rymulus Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Jeszcze w tym dziale nie mam żadnego modelu rozgrzebanego, czas więc to nadrobić. Na warsztat biorę model fajnego śmigłowca do którego mam pewien sentyment. Dawno, dawno temu popełniłem już takiego Ka-25 tylko chyba z Academi i nawet jak na ówczesne moje zdolności manualne to wyszedł mi całkiem nieźle. Model traktuję jako relaksacyjny, jako odskocznię od innych nieco bardziej rozbudowanych projektów. Drzwi w modelu zaplanowałem zrobić otwarte więc dorobię ze dwa czy trzy elementy i dodam kilka kabelków żeby nieco wzbogacić wnętrze. Pierwsze prace poczynione. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Niezmiernie cieszy oczy me nowy wątek w naszym dziale Pokaż tylko jakieś pudełko... żeby było widać z jakiego zestawu robiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 25 minut temu, Mitrandir napisał: Pokaż tylko jakieś pudełko. O takie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Ja mam wersję ratowniczą PS tego modelu... Ciekaw jestem różnic Chętnie popatrzę, powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Cześć! Stary Ka-25 był z Airfixu. Potem różne firmy to przepakowywały. Ja kiedyś pracowałem na myjni samochodowej - byłem jeszcze w podstawówce - i za jednodniowy zarobek kupiłem sobie ten model. Skleiłem go i wiele lat później postanowiłem go reanimować. Kupiłem na przecenie polski przepak tego (miał uszkodzone szkło, dlatego bardzo tanio poszedł) i z dwóch złożyłem jeden. Wyszło mi tak: Twój zestaw jest super - to wnętrze itd. - życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam serdecznie! Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 8 godzin temu, rymulus napisał: Model traktuję jako relaksacyjny, Relaksacyjny powiadasz No to spoko, popatrzę chętnie jak się inni relaksują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 5 godzin temu, pmroczko napisał: Stary Ka-25 był z Airfixu. To właśnie ten. Teraz widzę patrząc na Twój model, że byłem zbyt optymistyczny pisząc wcześniej, że wyszedł mi całkiem nieźle. Relaksu ciąg dalszy, drutologia stosowana. Pozostaje do zrobienia kilka elementów i będę mógł kłaść podkład. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Tu wiadomo- będzie grubo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 3 minuty temu, rudy0007 napisał: będzie grubo No właśnie A miało być relaksacyjnie. Dobrze, że jeszcze nie padło hasło "prosto z pudła" I jak już kolega "rymulus" tutaj zawitał to ja tak delikatnie podpytam (nie to żebym nalegał na udzielenie odpowiedzi ) co z poprzednim relaksacyjnym warsztatem czyli Mi-4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 Wnętrze już powoduje u mnie szybsze bicie serducha bardzo fajna robota. Popatrzę z przyjemnością wielką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 5 godzin temu, rudy0007 napisał: Tu wiadomo- będzie grubo Tylko po łebkach bo dokumentacja słaba. 5 godzin temu, abtb napisał: to ja tak delikatnie podpytam (nie to żebym nalegał na udzielenie odpowiedzi ) co z poprzednim relaksacyjnym warsztatem czyli Mi-4 Leży i czeka. Tak naprawdę to muszę kupić nowy model i zacząć od nowa. Zarzuciłem budowę Mila po tym jak dotarłem do nowej dokumentacji i okazało się, że z 70% tego co zrobiłem mija się mocno z oryginałem. Kiedyś do niego wrócę i pociągnę warsztat dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Października 2021 Autor Share Napisano 13 Października 2021 Lecimy dalej. Ostatnie detale dorobione, mogę już położyć podkład. Przy okazji dodam taką uwagę odnośnie instrukcji. Jest bardzo chaotyczna i nieczytelna, trzeba się bardzo dokładnie przyglądać żeby czegoś nie pominąć. Ja np. przednią ścianę podłogi dorabiałem sam, a gdy już była gotowa i przyklejona to na wyprasce znalazłem element o przybliżonym kształcie. Zacząłem przeszukiwać instrukcję i na rysunku gdzie pokazana jest już cała przednia część podłogi nieśmiało z za tablicy przyrządów wystaje ten element. Generalnie warto sobie wykreślać numery zamontowanych elementów aby nie przegapić czegoś. Producent modelu przy projektowaniu instrukcji wykazał się nie lada fantazją. Kroki budowy oznaczone są literami i ułożone są w następującej kolejności: W, U, T, R, V, S, Y, A, B, C, X, N, H, Z, E, F, G itd. Pomijam już taki szczegół, że nie ma w instrukcji żadnych informacji dotyczących malowania. Jedynie przy malowaniu zewnętrznym jest podane, że kolor jest bliski do... i tu podany jest numer Federal Standard. I całość przygotowana do lakierowania. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 Szanuje i podziwiam za tą drobnicę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 świetnie wygląda to wnętrze a tak przy okazji na wesoło.... W dniu 10.10.2021 o 15:06, rymulus napisał: gdzieś już niedawno tą "grdykę" widziałem.... miejmy nadzieje że to nie zaraźliwe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Października 2021 Autor Share Napisano 13 Października 2021 16 minut temu, M.A.V. napisał: miejmy nadzieje że to nie zaraźliwe Takie są skutki zapuszczania się nad Morze Kaspijskie. Lecisz sobie patrzysz, a tam na dole Potwór z Morza Kaspijskiego i reakcja alergiczna gotowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 8 godzin temu, rymulus napisał: ....Lecisz sobie patrzysz, a tam na dole Potwór z Morza Kaspijskiego.... coś może być na rzeczy.... Kaspijską Bestię niedawno Takom wypuścił : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 1 godzinę temu, M.A.V. napisał: Kaspijską Bestię niedawno Takom wypuścił : Słyszałem ale nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 2 godziny temu, M.A.V. napisał: coś może być na rzeczy.... Kaspijską Bestię niedawno Takom wypuścił : Panowie no błagam... taką, a nie takom bestie wypuścił 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 A w ogóle to jest wątek o śmigłowcu czy o ekranoplanach? 6 minut temu, Mitrandir napisał: bestie bestię, Grzesiu, bestiĘ Z drugiej strony : "takie bestie wypuścił" (liczba mnoga aczkolwiek Łuń chyba był w jednym egzemplarzu) Aha, przepraszam, to jest wątek o śmigłowcu a nie o gramatyce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Detale wnętrza naprawdę bardzo fajnie wyglądają. Jak to wszystko zbierzesz pomalowane do kupy żal będzie zamykać w czeluściach kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Grzesiu - nie zauważyłeś wielkiej litery w słowie "Takom" - wszystko jest poprawnie Łukasz- fajny hihopterek będzie, trza też wejść w tę działkę.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Aha, jeszcze jedno - tzw "Potwór z Morza Kaspijskiego" to ekranoplan KM: a to jest ekranoplan projektu 903 Łuń Jak widać, ździebko się różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 1 minutę temu, Mikolaj75 napisał: Grzesiu - nie zauważyłeś wielkiej litery w słowie "Takom" - wszystko jest poprawnie Łukasz- fajny hihopterek będzie, trza też wejść w tę działkę.... Nie wyczułeś żartu Mikołaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 11 godzin temu, Mikolaj75 napisał: fajny hihopterek będzie, trza też wejść w tę działkę.... Z niecierpliwością czekam. Podkład położony. Zabrałem się za maskowanie, w komplecie z modelem są maski wycięte z czegoś podobnego do folii PVC. Niestety nie nadają się do powierzchni wypukłych gdyż się odklejają. Tak więc maski będą mieszane, trochę zestawowych trochę moich. Przy okazji obejrzałem dokładniej oszklenie. Przednia szyba wymagała lekkiego wypolerowania pastami, natomiast okienka boczne przejrzystością nie powalają. Mają 1 mm grubości i mocno zniekształcają obraz za nimi. Dodatkowo bardzo średnio pasują do otworów. Po zeszlifowaniu krawędzi mieszczą się w otwór lecz szyba nie licuje się z zewnętrzną częścią kadłuba. Nie było więc wyboru i musiałem dorobić nowe szkła. Do tego celu użyłem pustego opakowania po dodatkach żywicznych Eduarda. Szkło zestawowe. I moje, na razie tylko włożone, dobrze trzymają się bez kleju. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) W dniu 11.10.2021 o 19:04, rymulus napisał: Tylko po łebkach bo dokumentacja słaba. Nie no naprawdę, dokumentacja jest taka słaba, że jak dla mnie to cały ten projekt nadaje się nigdzie indziej jak do kosza Edytowane 14 Października 2021 przez rudy0007 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi