keravnos Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Witam kolegów modelarzy Przedstawiam kolejny ulepek, jaki wyszedł spod mojej ręki, a mianowicie Merkava MK 4 od Menga. Model z pudła, bez żadnych dodatków itp. poza lodówką oraz butelkami z wody. Malowanie Mr. Paint, weathering praktycznie w całości chemią od Ammo. Miłego oglądania 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Model bardzo ładny, podstawka również. Podoba mi się cieniowanie koloru bazowego i subtelny brudzing. Jedno "ale" -.poprawcie mnie jeśli się mylę - chyba żaden z dostępnych modeli Merkavy nie ma powłoki antyslip? Na swoim modelu nie pokusiłeś się o jej odtworzenie, a na Merkavach to nieodzowny element. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) 11 godzin temu, mandrivecs napisał: Model bardzo ładny, podstawka również. Podoba mi się cieniowanie koloru bazowego i subtelny brudzing. Jedno "ale" -.poprawcie mnie jeśli się mylę - chyba żaden z dostępnych modeli Merkavy nie ma powłoki antyslip? Na swoim modelu nie pokusiłeś się o jej odtworzenie, a na Merkavach to nieodzowny element. Model od Menga ma imitację powłoki Antislip - nie jest może aż tak wyrazista jak w przypadku robienia jej samemu ale daje radę Edytowane 10 Grudnia 2021 przez keravnos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 7 minut temu, keravnos napisał: Model od Menga ma imitację powłoki Antislip - nie jest może aż tak wyrazista jak w przypadku robienia jej samemu ale daje radę W takim razie dzięki za info. To chyba jedyny producent, który o to zadbał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Model bardzo fajnie wyszedł jednak ta fabryczna powłoka to nawet 1/4 nie oddaje grubości ziarna tej prawdziwej. Ja poczekam jeszcze na jakaś porządna Merkavę. Z biegiem lat może ktoś wypuści fajną III z ta powłoką bo zrobić samemu przez te wszystkie śruby/nity to masa pracy. 42 minuty temu, mandrivecs napisał: To chyba jedyny producent, który o to zadbał. Jeszcze ten producent. https://www.mojehobby.pl/products/MERKAVA-Mk.IV-LIC.html Jeśli wierzyć zdjęciom promującym model to zrobił to lepiej od Menga. Za to cała reszta jakości już po stronie Menga. Choć może gdyby doinwestować ten model Academy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Fajny model. Kończę właśnie swoją mk4 ale z hobybosa. Jeśli chodzi o powłokę antislip to hobybos ma całkiem wyraźną ale daleko mu do rzeczywistości (podobnie jak innym producentom) bo wygląda jakby żwir sypali... Jak robiłeś łańcuchy pod wieżą? Zestawowe? całkiem estetycznie w odróżnieniu od moich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 3 minuty temu, jarross napisał: Fajny model. Kończę właśnie swoją mk4 ale z hobybosa. Jeśli chodzi o powłokę antislip to hobybos ma całkiem wyraźną ale daleko mu do rzeczywistości (podobnie jak innym producentom) bo wygląda jakby żwir sypali... Jak robiłeś łańcuchy pod wieżą? Zestawowe? całkiem estetycznie w odróżnieniu od moich. Łańcuchy są zestawowe, prosto z pudła. Model sam w sobie jest świetny, detal i jakość wykonania jest dla mnie na najwyższym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 W moim modelu wszystko ok. nie ma tego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Fajny, tylko ludzika brakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Ludziki to już jak kto lubi i umie Zawsze pomaga to złapać skalę wielkości maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Im późniejsza wersja Merkavy tym drobniejsza faktura antyslipa. Na IV jest akceptowalna z pudła. Jak ktoś czeka na jakiś lepszy model III czy IV to pozostaje życzyć 200 lat życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 24 minuty temu, Bzdura napisał: Im późniejsza wersja Merkavy tym drobniejsza faktura antyslipa. Na IV jest akceptowalna z pudła. Jak ktoś czeka na jakiś lepszy model III czy IV to pozostaje życzyć 200 lat życia Dzięki za info. Z tym czekaniem to nie do końca - ostatnio mamy taki wysyp modeli różnych producentów, że kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 18 godzin temu, Bzdura napisał: Jak ktoś czeka na jakiś lepszy model III czy IV to pozostaje życzyć 200 lat życia Modelarz cierpliwy musi być. Nadziei dodaje to, że w Chinach wolny rynek i konkurencja ma się chyba lepiej niż na zachodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 Ten kosmiczny kształt wieży zawsze mi się podobał. Udany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) @bulik58 fajne, fajne. Anti slip od VMSa, AK? Czy klej i piasek? A jak klej to jaki? Szkoda, że nie pokazujesz swoich warsztatów i galerii... Edytowane 19 Grudnia 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Podoba mi się bardzo , malowanie i brudzenie podstawka też dodaje pozytywny odbiór modelu . Mam parę rydwanów i tylko w 3 Academy sobie odpuściłem powłokę gdyż uznałem ją za wystarczającą , reszta to lakier i piasek dla szynszyli lub anti slip w sprayu . Pozdrawiam Mirek . Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Mirek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Sorki kolego za wpis w twoim temacie , Januszu T80 -tki będą jak skończę Tornado a dopiero w nocy wróciłem ale wieże poczyszczone i wanny poskładane , dokupiłem też Trumpka . Jak założę warsztat to dam znać w czym będę potrzebował pomocy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 Model sklejony poprawnie, o powłoce antyslip inni już wspomnieli, metody są różne, od dedykowanych past po piasek do szynszyli. Ja robiłem powłokę nawet w 1:72, więc tym bardziej w skali 1:35 rzuca się w oczy jej brak lub niezbyt odpowiedni wygląd. Trochę dziwi mnie brudzenie, jest według mnie niekonsekwentne. Koła są ubrudzone mocno błotem, a odprysków nie widać nigdzie poza nimi, zwłaszcza tył jest mocno "dziewiczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Tak się zastanawiam czy jako antyslip nie byłoby najlepiej przykleić odpowiednio docietych kawałków czarnego drobnoziarnistego papieru ściernego 600-800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Ja w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 2 godziny temu, Adamo722 napisał: Tak się zastanawiam czy jako antyslip nie byłoby najlepiej przykleić odpowiednio docietych kawałków czarnego drobnoziarnistego papieru ściernego 600-800 Pasta Ammo daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 3 godziny temu, bulik58 napisał: O prosze jest lekarstwo na ta chorobe , o ile sie nie myle jest ona do 35 i do 72 osobno albo sie myle? Tak. Mniejsza granulacja do 1:72 i 1:48, większa do 1:35. Ja robiłem Merkawę 3 Dalet w 1:72 i wyszło chyba nie najgorzej (jest w Galerii). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi