socjo1 Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Witajcie, czy te oczy mogą kłamać...? wiele lat temu pokazywałem ów twór na PWM, ale pomyślałem, że może go przypomnę i tutaj. co do burzliwej historii powstania i użytkowania tego unikatowego pojazdu, to ją Wam opiszę w miarę Waszego zainteresowania. Uniwersum jakim się inspirowałem, to chyba łatwo odgadnąć - zapraszam do zabawy. Jedno ważne zastrzeżenie - na stworzenie mojego Kasz(t)ana miałem bodajże 3 popołudnia i ani chwili dłużej. Stąd, niektóre miejsca modelarsko bolą i wyją. Zresztą, pamiętam, że ostatnią noc siedziałem cięgiem non-stop do rana, żeby zdążyć. Niestety, nawet przemyślanych i porządnych zdjęć nie miałem okazji zrobić. Może zresztą nie warto. Widoki ogólne: Jądro, czyli Stanowisko Dowodzenia: Kły i pazury, czyli uzbrojenie: Serce, czyli motur i systemy napędowe: Krwioobieg, czyli układ paliwowy (opatentowana mięszanka ekologiczna): Wiem, wiem, plusika za malowanie z szachownicą nie będzie, ale zapewniam Was, że swojak Ci on z duszy i z ojca! PS1. KONKURS: Jak myślicie - jak się nazywa ów pojazd po polsku i jakie jest jego PRAWDZIWE przeznaczenie? Krajobraz po świńskim rodeo bitwie: PS2. Chętnie bym go kiedyś odtworzył w nieco wolniejszym tempie i z wyższą jakością (i fantazją!). Czy kojarzycie może jakieś fajne figurki w klimacie steam-punk w skali 1/35? Np. jakiegoś profesora, panienki jak w filmie "Bardzo Dziki Zachód"? Pozdrawiam serdecznie, Michał Edytowane 2 Lutego 2022 przez socjo1 6 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Patrząc na ów twór, oraz napisy opisujące zawartość beczek, mniemam, żeś co nie co podciągał z owych w trakcie pracy twórczej Widzę że i "ogon" poprawny politycznie gdyż gwintowany "prawoskrętnie" Edytowane 1 Lutego 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Lutego 2022 Share Napisano 1 Lutego 2022 "Niekiedy w snach, Świnka Skarbonka wciela się w pogromcę Zła w Gotham City..." Piękny projekt, wzruszyła mnie technika odtwarzania blach i śrub flamastrem. 3 x TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) 4 godziny temu, zaruk napisał: "Niekiedy w snach, Świnka Skarbonka wciela się w pogromcę Zła w Gotham City..." Zgadza się, Pan wygrał komplet flamstrów! Jak by Pan chciał odebrać nagrodę? 4 godziny temu, zaruk napisał: Piękny projekt, wzruszyła mnie technika odtwarzania blach i śrub flamastrem. 3 x TAK. I tu mnie masz, zdecydowanie tyłuję z technikami licia rynii. Tfu, rycia linii! Zwłaszcza w glinie do - pardon - decoupage'u. Może, gdybym miał więcęj czasu, niż wspomniane trzy popołudnia, z których w pierwsze ne wiedziałem, w co pomysł się wyrodzi, a w drugie głównie jeździłem na drugi koniec miasta po akcesoria (pamiętacie sklep przy Pawiaku?), projekt byłby bardziej doszlifowany? Jakoś nie miałem serca prosić Kolegi o przesunięcie daty ślubu z powodu niedostatku skarbonki, do której zbieraliśmy monetki. Właściwie, doszlifowany to on był wystarczająco. Cięcie gliny szlifierką modelarską żeby osadzić gąsienice, spowodowało, że cały mój pokój wyglądał jak po śnieżycy. Buli, Buli, zostań razem z nami - zanuciła, zobaczywszy mnie, zdezorientowana Żona. 5 godzin temu, abtb napisał: Patrząc na ów twór, oraz napisy opisujące zawartość beczek, mniemam, żeś co nie co podciągał z owych w trakcie pracy twórczej Najgorsze, że ja takie pomysły to mam tylko na trzeźwo. Edytowane 2 Lutego 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Pomysł super podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 I to jest wieprz, co się rzeźnikom nie kłaniał! Nasz ci on, krajowy, na miarę naszych możliwości! Bardzo na TAK!, ja bym nawet uderzył do Błaszczaka z ofertą, jeśli Abramsy nie wypalą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 2.02.2022 o 04:32, socjo1 napisał: Jak by Pan chciał odebrać nagrodę? Preferuję odbiór osobisty, po opadnięciu fali. W dniu 2.02.2022 o 04:32, socjo1 napisał: jeździłem na drugi koniec miasta po akcesoria (pamiętacie sklep przy Pawiaku?) Toz to Śródmieście panocku, jeno północne. Jaki tam koniec... Edytowane 3 Lutego 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 elegancki model, jedynie brakuje figurek w klimacie Steam Punk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 hehehe miałem kiedyś bardzo podobną skarbonkę za dzieciaka mnie urzekła ta piękna admiralska kotwica na cieniutkim łańcuszku - od razu +10 do respektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) 10 godzin temu, kryspacz napisał: I to jest wieprz, co się rzeźnikom nie kłaniał! Nasz ci on, krajowy, na miarę naszych możliwości! Bardzo na TAK!, ja bym nawet uderzył do Błaszczaka z ofertą, jeśli Abramsy nie wypalą! Ty wiesz co my robimy tym wieprzem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to jest nasze, przez nas wykonane, i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest wieprz weselno-skarbonkowy, w oparciu o trzy popołudnia! 9 godzin temu, zaruk napisał: Preferuję odbiór osobisty, po opadnięciu fali. Zatem będziemy sprawdzać wodomierze, a potem ustalimy koordynaty przy jakimś sympatycznym wodopoju, Kogucie na ten przykład, albo innym. Pozostała jeszcze do omówienia kwestia nazwy. Cash Tank - A. Oczywiście, skarbonka weselna, to jasne. Po to cała górna część dawał się unosić aby można było prosiaka nafaszerować złotem. Śmiechom i żartom przy zbiórce funduszów w pracy nie było końca. Ale jest i drugie dno. Cash Tank - A = Kasztanka. Koń Marszałka o niezliczonych kopytkach, pojawiających się co i raz na Allegro. A, że obaj z Kolegą pracujemy w instytucji związanej z Piłsudskim, nazwa narzucała się sama. Niedziwota, że bolszewika przegoniliśmy i tak dalej. Stąd też obecność końskich motywów na kalkomaniach (F-16 z Academy w 1/32) Poza tym znajdą się tam i elementy Liberatora w 1/48 z Monogramu i śmigło od Łagga-3 z ICM i oczywiściie dwuwieżowiec z Miraża którego specjalnie na tę okoliczność kupiłem i rozczłonkowałem.. Niestety, naszego wierzchowca, podobnie jak i Szkapy Marszałka, nie ma już wśród nas. Przegrał starcie z grawitacją i córką Kolegi. Cześć jej glinianej pamięci. I trzem popołudniom! Pozdrawiam, Michał Edytowane 2 Lutego 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, socjo1 napisał: Cash Tank - A = Kasztanka dawno się tak tu nie obśmiałem Edytowane 2 Lutego 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Szturmowiec jak ta lala śmiało można go podrzucić jako wsparcie dla Ukrainy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Z szacunku dla gospodarza wątku wpis usuwam. Edytowane 2 Lutego 2022 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Poproszę o zostawienie bieżącej polityki poza tym wątkiem. Chyba wszyscy mamy jej przesyt na codzień, w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 Czy to jest wieprz na miarę naszych możliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 Jak Władimir to zobaczy to od razu odda wrak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Lutego 2022 Share Napisano 3 Lutego 2022 Śmieszny pokrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Śmieszne, ale to nie ten dział. Proponuję Sci-Fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi