letalin Napisano Piątek o 22:20 Share Napisano Piątek o 22:20 (edytowane) Jeśli ten wątek traktować jako bezpłatne badanie fokusowe, to wśród bywalców MW reprezentujących jakoś potencjalnych, polskich nabywców tej Gothy, nie widzę zbytniego entuzjazmu. Nawet nikt się nie interesuje ceną. Edytowane Piątek o 22:20 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Piątek o 22:26 Share Napisano Piątek o 22:26 (edytowane) Bo zdecydowana większość nie jest w najmniejszym stopniu zainteresowana zakupem i cena nie ma żadnego znaczenia. Po prostu szkoda okienka wydawniczego i na to marudzimy, ani cena, ani jakość zestawu tego nie zmieni Edytowane Piątek o 22:26 przez arhtus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano Piątek o 22:30 Share Napisano Piątek o 22:30 Godzinę temu, TM48 napisał: Gdybym JA. Był IBG l....to bym nawet nie pomyślał o Żubrze. A gdybyś był IBG to pomyślałbyś o Go-244? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Piątek o 22:47 Share Napisano Piątek o 22:47 1 minutę temu, DobreMzimu napisał: A gdybyś był IBG to pomyślałbyś o Go-244? Pomyślał na pewno i na pewno miał gdzieś na liście. Ja nie wiem jakie i gdzie IBG ma rynki zbytu i w jaki target celuje. Być może to nawet będzie dla nich bardzo opłacalne. Przy Żubrze nie ma takich opcji. Model nierozwojowy i nieużywany bojowo. Na dodatek z kraju gdzie większość świata myśli, że po ulicach chodzą niedźwiedzie. Znajdź zdjęcie niemieckiego to poprawisz jego notowania na tyle, że na pewno ktoś się skusi na shortrun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano Piątek o 22:56 Share Napisano Piątek o 22:56 6 minut temu, TM48 napisał: Pomyślał na pewno i na pewno miał gdzieś na liście. Ja nie wiem jakie i gdzie IBG ma rynki zbytu i w jaki target celuje. Być może to nawet będzie dla nich bardzo opłacalne. Nie bez znaczenia jest zapewne to, że IBG jest jednym z dystrybutorów ICM i dość długo współpracuje z tą firmą, więc zapewne miało do dyspozycji dane nt. tego, jak tymże ostatnim się Gothy sprzedały/sprzedają w 1:48. A kto wie, może to w ogóle jakiś wspólny projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano Piątek o 22:58 Share Napisano Piątek o 22:58 (edytowane) 21 minut temu, TM48 napisał: ....ktoś się skusi na shortrun. Rozwój nowych technologii może spowodować że w nieodległej przyszłości z formami stalowymi stanie się to co stało się z klasyczną fotografią. Shortrun raczej tak. Tylko sam termin staje się dzisiaj niewystarczający. Edytowane Piątek o 23:09 przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Piątek o 23:09 Share Napisano Piątek o 23:09 9 minut temu, caughtinthemiddle napisał: A kto wie, może to w ogóle jakiś wspólny projekt? Patrząc na instrukcję ICM i rendery IBG mam wrażenie, że to ten sam projekt. 7 minut temu, DobreMzimu napisał: Rozwój nowych technologii może spowodować że w nieodległej przyszłości z formami stalowymi stanie się to co stało się z cyfrową fotografią. Oczywiście. Już dzisiaj drukuje się formy wtryskowe do krótkich serii, a za jakiś czas pewnie udoskonali się to tak, że będą i do skomplikowanych i do wielkoseryjnych. Ale ta rozmowa i wnioski są na teraz, a one na dzisiaj są bezlitosne dla Żubra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano Piątek o 23:19 Share Napisano Piątek o 23:19 (edytowane) 12 minut temu, TM48 napisał: Patrząc na instrukcję ICM i rendery IBG mam wrażenie, że to ten sam projekt. Oczywiście. Już dzisiaj drukuje się formy wtryskowe do krótkich serii, a za jakiś czas pewnie udoskonali się to tak, że będą i do skomplikowanych i do wielkoseryjnych. Ale ta rozmowa i wnioski są na teraz, a one na dzisiaj są bezlitosne dla Żubra. A co byś powiedział jakby ktoś całkowicie pominął formy wtryskowe? Ile kosztuje forma stalowa do np modelu wielkości PZL 11? Edytowane Piątek o 23:22 przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Piątek o 23:34 Share Napisano Piątek o 23:34 6 minut temu, DobreMzimu napisał: A co byś powiedział jakby ktoś całkowicie pominął formy wtryskowe? Nic, bardzo prawdopodobne, że to kiedyś nastąpi. Jak się jeszcze ulepszy druk i materiał do niego na przykład. Problem powstanie wtedy inny jak będzie ogólnodostępny. Powstanie tysiące knotów robionych przez domorosłych biznesmenów którzy będą liczyć na szybki zarobek modelopodobnymi miniaturkami. 11 minut temu, DobreMzimu napisał: Ile kosztuje forma stalowa do np modelu wielkości PZL 11? Nie wiem, a to też zależy, czy u Chińczyka, czy u nas. Forma do Mi-2 Intechu 20 lat temu kosztowała około 35-40 tysięcy jeśli mnie pamięć nie myli. Dzisiaj stawiam na 2-3 razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Piątek o 23:40 Share Napisano Piątek o 23:40 2 godziny temu, mysiek13 napisał: A mi się nawet ta konstrukcja podoba, i pomimo skupianiu się na sprzęcie w polskich barwach toto nabędę Cierpliwości ,wstrzymaj się trochę .Jak wypuszczą dwupak to wtedy sobie kupisz Duże prawdopodobieństwo przygarnięcia projektu od ICM ,a jak jest projekt to już z górki ,więc czemu nie skorzystać . Może właśnie celowo taka decyzja , że to ,,towarowy motoszybowiec'' - będzie do ich pojazdów i sprzętu pasował jak znalazł na jakiejś dioramie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Piątek o 23:52 Share Napisano Piątek o 23:52 Jak dla mnie to troche dziwny wybór (transportowy mutant szybowcowy) ale dzisiaj chyba największym problemem jest dostęp do projektow w 3D form ( nie modeli, bo tych jest dzikie mnóstwo pod druk) i chyba IBG po prostu bierze co im wpadnie w ręce. Albo kupiło projektanta z dobrodziejstwem inwentarza. Tak zaczynał np Copper State, dwa pierwsze modele czyli Dolphin i Caudron C.IV w 48. to karykatury zrobione na podstawie starych złych planów ale potem ten sam projektant zaczął robić modele na wysokim poziomie. Tak spekuluje oczywiście, bo dlaczego i co wie tylko IBG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano wczoraj o 00:12 Share Napisano wczoraj o 00:12 (edytowane) 38 minut temu, TM48 napisał: Nic, bardzo prawdopodobne, że to kiedyś nastąpi. Jak się jeszcze ulepszy druk i materiał do niego na przykład. Problem powstanie wtedy inny jak będzie ogólnodostępny. Powstanie tysiące knotów robionych przez domorosłych biznesmenów którzy będą liczyć na szybki zarobek modelopodobnymi miniaturkami. Wcześniej zasygnalizowałem że shortrun jest już dzisiaj terminem mocno niewystarczającym. Do jednego zbioru pakuje się firmy o bardzo odległej od siebie jakości pod względem projektu i wykonania. W dobie Internetu i możliwości zobaczenia towaru przed zakupem ilość ofert na rynku nie będzie problemem. Będą tacy, jak ich nazwałeś, domorośli biznesmeni, a zdarzy się że ktoś wyda doskonale opracowaną perełkę, bo ten temat to był jego konik, którym zajmował się od lat. Edytowane wczoraj o 00:14 przez DobreMzimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano wczoraj o 00:21 Share Napisano wczoraj o 00:21 3 minuty temu, DobreMzimu napisał: Wcześniej zasygnalizowałem że shortrun jest już dzisiaj terminem mocno niewystarczającym. Do jednego zbioru pakuje się firmy o bardzo odległej od siebie jakości pod względem projektu i wykonania. Oczywiście, nie pisałem "shortrun" w sensie pejoratywnym. 5 minut temu, DobreMzimu napisał: Będą tacy, jak ich nazwałeś, domorośli biznesmeni, a zdarzy się że ktoś wyda doskonale opracowaną perełkę, bo ten temat to był jego konik, którym zajmował się od lat. Tak, jednak tych "bylejakościowych" będzie 99%, a wtedy rzetelny projektant może uznać, że już jest danego modelu na tyle, że nie ma sensu powielać. I 99% nie wziąłem z kapelusza tylko z obserwacji tego co już się dzieje. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano wczoraj o 07:11 Share Napisano wczoraj o 07:11 5 godzin temu, TM48 napisał: Oczywiście, nie pisałem "shortrun" w sensie pejoratywnym. Modele wydawane w krótkich seriach. To nie jest określenie pejoratywne. Zwyczajowo kojarzy się z modelami jakości HitKit, Mach2, itd. Ale grupa określana tym terminem mocno się rozwarstwiła i nazwa ta nie oddaje tego co się pod nią kryje. 5 godzin temu, TM48 napisał: Tak, jednak tych "bylejakościowych" będzie 99%, a wtedy rzetelny projektant może uznać, że już jest danego modelu na tyle, że nie ma sensu powielać. I 99% nie wziąłem z kapelusza tylko z obserwacji tego co już się dzieje. Tym się nie ma co przejmować. Jakie branie na Allegro mają żywice 'no name' robione metodą kopiowania innych modeli? Z tych 99 procent twórców bylejakości, jaki procent zajmie się tematami ciekawymi, a nazywanymi niszowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano wczoraj o 08:11 Share Napisano wczoraj o 08:11 (edytowane) Ta sama sytuacja się powtarza przy każdym nowym modelu czy to IBG czy Arma Hobby. Płacz i lament że nie RWD czy inny PWS. A sprawa jest bardzo prosta. W jednej i drugiej firmie usiedli i policzyli że te tematy nie przyniosą zysku. To na czym dało się zarobić już wydali. Nawet czeskie firmy lubujące się przecież w tematach niszowych odpuściły Polskie tematy. Jedynie druk 3D wchodzi w grę no ale tutaj cena stanowi dla niektórych zaporę nie do przejścia Powinniśmy się cieszyć że polskie firmy się rozwijają a nie narzekać. Edytowane wczoraj o 08:15 przez Xmen 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 16 godzin temu, letalin napisał: Jeśli ten wątek traktować jako bezpłatne badanie fokusowe, to wśród bywalców MW reprezentujących jakoś potencjalnych, polskich nabywców tej Gothy, nie widzę zbytniego entuzjazmu. Nawet nikt się nie interesuje ceną. Jezeli bylo by to badanie fokusowe i ibg z niego skorzysta to ok. Tej nowosci na pewno nie kupie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 6 godzin temu, Xmen napisał: Ta sama sytuacja się powtarza przy każdym nowym modelu czy to IBG czy Arma Hobby. Płacz i lament... To na czym dało się zarobić już wydali. Mam ~2500 zestawów w magazynie i żeby mnie przekonać do kupna następnego, musi ten nowy trafiać w moje zainteresowania, albo je wywołać. Zainteresował mnie najwyżej wybór tematu przez IBG i chyba większość jest zaskoczona. Stąd tutaj te "płacze i lamenty", które są raczej wyrazem zdziwienia. Gotha mnie nie grzeje, ale nie płaczę i nie lamentuję. Nie mam Gothy z Italeri i nigdy nie chciałem mieć, chociaż różne ekscentryczne mam. Pewnie w innych klientów IBG celuje. Czy jest ich wielu? Ich problem, ale może być tak, że najdroższy kawał roboty wykonany został przez ICM przy projektowaniu Gothy w 1/48 i IBG skalkulowało rentowność inaczej, niż gdyby przez wiele miesięcy projektant był zajęty pracą od zera. Poza tym to duża firma i może sobie pozwolić na takie inwestycje, które nie zwrócą się w pierwszych miesiącach produkcji, a będą w katalogu długie lata i powoli na siebie zarobią. W sumie jest to świetny zestaw, chociaż nie dla mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu A ja powiem, że kupię, mocno nietypowy, brzydki, niemiecki... jak będzie dobry to na pewno kupię(ale ja jak się da to preferuje polskie produkcję w znaczeniu firmy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu W poniedziałek będzie więcej szczegółów. Będzie też Go-242. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Godzinę temu, letalin napisał: Mam ~2500 zestawów w magazynie Jak duży dom trzeba mieć, żeby żona nie lamentowała o te 50m^2 zajętych przez modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Teraz, jachud3 napisał: Jak duży dom trzeba mieć, żeby żona nie lamentowała o te 50m^2 zajętych przez modele? Przecież wyraźnie napisał że ma magazyn to żona o zajęte miejsce w domu"głowy nie suszy" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu 23 minuty temu, zenek_65 napisał: W poniedziałek będzie więcej szczegółów. Będzie też Go-242. i z tym info powinni od razu a nie od 244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu (edytowane) 8 godzin temu, Xmen napisał: A sprawa jest bardzo prosta. W jednej i drugiej firmie usiedli i policzyli że te tematy nie przyniosą zysku. ..... Nawet czeskie firmy lubujące się przecież w tematach niszowych odpuściły Polskie tematy. Ad 1 Sprawa nie jest tak prosta jak próbujesz ją przedstawić. Przytoczony wcześniej fragment tekstu przedstawiciela IBG, mówiący ze mają zamiar wydać Lublina, ale z powodów kadrowych nie są w stanie dotrzymać pierwotnego harmonogramu, stoi w sprzeczności z twoim wpisem. W tej sytuacji zasadne staje się pytanie o to jak jest faktycznie.. Ad 2 Odpuściły? P 11, P 24, P 37, Me 108, Siebel 204, Zlin 142, LVG CVI, Bre 14, Morane AI, Dolphin, Potez 25, Potez Jupiter, Aero 145, SG-38, Zlin 50, Avro 504, Ansaldo 9, 10, Salmson 2A2, Brigadyr, Olimpia, Grunau Baby, Piper Pawnee, ... ... I jeszcze Żabuś Edytowane 19 godzin temu przez DobreMzimu Żabuś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu 18 minut temu, DobreMzimu napisał: Przytoczony wcześniej fragment tekstu przedstawiciela IBG, mówiący ze mają zamiar wydać Lublina, ale z powodów kadrowych nie są w stanie dotrzymać pierwotnego harmonogramu, stoi w sprzeczności z twoim wpisem. W tej sytuacji zasadne staje się pytanie o to jak jest faktycznie.. A co mają napisać? Że temat ciągle jest spychany na koniec kolejki bo nie jest priorytetem.Toż to by był biznesowy " strzał w kolano ". Jakoś te braki kadrowe nie przeszkadzały wydać innych modeli. 21 minut temu, DobreMzimu napisał: Odpuściły? Oczywiście.Kiedy wydali coś produkowanego w Polsce? 21 minut temu, DobreMzimu napisał: P 11, P 24, P 37 Zrównane równo z ziemią. 22 minuty temu, DobreMzimu napisał: Me 108, Siebel 204, Zlin 142, LVG CVI, Bre 14, Morane AI, Dolphin, Potez 25, Potez Jupiter, Aero 145, SG-38, Zlin 50, Avro 504, Ansaldo 9, 10, Salmson 2A2, Brigadyr, Olimpia, Grunau Baby, Piper Pawnee, ... Rozróżniasz modele samolotów używanych w Polsce od tych produkowanych ? Jakoś się nie palą do wyprodukowania RWD czy innego Lublina. Muzikant wolał zrobić pierdyliard wersji He-162 niż coś z naszego podwórka. Zresztą jak ktoś napisał " jeżeli Muzikant ma wydać model polskiego samolotu to lepiej że go nie ma". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, HKK napisał: Coś to wszystko dziwnie wygląda. Absolutnie nie sugeruję żadnych działań niezgodnych z prawem. Zastanawiam się natomiast, czy IBG nie jest swego rodzaju front-endem (nie chcę użyć słowa wydmuszką) dla całkiem innego gracza. Podwykonawcą lub nawet tylko sprzedawcą? Oho, pojawiają się teorie spiskowe. Tylko żeby się Macierewicz z Błaszczakiem się o tym nie dowiedzieli. Edytowane 18 godzin temu przez _OldMan_ literówka 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi