kapsel Napisano 2 Listopada 2021 Autor Share Napisano 2 Listopada 2021 11 godzin temu, Baas ArK napisał: Z chęcią popatrzę co Ci wyjdzie z pocięcia kabinki. Ja poległem na Aichi. Wstępne przymiarki pokazują że wszystko będzie jak najbardziej ok. Ewentualnie delikatnie zeszlifuję odsuwaną część od wewnętrznej strony. Całe szkło i tak zamierzam wyszlifować drobnymi papierami, gąbkami i pastami bo słabo z ich przejrzystością. Które Aichi sprawiło Ci tyle kłopotów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 12 godzin temu, kapsel napisał: Które Aichi sprawiło Ci tyle kłopotów? D3A1. Też pociąłem na sekcje, szlifowanie od zewnątrz, od wewnątrz i od dołu w zależności, która sekcja gdzie się miała schować, lub co zakryć. Na płaskim wszystko jak ta lala, ale po nałożeniu na kadłub wyło, że aż szkliwo z zębów leciało. Kilka wersji bez efektu, chyba skończy się albo na zakupie vacu od A2 i pasowaniu sekcji 4 i 5, albo pozyskaniu innej oryginalnej (MC, ZTS) i zostawieniu zamkniętej. (Przepraszam - robi się oftop) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 Serwus Koledzy Prace przy Jaskółce spowolniły, a to za sprawą feralnego reflektora, który udało mi się jednak jakoś okiełznać . Przyznaję się, że spędzał mi on sen z powiek, gdyż dla mnie było to jak wykonanie operacji na otwartym sercu. Porobiłem sobie kilka wytłoczek na gorąco, jednak wycięcie plastiku pod imitację reflektora było dla mnie nie lada wyzwaniem. O ile samo wycięcie to nic strasznego, to jednak musiałem uważać by nie wyciąć i wyrównywać krawędzi zbyt mocno. Przyznaję, że nie jest idealnie, jednak jestem zadowolony z tego co udało mi się uzyskać. Zamaskowane już pod przyszły podkład. Zająłem się także zamaskowaniem kabinki. I już w kolorze wnętrza. Teraz tylko psiknąć kolor na kadłub który będzie pod szkłem, przykleić elementy owiewki i podkład. No i zająć się imitacją silnika. Pozdrawiam serdecznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Listopada 2021 Autor Share Napisano 15 Listopada 2021 Cześć Goshikisen stan na dziś. Przykleiłem wiatrochron i tylną część owiewki. Silnik zabudowany na swoje miejsce i dostanie ciemnego washa oraz pigmenty. przez śmigło i kołpak niewiele będzie go widać. Osłonę założyłem na sucho sprawdzając jak to wszystko będzie razem wyglądać. Plastik nawet nie trzeszczał . Nawiercę otwory pod lufy kaemów gdyż te rynienki nie wyglądają zbyt ciekawie. Ostatnie foto dla porównania wielkości. Hien to był mały zgrabny samolocik Do następnego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 21 Listopada 2021 Autor Share Napisano 21 Listopada 2021 Małymi kroczkami posuwam się naprzód. Dziś przyszedł surfacer 1000. Wcześniej wypełniłem i zeszlifowałem spoinę na osłonie silnika. Odtworzyłem też wszelkie zatarte linie podziału i nitów. Drobnica także dostała podkładem Obecnie sprawy mają się tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 Dobry wieczór Od ostatniej aktualizacji koncepcja budowy miniatury zmieniła się dość znacząco. Pierwotnie chciałem dać troszkę obić, jednak po przejrzeniu sporej ilości zdjęć maszyn z pułku mojego bohatera, doszedłem do wniosku że model będzie prawilnie odrapany Także na podkład położyłem kultowe C 8 i dałem lekki preszajding. W miejscach które będą drapane tylko lekkie przydymienie. Dolne powierzchnie, a konkretnie odpowiednie panele, dostaną czarny błysk. Garstka fotek, jeszcze ciepłych Jutro szczęśliwie wolne, także weekend planuję spędzić z modelem nieco więcej czasu. Do następnego i pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Na dole daj rozcieńczonym szarym natomiast na górze ci zniknie lepiej daj washa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Ładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Bardzo mi się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Kolejnym etapem było wymalowanie placuszków. Poszło nadwyraz bezstresowo. Czas na pasy szybkiej identyfikacji na krawędziach natarcia i osłonach goleni. Jednak chyba wcześniej psiknę lakieru do włosów by drapane ubytki farby wyglądały w miarę realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Trochę te słonka ciemne, ale bardzo dobrze Ci idzie. Ostatnio widziałem je lekko rozjaśnione w środku - fajny efekt: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Cytat Trochę te słonka ciemne Mnie wydają sie Ok. Fotki fajne ale trochę ciemne. Pozwoliłem sobie jedną rozjaśnić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Dziękuję Panowie za przychylne opinie a hinomaru będą rozjaśnione, chcąc uzyskać efekt wypłowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 Pasy wymalowane... I odrapane. Jak dobrze wszystko wyschnie, zamaskuję je i zajmę się malowaniem spodu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 No tutaj to już poszedłeś na łatwiznę.Gdzie linie na skrzydłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 2 minuty temu, Xmen napisał: Gdzie linie na skrzydłach? O które linie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Te cienkie linie eksploatacyjne na górze skrzydeł w kolorze żółtym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 4 minuty temu, Xmen napisał: No tutaj to już poszedłeś na łatwiznę.Gdzie linie na skrzydłach? Twoja uwaga jest mocno nie stosowna. Kolega penie ma swój plan na wykonanie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 Teraz, marek d napisał: Twoja uwaga jest mocno nie stosowna. Kolega penie ma swój plan na wykonanie modelu. W to nie wątpię.Jeżeli kolega kapsel poczuł się dotknięty tą uwagą to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 Spokojnie Panowie oczywiście te cienkie linie będą wymalowane bo nawet ich kalkomanii nie dali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Japończyka ciąg dalszy Pasy szybkiej identyfikacji zamaskowałem i zabrałem się za spód płatowca. Za radą Kolegi Adamo722 na panelach które wyraźnie odznaczają się na fotografiach dałem szary zamiast czarnego. Jestem przekonany, że wówczas cały ten preszajding bym zakrył. No a tak jest fajnie subtelny, patrząc pod różnymi kątami. Przepraszam za bałagan na warsztacie, jak widać zdjęcia robione tuż po malowaniu Kolejnymi rzeczami, które zamierzam zrobić to nadać fakturę płóciennego poszycia na lotkach. Jak widać są one czyste i gładkie. Zastanawiam się, czy efektu żeberkowania nie starać się uzyskać malując cały element Gray Green, nakleić cienkie paski taśmy i psiknąć przyciemnionym brązem bazowym kolorem C 128 Edytowane 29 Listopada 2021 przez kapsel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Bardzo fajnie to wygląda. Mam Ki-100 I KOH, w wersji wcześniejszej, bez kroplowej osłony kabiny. Jak patrzę na Twoje dzieło, to kusi, żeby zacząć . Czekam na dalsze postępy prac ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 Dziękuję tenzan . Ładne są te setki koh i jak kiedyś wpadnie mi w oko to kupię. Liczę po cichu że kiedyś odpalisz wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 Fajnie wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Lotki pomalowane C 128 Grey Green i cały spód zabezpieczyłem lakierem. Pozostaje wymalować imitację żeberek. Myślę by bazowy kolor przełamać szarością, tak ażeby różnice były widoczne ale bez przesady. Zająłem się także baniakami oraz śmigłem z kołpakiem. Nie wiem czy aby nie przesadziłem z łopatami. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez kapsel 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi