Szupryt Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 A zatem: uroczyście otwieram wątek imienia Stanisława Syndomana, etatowego fotografa "ŻP" oraz Wojskowej Agencji Fotograficznej, autora wielu zdjęć sprzętu LWP: ,oraz pod wezwaniem Upadłej Madonny z Wielkim Cycem: , w którym będę wrzucał zdjęcia ze starych numerów "ŻP". Dwa zastrzeżenia: nie będzie całkiem na serio, bo całkiem na serio nie umiem. Dwa, wszystkie zdjęcia służą wyłącznie do celów dyskusji. Zaczynamy. Dziś dla Kolegów wybrałem przekrojowo parę fotek: Wyrzutnię systemu Kub: Autotopograf na UAZie 452: Miga-23UB: SKOTy, na moje oko z 4DZmech: Wyrzutnię Łuna-M: Oraz zajęcia w w WOSD (Wyższa Oficerska Szkoła Dioramiarzy): Tyle na dziś, sprawa jest rozwojowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Godzinę temu, Szupryt napisał: uroczyście otwieram Jesteś moim bohaterem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Nie wiedziałem, że był dział "Na spocznij..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Czy tylko będą fragmenty z ŻP czy mogą być np. ze SP itp. ówczesnych wydawnictw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 9 minut temu, jmx62 napisał: czy mogą być np. ze SP itp. ówczesnych wydawnictw? Zerknij tu: https://modelwork.pl/forum/168-dyskusje-ogólne/ Kilka tytułów ma już swoje wątki, m.in. SP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 59 minut temu, Grzes napisał: Kilka tytułów ma już swoje wątki, m.in. SP O to to. Mam tajny plan, jak zapewnić nam dostęp do całych roczników ŻP bez rujnowania budżetu. Szczegóły wkrótce. Tymczasem: Quady WOP typu WSK 125: Wspomniane przez Kolegę @Michal_G sylwetki okrętów autorstwa Marka Soroki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 3 minuty temu, Szupryt napisał: Quady WOP typu WSK 125 Prawo jazdy na tym robiłem w czasach ETZtek i Jawy 350. Trójka była zablokowana żebyśmy się nie pozabijali, a światło po włączeniu mrugało w rytm pracy silnika. Wrażenia niezapomniane . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 3 minuty temu, Szupryt napisał: Mam tajny plan, jak zapewnić nam dostęp do całych roczników ŻP Wspaniałe wieści Może akurat fanem okrętów nigdy nie byłem, ale pamiętam że i ten cykl zbierałem. Bo - co tu dużo mówić - zbierało się wszystko z tematyki wojskowej. Mieli tam w ŻP czasem fajne rozkładówki z wielkimi rysunkami sprzętu i ich przekrojami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 2 minuty temu, Grzes napisał: Mieli tam w ŻP czasem fajne rozkładówki z wielkimi rysunkami sprzętu i ich przekrojami. Fakt! Przypomniam sobie taki plakat-rozkładówkę z przekrojem czołgu T-72. Zdaje się, że przedruk z jakiegoś radzieckiego czasopisma. Ok, postaram się namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Jak dobrze pamiętam to były też rysunki ( bokorysy) z notatką o samolotach? To był chyba, jak nie na pewno ŻP, miałem na szpilkach zaklejoną całą matę słomianą - też zresztą chicior lat 80... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 15 minut temu, myszaty napisał: Jak dobrze pamiętam to były też rysunki ( bokorysy) z notatką o samolotach? Zobacz, tu to namierzyliśmy, a dokładnie Kolega @Artek82: https://modelwork.pl/topic/38562-jak-hartowała-się-stal-czyli-modelarskie-lata-prl/page/73/ 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Tę Airacobrę to pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Godzinę temu, Szupryt napisał: O to to. Mam tajny plan, jak zapewnić nam dostęp do całych roczników ŻP bez rujnowania budżetu. Szczegóły wkrótce Dobrze by było żeby w miarę możliwości podawać numer i rocznik z którego pochodzą zdjęcia, coś jak robił to kolega barszczo przy planach samolotów ze SP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Jak miło Az się przypomniały czasy jak za bajtla jeździło się Smykiem pod bramą lotniska i czekało po 15:00 aż dziadek wróci z jednostki z tuszonką, chlebem wojskowym i Żołnierzem Polskim w torbie. Bywało że razem z Wirażami Się czytało jak się umiało, ważne ze były kolorowe rysunki i zdjęcia i zagryzało sucharami specjalnymi z kminkiem W tej gazecie była cała masa fajnych bloków tematycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 2 godziny temu, jmx62 napisał: Dobrze by było żeby w miarę możliwości podawać numer i rocznik z którego pochodzą zdjęcia, coś jak robił to kolega barszczo przy planach samolotów ze SP. Nie ma problemu 2 godziny temu, Artek82 napisał: Zagryzało sucharami specjalnymi z kminkiem Oj, żarło się, żarło suchary-łamiząbki. W zeszłym tygodniu oglądałem filmik na Youtubie, w którym były żołnierz US Marine Corps próbuje racji MRE z różnych krajów. Tym razem jadł polską i zaliczył starcie z panzerwaflami. Chłop ledwo dał radę po ciężkiej walce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Te suchary to było coś... Pierwszy raz się z nimi spotkałem jak odwiedzający nas żołnierz dla każdego w klasie miał jedną paczkę w prezencie... a krótko potem przyszedł '89 i one się normalnie pokazały w sklepie! Mam wrażenie, że te ze sklepu były minimalnie bardziej miękkie - albo moja technika gryzienia się poprawiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Suchary były przebojem żywieniowym osiedla wojskowego. Zwłaszcza wśród dzieciarni bywającej u lekarzy w wojskowych ośrodkach zdrowia (jako dzieciak bywałem niestety dość częstym pacjentem polikliniki przy 5 Szpitalu Wojskowym w Krakowie). Otóż wysłani na badania czy drobne zabiegi żołnierze dostawali w jednostce suchary jako wyprowiantowanie na czas pobytu poza jednostką. Dzieciaki zawsze potrafiły suchary wyprosić. A że jeść je trzeba było umieć to fakt, wspominany wcześniej Marine który maił z nimi problem to nie jedyny przypadek. Gdy 18 bdsz pojechał na pierwsze ćwiczenia z NATO spadochroniarze poczęstowali sucharami przyszłych sojuszników - ponoć kilka zębów poszło. Młodszych Kolegów informuję że obecnie dostępne suchary są dużo miększe niż wówczas wydawane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Suchary...mmmmmm...Kiedyś były w paczce 4 sztuki zawinięte w spec-papier..teraz jest 5..Były też Suchary słodowe-prawie jak herbatniki!Mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Się okazuje że dziś też w handlu występują: Ktoś może wie, czym różnią się SU-1 od SU-2? A może wiecie, gdzie można je kupić w sklepie stacjonarnym? Pozdrawiam Paweł Edytowane 7 Grudnia 2021 przez pmroczko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 7 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2021 6 minut temu, pmroczko napisał: Ktoś może wie, czym różnią się SU-1 od SU-2? Może, że SU-1 wyłamują jedynki, a SU-2 dwójki 8 minut temu, pmroczko napisał: A może wiecie, gdzie można je kupić w sklepie stacjonarnym? Szukaj w "cywilnym" wariancie - nazywają się Suchary Bieszczadzkie A to najdalsze miejsce, gdzie jadłem suchary: wybrzeże Atlantyku, Keflavik, Islandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 28 minut temu, Szupryt napisał: 38 minut temu, pmroczko napisał: Ktoś może wie, czym różnią się SU-1 od SU-2? Może, że SU-1 wyłamują jedynki, a SU-2 dwójki Ło kuffa, ale to może być prawda Albo SU-1 zwykłe, a SU-2 z kminkiem Te co jadałem były w podobnym opakowaniu jak ze zdjęcia. Zawinięte w biały specpapier i żółtą owijkę z brązowym lub niebieskim napisem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 47 minut temu, Szupryt napisał: A to najdalsze miejsce, gdzie jadłem suchary: wybrzeże Atlantyku, Keflavik, Islandia To od lotniska nie miałeś daleko, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 SU-1 są grubsze - 2 sztuki w paczce 45 g wobec 6 sztuk SU-2 w paczce 90 g . Zdecydowanie wolę SU-1, SU-2 po paru dniach w torbie czy kieszeni zmieniają się w miazgę sucharową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Witam Kolegów! Operacja "ŻP-2021" trwa. Dzisiaj podrzucam Wam skondensowany wybór ze 120 zdjęć z roczników 1972 i 1973. Niestety, zanotowanie każdego numeru, zgodnie z sugestią kol. @jmx62 bardzo wydłużyłoby cały proces, więc będziemy musieli pozostać w obrębie takich dwuletnich okresów. Zdjęcia uszeregowałem w miarę możliwości według typów. Zdjęcie baby jest na końcu 2K6 Łuna 1. Numer taktyczny 8551. W zestawie kalkomanii ToroModel 35D62 jest 855. Teraz pytanie, czy były numery trzy- i czterocyfrowe, czy żołnierz na zdjęciu ze strony ToroModel zasłonił ostatnią cyfrę. 2. Brak numeru taktycznego, za to jest szachownica i znak pojazdu specjalnego umocowany nieregulaminowo do góry nogami. Oj, będzie stopień niżej na inspekcji... 9K52 Łuna-M 1. Zdjęcie Łuny z wyretuszowanymi numerami rejestracyjnymi i znakiem taktycznym na przodzie kabiny 9K72 Elbrus 1. Wyrzutnia z wyretuszowanym numerem rejestracyjnym i znakiem taktycznym. Znak jest w formie rombu, czyli może chodzić o którąś z jednostek ŚOW: 3 BROT albo 18 BROT. Ale to tylko luźna teoria. 2 i 3. Tu już nikt niczego nie cenzurował. Wyrzutnia z numerami rejestracyjnymi UX-2492 BWP 1. To zdjęcie jest dosyć popularne, nawet zdaje się była tu na forum dyskusja na jego temat, ale po raz pierwszy widziałem je w kolorze. BWP z 11 DPanc. "przebrany" za desantowca. Niestety jakość druku tego egzemplarza była drańska i nie można było ustalić, jakiego koloru jest tło emblematu 6 DPD. ASU-85 1. ASU-85 1625 z tego samego reportażu, ale na mój gust to raczej nie te same ćwiczenia. Może niech ktoś mądrzejszy ode mnie się wypowie. SKOT 1. Tych zdjęć SKOTów znalazłem ponad dwadzieścia, ale tutaj wrzucam tylko te najsensowniejsze, gdzie można odczytać coś z oznaczeń; SKOT-2A, UB-5780, znak taktyczny 1 w kwadracie, czyli 4. DZmech z Krosna Odrzańskiego i jeszcze cyfra "1" na tyle wieży. Jak będę miał chwilę czasu, to postaram się rozszyfrować, który to pułk. 2. SKOT-2A UB-5950 z tego samego pułku, dodatkowo "9" pod znakiem taktycznym. 3. Ścieżki cenzury wojskowej pozostają niezbadane. Tu zdjęcie z innego numeru ŻP, zrobione w tych samych okolicznościach. Wyretuszowano numer rejestracyjny, ale już nie znak taktyczny i "2" na tylnej płycie kadłuba. Przy czym, mimo retuszu i tak daje się odczytać UB-579(8)6 4. SKOT-2A, UD-8186, dodatkowo "26" na drzwiach i znak taktyczny, sądzę, że "wiewióra" 20 DPanc. ze Szczecinka Przeciwlotniczy zestaw rakietowy S-75 1. Jak może się domyślacie, ze względu na mój warsztat, siedzę ostatnio trochę w tej tematyce. No i sobie znalazłem takiego Ziła-157 jako pierwowzór: UL-3811: 2. Moment po załadowaniu rakiety na wyrzutnię. Tu mi się spodobał ten sielankowy krajobraz dookoła. Jeszcze pelargonii brakuje: Star-66 1. Ciekawe zdjęcie z Jelczańskich Zakładów Samochodowych; montaż nadwozi typu 574 na podwozia Starów: 2. Nauka Jazdy. Numeru rejestracyjnego na drzwiach nie widać, bo drzwi są kurołapy T-54/55 1. Ciekawe zdjęcie - T-54 bez żadnych oznaczeń, reszta czołgów w kolumnie takie oznaczenia posiada. Muszę sprawdzić w swoich papierowych spisach, która dywizja miała numery zaczynające się od 19, raczej któraś z POW. 2. T-54, znowu 4 DZmech. 3. Funkiel nówka z Bumaru 4. To zdjęcie dedykuję wszystkim fanom rdzy i heavy chippingu na modelach sprzętu LWP Topas 1. Wiadomo, jak Topas, to 7 DDes. Ale tu mi chodzi bardziej o to, że widać technikę nakładania białych pasów. ZSU-23-4 1. ZSU-23-4 wczesnej serii, numer taktyczny 776. W tym wypadku poddaje się, za cholerę nie wiem nawet, która to dywizja. 1. "Saperzy lubią majsterkować". Dobrze, że modelarze nie lubią rozbrajać niewybuchów. 2. Polski samochód elektryczny 3. To było dla mnie zaskoczenie. Przeglądam, widzę Hermaszewskiego, mówię sobie "e tam, wiadomo, kosmonauta". A potem sobie pomyślałem, że przecież to 1973, a nie 1978! Widać, już wtedy był sławny. 4. No i obiecana "goła baba". Wprawdzie nie goła, bo widać w 1973 roku "ŻP" był bardziej pruderyjny, ale tradycji stało się zadość. That`s all folks! W przyszłym tygodniu następne roczniki "ŻP". Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Szupryt 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 31 minut temu, Szupryt napisał: W przyszłym tygodniu następne roczniki "ŻP". Dzięki za dziś! Czekam niecierpliwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi