Wojtek190 Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Cześć, chciałbym Wam pokazaz mojego pierwszego Mustanga. Co i jak w warsztacie pod tym samym tytułem. Model z założenia miał być "czysty" bez żadnych śladów eksploatacyjnych, taka trochę współczesna replika/obiekt muzealny ale jak najbardziej zgodny z oryginałem. Tutaj wielkie podziękowania dla kolegi z forum greatgonzo cierpliwe tłumaczenie co i jak, dlaczego tak, a nie inaczej. Sam model to produkt Eduarda (82101) prosto z pudła. Jedyny dodatek do tego zestawu to kalkomanie również od Eduarda. Samolot Capt. Roberta Beckera z 357th FG, 8th AF. Czerwiec 1944, Leiston, Wielka Brytania. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Bardzo fajny modelik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Dla mnie Mustang to przede wszystkim samolot Horbaczewskiego . Dlatego zawsze szukam szachownicy na modelach tego typu . Pewnie z jakiejś książki mi zostało . Powyższy Sebastian też mi się podoba . Bardzo ładnie . Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Następny będzie Mustang Mk. III, W/Cdr St. Skalskiego z czerwca 1944 będzie trochę "brudny" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 18 minut temu, Wojtek190 napisał: Następny będzie Mustang Mk. III, W/Cdr St. Skalskiego z czerwca 1944 będzie trochę "brudny" O to fajny temat . Świetny wybór . Kalki są w obiegu , modeli też jest dosyć do wyboru . MarekD napisał niedawno, że Mustang Skalskiego jest trochę inny . Sam jestem ciekaw . "Brudny" może być , Twój model . Byle było samolot pod "brudem" widać . Pozdrawiam , na pewno będę kibicował . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Napisałem trochę ponieważ jak przeglądam materiały nt. tego samolotu to rzadko który jest bardzo zapuszczony, a ja też ostatnio nie gustuję w bardzo "wyeksploatowanch" modelach. Zbieram materiały na jedno temat, postaram się zrobić warsztat (zobaczymy ile mi starczy do tego zapału) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 46 minut temu, Hello napisał: Mustang Skalskiego jest trochę inny Znaczy się nawiedzony jakiś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Świetny model malowanie bardzo przypada do gustu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: Znaczy się nawiedzony jakiś ? Nie ten film . "Nawiedzony" to musi być z jakiegoś horroru . A Marek coś mówił o "innej bajce" . Co to miało znaczyć? Odpowiem cytatem : 2 godziny temu, Hello napisał: Sam jestem ciekaw . Pozdrawiam Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 2 godziny temu, Hello napisał: . MarekD napisał niedawno, że Mustang Skalskiego jest trochę inny Hello No tak pisałem: Cytat Krótko : Mustangi D latające z Wielkiej Brytanii ; bez linki antenowej. Mustang Mk III gen. Skalskiego to inna bajka ale też bez linki. ..widać za bardzo skróciłem myśl. Chodziło o to że Mustang Skalskiego to MkIII ,,garbaty", a kolega pokazywał D ,,płaski. " To jest ta inność. Zaraz tam nawiedzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Szkoda... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 5 minut temu, greatgonzo napisał: Szkoda... . Nie przejmuj się , będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Nie mam jeszcze lepszych zdjęć dlatego rycina poglądowa producenta kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Ten w pasy jest nie fajny, wygląda jak gruba pszczoła. Rzecz gustu, zrobisz co Ci się podoba. Można pogadać z Gonzem o fotelach. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez marek d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Z pasami i bez: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Dla mnie szukanie materiałów to część modelarstwa którą bardzo lubię. Mam jeszcze taką opcję Dziękuję za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Fajny taki trochę inny ale podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Czysta, fajna robota. Efekt końcowy bardzo dobry, może trochę zbyt sterylny. Całość zdecydowanie na tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 A mnie się "pszczoła" podoba. Lubię kolorowe aplikacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Dziękuję za pozytywne opinie. Co do czystości to takie było moje założenie jeszcze przed rozpoczęciem pracy nad tym modelem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Bardzo ciekawy. Skąd wiadomo że nie miał ''płetwy''? Po numerze czy są jakieś inne fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 7 godzin temu, zegeye napisał: Bardzo ciekawy. Skąd wiadomo że nie miał ''płetwy''? Po numerze czy są jakieś inne fotki? Na to pytanie odpowiedź znajdziesz w: a) "357th Fighter Group" autorstwa James Roeder, Ernesto Cumpian, Don Greer, wyd. Squadron/Signal Publications, Inc. b) "Mustang Aces of the 357th Fighter Group" autorstwa Chris Bucholtz, Chris Davey, wyd. Osprey Publishing Limited c) "Monografie Lotnicze nr 57, North American P-51 Mustang, P 82Twin Mustang" Cz. 3, autorstwa Jaceka Żureka i Piotra Wiśniewskiego, wyd. AJ-Press d) "North American P-51D Mustang In USAAF-USAF Service" Aircam Aviation Series No.1, autorstwa Richard Ward, wyd. The Berkshire Printing CO. LTD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Mustang III Skalskiego to będzie oczywiście Tamiya 1/48? Jesli tak to kup płytkę fototrawioną PARTa do niego. Tam są te szyny do osłony Malcolm Hood. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 14 minut temu, Maxy napisał: Mustang III Skalskiego to będzie oczywiście Tamiya 1/48? Tak, ale jak się zagłębiam w temat to coraz więcej rzeczy warto by było dokupić. Za chwilę okaże się że dodatkowe elementy były by warte więcej niż sam model. Co do tych szyn to raczej będę robił zamkniętą kabinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi