keravnos Posted December 9, 2021 Share Posted December 9, 2021 Witam kolegów modelarzy Przedstawiam kolejny ulepek, jaki wyszedł spod mojej ręki, a mianowicie Merkava MK 4 od Menga. Model z pudła, bez żadnych dodatków itp. poza lodówką oraz butelkami z wody. Malowanie Mr. Paint, weathering praktycznie w całości chemią od Ammo. Miłego oglądania 17 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted December 9, 2021 Share Posted December 9, 2021 (edited) Model bardzo ładny, podstawka również. Podoba mi się cieniowanie koloru bazowego i subtelny brudzing. Jedno "ale" -.poprawcie mnie jeśli się mylę - chyba żaden z dostępnych modeli Merkavy nie ma powłoki antyslip? Na swoim modelu nie pokusiłeś się o jej odtworzenie, a na Merkavach to nieodzowny element. Edited December 9, 2021 by mandrivecs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keravnos Posted December 10, 2021 Author Share Posted December 10, 2021 (edited) 11 godzin temu, mandrivecs napisał: Model bardzo ładny, podstawka również. Podoba mi się cieniowanie koloru bazowego i subtelny brudzing. Jedno "ale" -.poprawcie mnie jeśli się mylę - chyba żaden z dostępnych modeli Merkavy nie ma powłoki antyslip? Na swoim modelu nie pokusiłeś się o jej odtworzenie, a na Merkavach to nieodzowny element. Model od Menga ma imitację powłoki Antislip - nie jest może aż tak wyrazista jak w przypadku robienia jej samemu ale daje radę Edited December 10, 2021 by keravnos 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 7 minut temu, keravnos napisał: Model od Menga ma imitację powłoki Antislip - nie jest może aż tak wyrazista jak w przypadku robienia jej samemu ale daje radę W takim razie dzięki za info. To chyba jedyny producent, który o to zadbał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 Model bardzo fajnie wyszedł jednak ta fabryczna powłoka to nawet 1/4 nie oddaje grubości ziarna tej prawdziwej. Ja poczekam jeszcze na jakaś porządna Merkavę. Z biegiem lat może ktoś wypuści fajną III z ta powłoką bo zrobić samemu przez te wszystkie śruby/nity to masa pracy. 42 minuty temu, mandrivecs napisał: To chyba jedyny producent, który o to zadbał. Jeszcze ten producent. https://www.mojehobby.pl/products/MERKAVA-Mk.IV-LIC.html Jeśli wierzyć zdjęciom promującym model to zrobił to lepiej od Menga. Za to cała reszta jakości już po stronie Menga. Choć może gdyby doinwestować ten model Academy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarross Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 Fajny model. Kończę właśnie swoją mk4 ale z hobybosa. Jeśli chodzi o powłokę antislip to hobybos ma całkiem wyraźną ale daleko mu do rzeczywistości (podobnie jak innym producentom) bo wygląda jakby żwir sypali... Jak robiłeś łańcuchy pod wieżą? Zestawowe? całkiem estetycznie w odróżnieniu od moich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keravnos Posted December 10, 2021 Author Share Posted December 10, 2021 3 minuty temu, jarross napisał: Fajny model. Kończę właśnie swoją mk4 ale z hobybosa. Jeśli chodzi o powłokę antislip to hobybos ma całkiem wyraźną ale daleko mu do rzeczywistości (podobnie jak innym producentom) bo wygląda jakby żwir sypali... Jak robiłeś łańcuchy pod wieżą? Zestawowe? całkiem estetycznie w odróżnieniu od moich. Łańcuchy są zestawowe, prosto z pudła. Model sam w sobie jest świetny, detal i jakość wykonania jest dla mnie na najwyższym poziomie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarross Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 W moim modelu wszystko ok. nie ma tego błędu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnrambo Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 Fajny, tylko ludzika brakuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 Ludziki to już jak kto lubi i umie Zawsze pomaga to złapać skalę wielkości maszyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdura Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 Im późniejsza wersja Merkavy tym drobniejsza faktura antyslipa. Na IV jest akceptowalna z pudła. Jak ktoś czeka na jakiś lepszy model III czy IV to pozostaje życzyć 200 lat życia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted December 10, 2021 Share Posted December 10, 2021 24 minuty temu, Bzdura napisał: Im późniejsza wersja Merkavy tym drobniejsza faktura antyslipa. Na IV jest akceptowalna z pudła. Jak ktoś czeka na jakiś lepszy model III czy IV to pozostaje życzyć 200 lat życia Dzięki za info. Z tym czekaniem to nie do końca - ostatnio mamy taki wysyp modeli różnych producentów, że kto wie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted December 11, 2021 Share Posted December 11, 2021 18 godzin temu, Bzdura napisał: Jak ktoś czeka na jakiś lepszy model III czy IV to pozostaje życzyć 200 lat życia Modelarz cierpliwy musi być. Nadziei dodaje to, że w Chinach wolny rynek i konkurencja ma się chyba lepiej niż na zachodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycat Posted December 11, 2021 Share Posted December 11, 2021 Ten kosmiczny kształt wieży zawsze mi się podobał. Udany model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted December 19, 2021 Share Posted December 19, 2021 (edited) @bulik58 fajne, fajne. Anti slip od VMSa, AK? Czy klej i piasek? A jak klej to jaki? Szkoda, że nie pokazujesz swoich warsztatów i galerii... Edited December 19, 2021 by TAW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek66 Posted December 19, 2021 Share Posted December 19, 2021 (edited) Podoba mi się bardzo , malowanie i brudzenie podstawka też dodaje pozytywny odbiór modelu . Mam parę rydwanów i tylko w 3 Academy sobie odpuściłem powłokę gdyż uznałem ją za wystarczającą , reszta to lakier i piasek dla szynszyli lub anti slip w sprayu . Pozdrawiam Mirek . Edited December 19, 2021 by Mirek66 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek66 Posted December 19, 2021 Share Posted December 19, 2021 Sorki kolego za wpis w twoim temacie , Januszu T80 -tki będą jak skończę Tornado a dopiero w nocy wróciłem ale wieże poczyszczone i wanny poskładane , dokupiłem też Trumpka . Jak założę warsztat to dam znać w czym będę potrzebował pomocy . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted December 27, 2021 Share Posted December 27, 2021 Model sklejony poprawnie, o powłoce antyslip inni już wspomnieli, metody są różne, od dedykowanych past po piasek do szynszyli. Ja robiłem powłokę nawet w 1:72, więc tym bardziej w skali 1:35 rzuca się w oczy jej brak lub niezbyt odpowiedni wygląd. Trochę dziwi mnie brudzenie, jest według mnie niekonsekwentne. Koła są ubrudzone mocno błotem, a odprysków nie widać nigdzie poza nimi, zwłaszcza tył jest mocno "dziewiczy". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Tak się zastanawiam czy jako antyslip nie byłoby najlepiej przykleić odpowiednio docietych kawałków czarnego drobnoziarnistego papieru ściernego 600-800 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 Ja w 1/72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 2 godziny temu, Adamo722 napisał: Tak się zastanawiam czy jako antyslip nie byłoby najlepiej przykleić odpowiednio docietych kawałków czarnego drobnoziarnistego papieru ściernego 600-800 Pasta Ammo daje radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 3 godziny temu, bulik58 napisał: O prosze jest lekarstwo na ta chorobe , o ile sie nie myle jest ona do 35 i do 72 osobno albo sie myle? Tak. Mniejsza granulacja do 1:72 i 1:48, większa do 1:35. Ja robiłem Merkawę 3 Dalet w 1:72 i wyszło chyba nie najgorzej (jest w Galerii). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts