zaruk Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Dziękuję Koledzy. To bardzo motywujące, gdy tacy doświadczeni modelarze oglądają i jeszcze piszą, że ładnie... M.A.V. - ponieważ jesteś fundamentalistą w kwestiach marynistycznych mogę rozważyć - w osobnym wątku - zrobienie dla Ciebie samych pływaków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Kokpit naprawdę wygląda rewelacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Dziękuję Edytowane 4 Lutego 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Respekt! Wspaniale to wygląda!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Kokpit rewelacja:) Bardzo mi się podoba dbałość i staranność detali.Chciałbym tak umieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 6 godzin temu, hlystek napisał: Chciałbym tak umieć. Dzięki, ale to chyba nie jest kwestia umiejętności, co raczej pewnej drobiazgowości i braku napinki na czas. Musisz mieć optykę, dobry mały pędzelek i spokój w sobie. To powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 Bez zdjęć, bo nie było czego uwieczniać. Chciałem trochę ponitować kadłub. W pionie (krótkie odcinki) wyszło znośnie, ale wzdłuż - raczej się rozjechało (dwie długie równoległe linie nitów, a kadłub pokręcony jakiś, nijak nie mogłem złapać punktów odniesienia). Kiedyś czytałem książkę o graniu na giełdzie (na szczęście tylko czytałem) i tam była ciekawa rada: gdy trend się odwraca nie licz, że się odegrasz. Sprzedawaj, nawet ze stratą, ale minimalizuj szkody i uciekaj. Tak też zrobiłem. Zamiast poprawiać, czy zabierać się za drugą stronę w nadziei, że jakoś to będzie - szpachla, szmergiel w dłoń i minimalizujemy straty. Zostaną tylko pionowe linie nitów, ale za to będę spać spokojnie tej nocy. Dobranoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 44 minuty temu, zaruk napisał: Zamiast poprawiać, czy zabierać się za drugą stronę w nadziei, że jakoś to będzie - szpachla, szmergiel w dłoń i minimalizujemy straty. Sam niebawem zakupię riveter - także dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Przybyły pasy bezpieczeństwa. I tu enigmat ciemny jak grób... Jak je mocować i w jakiej ilości. Mój Piotruś stacjonował w swojej jednostce na początku 1943 roku. Ilustracje z dobrze poinformowanego magazynu japońskiego pokazują takie mocowanie: fotel pilota fotel strzelca Natomiast nasz znajomy - Edzio - ma takie pomysły: Jeśli nawet przyjąć, że styczeń 1943 roku to jeszcze nie nie koniec wojny, to czy przyczepiać dwa (szerokie) pasy czy inną konstelację budować? Jeśli chodzi o miejsce mocowania to wierzyłbym Maru Mechanic. Edytowane 16 Lutego 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Także sądzę że Mechanic Maru to na tyle dobre i rzetelne opracowania że to na nich warto się wzorować. Edek dał ogólne i bardzo powierzchowne info odnośnie mocowań pasów dla różnych producentów samolotów a nie konkretnych typów. Najlepiej byłoby mieć jakieś foto z epoki Pete ale to tak niszowy temat jak ogólnie lotnictwo cesarstwa w modelarstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Yahu daje pasy czteropunktowe (Navy 7215 - 3 siedzisko+1 oparcie), A dla strzelca można wziąć dwupunktowe (Army 7217) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 Dzięki za odzew. Baas ArK - pasy czteropunktowe Yahu 7215 to najpewniej układ stosowany w późnym okresie wojny. Ja robię model wcześniejszy, ze stycznia 1943. Co więcej - mam pasy Eduarda, pokrywające się zawartością z obydwoma propozycjami Yahu. Mniejsza z tym, że pasy Yahu są do 1/72. Kapsel - też tak sądzę zastanawiam się jednak, które przyklejać. Do mnie najbardziej przemawiają 6 i 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Też dałbym te grube dziurkowane dwurzędowo. Pas 4 wykluczyłbym już na starcie, bo z tego co się orientuję występował on ( a w zasadzie winny być 2 pasy- tyle że piloci kazali jeden zdemontować by mieć większą swobodę w rozglądaniu się podczas walki ) w maszynach typowo myśliwskich. Jutro po pracy mógłbym przejrzeć w swoich zbiorach czy mam jakąś przydatną dokumentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Lutego 2022 Autor Share Napisano 16 Lutego 2022 (edytowane) Fajnie dzięki. Szukając jakichś informacji natknąłem się na wypowiedź Davida Aikena, nieżyjącego już guru japońskiego lotnictwa. Pisze on: "It would have been dumb, as some suggest, for the Japanese to use only lap belts...on the Zero....they HAD to use a shoulder belt. I don't have the width measurement yet it had many grommets for the belt buckle. The shoulder belt came across the left shoulder as seen in the attached blue print and illustration. The connections to hard points within the cockpit is poorly defined. Japanese sensei H. Sugiyama added more about the seat and the Type 97 Zabuton/parachute seat pack with the attached published illustration." (tutaj adres: https://www.tapatalk.com/groups/hyperscale/viewtopic.php?p=2490229#p2490229) Jednak wypowiedź ta dotyczy myśliwca, gdzie zabezpieczenie pilota w czasie silnych przeciążeń było szczególnie ważne. Nie wiadomo, jak wyglądała sytuacja w samolotach obserwacyjnych. Zastanawia mnie też, jak zapinano te pasy z tak wysokiego przyczepu. Chyba nie w poprzek klatki piersiowej? EDIT. Tutaj zdjęcie fotela z A6M5: Również dość wysokie mocowanie pasów tłumaczone tym, że pilot siedział na spadochronie. Edytowane 17 Lutego 2022 przez zaruk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Zdecydowanie opierałbym się na japońskich źródłach typu wskazane już Maru Mechanic, a nie widzi-mi-się Edka. Jeżeli chodzi o rok 1943, to oczywiście wczesne wersje pasów, a nie war end. Płatowiec został wyprodukowany najpewniej w 1942 roku, czyli może nawet jeszcze nie trzeba mu malować żółtych pasów szybkiej identyfikacji, a co dopiero przypinać pasy z końcówki konfliktu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 19 minut temu, tenzan napisał: może nawet jeszcze nie trzeba mu malować żółtych pasów szybkiej identyfikacji Nie trzeba, ale czy można? Zielony z tym żólto-pomarańczowym bardzo mi się podoba i smutny byłbym nie mogąc ich namalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 23 godziny temu, zaruk napisał: Baas ArK - pasy czteropunktowe Yahu 7215 to najpewniej układ stosowany w późnym okresie wojny. Ja robię model wcześniejszy, ze stycznia 1943. Co więcej - mam pasy Eduarda, pokrywające się zawartością z obydwoma propozycjami Yahu. Mniejsza z tym, że pasy Yahu są do 1/72. Tak to jest jak się siedzi po nocy przed komputerem zamiast iść grzecznie spać . Sorki za bałagan. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 W dniu 17.02.2022 o 22:10, zaruk napisał: Nie trzeba, ale czy można? Zielony z tym żólto-pomarańczowym bardzo mi się podoba i smutny byłbym nie mogąc ich namalować. Maszyna ma być z wiosny 1943? Trudno powiedzieć jednoznacznie - malować, czy nie malować. Ja bym namalował z czystym sumieniem - są informacje, że żółte pasy stosowano od końca 1942 roku, a Pete z Kunikawa Maru miały od stycznia 1943 roku. Więcej: https://j-aircraft.com/faq/japanese_id_yellow.htm . Malując te pasy raczej nie robisz błędu, a bez wątpienia Pete z pasami będzie ładniejszym Petem niż Pete bez pasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 kopałem za tymi pasami i lekko nie jest. 1. tak sprawę interpretuje Fine Molds: radiooperator/gunner mieliby mieć tylko biodrowe. i to by się zgadzało z obrazkami: czyli, że fotel pilota bez otworów i bez tego pasa idącego od góry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 Dzięki Tenzan. Właśnie dziś przeczytałem w tej relacji o tekście z Model Art, bardzo się ucieszyłem. Przy okazji - jeśli wierzyć temu magazynowi - Hasegawa zrobiła błąd proponując malowanie Piotrusia z października 1942 (tego, co to miał staranować i zniszczyć B-17) z pasami. Pulemiot - ogromnie dziękuję za pomoc i materiały. Pasy już przyklejone, dokładnie tak, jak proponujesz. Obecnie zaczynam sklejać wnętrze w jedną całość, jest ono dość rozbudowane i mam tylko nadzieję, że na koniec uda się to wszystko spasować. Poniżej - specjalnie dla Was - fotki z montażu, marnej jakości bo cykane z ręki, już mi się nie chciało rozstawiać statywu, przepraszam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 9 godzin temu, zaruk napisał: Poniżej - specjalnie dla Was - fotki z montażu, marnej jakości bo cykane z ręki, już mi się nie chciało rozstawiać statywu, przepraszam. Fotki lepsze niż w niejednej galerii także przeprosiny przyjęte. Będziesz coś robił z pasami jeszcze? Strasznie się wyróżniają na tle całego kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 9 godzin temu, zaruk napisał: marnej jakości bo cykane z ręki, już mi się nie chciało rozstawiać statywu, przepraszam. Wnętrze bardzo ładne . Fotki też ok, osobiście rozstawiam lepsze sprzęty i statyw tylko do obcykania galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi