Kolekcjoner WP Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 Witam, W tym wątku jeszcze nie prowadziłem warsztatu A na warsztat trafią ORP Sokół w malowaniu z kampanii na morzu Śródziemnym w 1944. Model to stary wyrób firmy AGA. Będzie to mój szósty okręt w karierze. Jak widać ma bardzo dużo elementów I jeszcze kilka zdjęć prawdziwego okrętu podwodnego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 (edytowane) ojoj... z tym wyrobem co go ponad 10 lat później przepakowywał Mirage to będzie zacięty bój jeśli miałbym coś zasugerować to zainwestuj 20-30zł i kup sobie drugiego od miraża - będziesz miał przydatne blaszki + nowsze kalki bo z tych może być bieda + będziesz miał dodatkowy dziób do przeróbek i skreczu bo ten zestawowy jest "daleki od realiów" Poza tym warto zajrzeć tu : https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235037207-orp-sokół-1400-mirage/ http://steelnavy.com/MirageSokolSimard.htm powodzenia w budowie Edytowane 27 Grudnia 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Grudnia 2021 Share Napisano 28 Grudnia 2021 Rozsiadam się i kibicuję - "za dzieciaka" skleiłem "Dzika" ale gdzieś się stracił przy kolejnych przeprowadzkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2021 Kadłub sklejony oraz przykleiłem pokład i dziób. Wstępnie go przeszlifowałem i stwierdzam, że przyda się trochę szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 Model dostał sporą ilość szpachli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 Kyrielejson ! toż to widać od razu że Waćpan zaprawiony w bojach z wyrobami Mistercrafta - gdy szpachla kielnią nakładana będzie potrzebny konkretny hebel a co do konkretów to polecam jeszcze pocienić te obudowy stero-stabilizatorów (od wewnętrznej strony) : bo obecnie w tej skali stanowczo za grube 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 Trzy gruszki ze szpachlą stoją w kolejce do nakładania A model jest wstępnie przeszlifowany. Jeszcze trochę szpachli się przyda, ale po sklejaniu mistercraftów czy frogów ja się szpachli nie boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Przecież to jakieś jaja są. Z Mayonesem chyba w dodatku. Najszybciej wszystko utopić w szpachlówce i potem hetać raszplą i majzlem. Efekt zaczyna wizualnie zbliżać się do obranego ogóra. @Moses Ci to już w innym wątku pisał. Sugeruję przed puszczeniem betoniarek wcześniej trochę POMYŚLEĆ i popasować części. Niektóre elementy obrobić PRZED klejeniem, to się będą schodzić lepiej. Jak masz duże szpary, to je zaślep kawałeczkiem polistyrenu, nałóż ODROBINĘ kleju cyjanoakrylowego i PRECYZYJNIE obetnij sklpelem nadmiar. Jak Ci ta szpachlówka ma sie potem niepozapadać w tych szparach? Cytat model jest wstępnie przeszlifowany. Jeszcze trochę szpachli się przyda, ale po sklejaniu mistercraftów czy frogów ja się szpachli nie boję Za to modele Ciebie - chyba coraz bardziej. Też mi sie zdarzyło ileś frogów w zamierzchłych czasach skleić i najważniejszą nauką którą z nich wyniosłem, jest taka że zanim sięgnę po szpachlę, włączam pomyślunek. I to jest najważniejsze moje narzędzie z którego warto korzystać. PS. Że to tylko na zdjeciu tak widać i że tak naprawdę to są cienie od lampy i tak dalej, to ja znam te historie Pozdrawiam, Michał Edytowane 4 Stycznia 2022 przez socjo1 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 Z tego co pamietam to Frogi, jak i Matchboxy cechowały się tym, ze po poświeceniu czasu na obrobinie cześci, szpachli tam trzeba było w małych ilosciach. W 90% modeli poswiecając trochę czasu na dopasowanie czesci, mozna zaoszczedzić sporo czasu na szpachlowaniu. Zresztą najlepiej pokazał to @marek dw warsztacie Mistercraftowego P-51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) A ja uważam, że szkoda czasu, sił i nerwów na ciulowe modele i zamiast wydawać na nie pieniądze, lepiej za tą kasę kupić sobie pędzelek i rolkę taśmy. Chociaż i te drogie ze wspaniałymi dodatkami często wymagają dużo pracy, ale to już inna bajka Edytowane 4 Stycznia 2022 przez chudyhunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 1 minutę temu, chudyhunter napisał: A ja uważam, że szkoda czasu, sił i nerwów na ciulowe modele. Chociaż i te drogie ze wspaniałymi dodatkami często wymagają dużo pracy, ale to już inna bajka Gdybym sklejał Kriegsmarine miałbym do wyboru jakieś 150 modeli różnych okrętów we wszystkich możliwych skalach. A przez to, że sklejam wyłącznie Wojsko Polskie, Lotnictwo Polskie i Polską Marynarkę Wojenną, to takie modele kupuję jakie są dostępne. Takom/Fujimi, czy nawet IBG nigdy nie wydadzą ORP Orzeł, albo ORP Ślązak. Muszę kupować Mirage Hobby, oraz Agi. A dla tych co piszą, że za dużo szpachli I że ogólnie źle, to kupcie sobie ten okręt podwody i spróbujcie go skleić bez szpachli. Powodzenia przy milimetrowych szparach. Sklejam, bo lubię i czerpię z tego przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Ja nie mówię, żebyś nie sklejał Sokoła, ja Cię doskonale rozumiem, bo sam bym go chętnie zrobił, a nawet podziwiam Cię i zaadroszczę, bo mi szkoda nerwów i czasu żeby się za niego zabrać. To czego nie rozumiem, to jest pytanie po co walisz tyle szpachlówki i tak hmm... niedbale (tu i w Harrierze)? Dlaczego tego nie rozumiem - opisałem powyżej, przeczytaj proszę jeszcze raz. Rozumiem też, że skoro pokazujesz zdjęcia na Forum, to robisz to - jak chyba większość z nas - żeby usłyszeć opinie otoczenia na, żeby może coś poprawić w swoim warsztacie i tak dalej? Edytowane 4 Stycznia 2022 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: A przez to, że sklejam wyłącznie Wojsko Polskie, Lotnictwo Polskie i Polską Marynarkę Wojenną, to takie modele kupuję jakie są dostępne. Sklejam, bo lubię i czerpię z tego przyjemność. Ale nikt nie mówi abyś nie sklejał tego co lubisz. Ale troszkę wolniejdokiładniej. Coś niepasuje, zobacz gdzie i dlaczego, co zrobić aby jak najbardziej tą szparę zniwelować, aby jak najmniej szpachli uzyc. Szpachla nie jest Twoim przyjacielem, nozyk, pilnik i cierpliwość natomiast tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Stycznia 2022 Share Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: A dla tych co piszą, że za dużo szpachli I że ogólnie źle, to kupcie sobie ten okręt podwody i spróbujcie go skleić bez szpachli. Powodzenia przy milimetrowych szparach. ja to jeszcze dodam od siebie, że tu nie ma żadnej złośliwości @Kolekcjoner WP Po prostu Koledzy dobrze radzą ---> duże ilości szpachli nawet markowej po kilku dniach zawsze się zapadną i pojawią mikropęknięcia (nie zawsze da się je potem ukryć podkładem). Jak są szczeliny cienkie to dużo lepsze jest delikatne zalanie CA aplikując igłą czy drucikiem a szersze dużo lepiej (szczególnie jak długie) zapełnić dociętym HIPSem albo nawet w wersji "budżetowej" np dociętym kawałkiem z opakowania po jogurcie (sam kiedyś użyłem kubeczka po Serku Wiejskim i efekt był całkiem niezły) i dopiero potem lekko poszpachlować Edytowane 4 Stycznia 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Co racja to racja z pasowaniem , wstawianiem płytek plastikowych czy uzupełnianiem CA, Ale fakt też że jak się chce mieć Sokoła/Wilka to zostaje ten stary biedny zestaw, Niedawno zrobiłem Sokoła, mam rozgrzebanego Wilka, mimo starannego i czasochłonnego pasowania u mnie to wyglądało podobnie. Dziury latałem akrylową szpachlą Wamodu, tu mam wrażenie po kolorku że jest podobnie, co ciekawe nawet się nie pozapadało (co jak słusznie zauważono jest typowe dla gunze czy tamki) Będę zaglądał Powodzenia ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Sokół sobie leżakował w oczekiwaniu na szlifowanie, które przed chwilą uczyniłem. Tak to jest jak się skleja Marynarkę Wojenną RP. Gdybym sklejał chociażby Royal Navy, to jakość zestawu była by jak porównanie Polskiego Fiata 125p z najnowszym Fiatem Tipo. Niebo, a ziemia. Myślę że jeszcze minimalna ilość szpachli i można malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Marca 2022 Autor Share Napisano 15 Marca 2022 Wracam do budowy Sokoła. Pomalowałem wstępnie dół kadłuba. Widzę też, że będę musiał jeszcze trochę poszlifować tu i ówdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 17 Marca 2022 Autor Share Napisano 17 Marca 2022 Model ukończony 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 a olinowanie ? poza tym szkoda że nie skusiłeś się za parę złotych kupić zestawu Mirage'a to byś miał blaszki, a one dużo wizualnie dają na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 Model jest tak absolutnie PORAŻAJĄCY, że brak mi słów...... 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 53 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Model jest tak absolutnie PORAŻAJĄCY, że brak mi słów...... Czepiasz się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) W dniu 17.03.2022 o 13:52, Kolekcjoner WP napisał: Model ukończony Spokojnie, jest dobra baza ale jeszcze warto trochę się nad maluchem pochylić, np czarny pasek oddzielający gł kolory, kalki na kiosk, bandery, wspomniane choć podstawowe olinowanie - to b. doda uroku temu maluchowi, trzymam Edytowane 24 Marca 2022 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Marca 2022 Autor Share Napisano 24 Marca 2022 2 godziny temu, wuwumaster napisał: Spokojnie, jest dobra baza ale jeszcze warto trochę się nad maluchem pochylić, np czarny pasek oddzielający gł kolory, kalki na kiosk, bandery, wspomniane choć podstawowe olinowanie - to b. doda uroku temu maluchowi, trzymam Tak wiem, że Sokół mógł być lepszy, ale dla potrzeb mojej kolekcji wystarczy. Na kiosku jest napis Sokoł, ale niestety na zdjęciu go nie widać. Banderę dostanie przy najbliższej okazji. A żeby nie było, że się nie staram, to wklejam zdjęcie Orła z antenami Od roku mam rozgrzebanego ORP Wicher, którego jak znajdę czas, dokończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi