizerne. Niestety żeby było dobrze to musi trochę śmierdzieć Niestety dzisiaj zajechałem tym podkładem aero. bo pierw vallejo i wyczysciłem i potem mr hobby i niestety cos poszło nie tak ze sie zatkał. To jakiej polecisz firmy akrylowy? Mam dysze 0.3 jakby ktos pytał Edytowane 4 Września 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Prawdopodobnie podkład leżał kilka lat w sklepie. To jest niezłe- są różne kolory. https://agtom.eu/podklady/350417-one-shot-primer-white-8432074020226.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 Biały polecasz czy szary? U mnie zawsze był problem z biała farba bo ciezko sie nią maluje wiec pytam czy tu biała sobie poradzi? Przy 0.3m trzeba rozcienczac czy mozna z butelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 (edytowane) Dodaj parę kropel rozcieńczalnika, ja akryle rozcieńczam najtańszą wódką z Biedronki. Wg mnie szary lepszy: Test: Edytowane 5 Września 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Ten też nie najgorszy, można go np rozcieńczać 1:1 , i przy 1.5 bara nic nie zapycha, grunt to dobrze wymieszać, jak czysty aero na starcie to nic tu nie zapcha , maluje tg-130 najtańszym i nie mam problemów z tym podkładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 A po co kombinować Można dowolną farbę Tamiya serii LP rozcieńczyć ich rozcieńczalnikiem i malować . Będzie za podkład robiła , blaszek się w miarę trzyma . Dać dla pewności 24h na wyschnięcie. I potem już malować mając bazę w odpowiednim kolorze . Na podkład najlepszy jest Chos Black Citadela w sprayu . I jest wydajny bo można całą podłogę pomalować . I czego byśmy nie zastosowali to pod wpływem zmywacza Wamodu rozpylonego z Aero i tak niemal do czysta zejdzie zejdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Dobry podkład musi śmierdzieć niestety. Istotą dobrego trzymania się tworzywa jest jego lekkie rozpuszczenie i zmiękczenie przez zawarty w podkładzie rozpuszczalnik. Takiego agresywnego dodatku rozpuszczającego polistyren jest zwykle niewiele - 15-20%. Ale to własnie te dodatki sa źródłem intensywnego zapachu - MEK, MIBK, toluen i tym podobne. Podkłady nie zawierające tych dodatków zawsze będą dawały nieco słabiej przylegająca warstwę. W innym przypadku "śmierdzące" podkłądy dawno zostałyby wyparte przez te łagodne. Coś za coś. To samo zresztą dotyczy farb, gdzie tzw. lakiery trzymają się podłoża lepiej niż tzw. akryle. Choć jedne i drugie są zwykle akrylowe, to dodatek "śmierdziela" poprawia przyleganie farby a także zmniejsza efekt zasychania jej na igle aerografu. Inną przyczyną "smrodu" jest szybkie parowanie tych dodatków co zwiększa ich stężenie w otaczającym powietrzu. Ale szybkie parowanie to konieczność, bo dłuższy kontakt z tworzywem powodowałby uszkodzenia powierzchni. Edytowane 6 Września 2021 przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 4 godziny temu, HKK napisał: Dobry podkład musi śmierdzieć niestety. Istotą dobrego trzymania się tworzywa jest jego lekkie rozpuszczenie i zmiękczenie przez zawarty w podkładzie rozpuszczalnik nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek80 Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 Odpuść akrylowe podkłady. Jak wyżej tylko agresywne dają dobrą przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 W dniu 7.09.2021 o 07:20, Wojtek80 napisał: Odpuść akrylowe podkłady. Jak wyżej tylko agresywne dają dobrą przyczepność. Czyli które, Bilmodel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 No to jak wszystkie są złe to wal z puchy samochodowym- najtańszym. Trzyma się wszystkiego- do pierwszego dzwona!!!! https://allegro.pl/oferta/motip-podklad-akrylowy-spray-szary-600ml-promocja-9296826906?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=Nzk2ODQyMGYtODAwMi00ZDUyLWFiOTUtYWE0YmRiNzY0NDY4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c2bff750-6025-4672-bed0-cf7cd5ef0982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Ja tam na vallejo jadę i nie mam problemu. Jakbym chciał to nawt cienkie linie mógłbym robić. Rozcieńczam tak w proporcji mniej więcej 60 (rozcienczalnika vallejo) / 40 (farby podkładowej). Ciśnienie dla podkładu około 1,2 do 1,5 bar jak u mnie. Psikam nawet dyszą 0,2 bez problemów czy plucia. Po nałożeniu odczekać 24h minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 4 godziny temu, krzychu83 napisał: Czyli które, Bilmodel? Stosowałem kiedyś Chaos Black od Citadela - wspominam go dobrze. Surfacer nakładany aerografem był niezły, niestety położony na żywicę poderwał się wraz z taśmą maskującą - co go zdyskwalifikowało (prawdopodobnie na plastiku nie byłoby tego problemu, podobno surfacer z puchy ma lepszą przyczepność). Potem spróbowałem Micro Filler Alclada i trzyma lepiej. Możesz podejrzeć w wątku warsztatowym HMS Jed. Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi