Skocz do zawartości

Tygrys hachette 1:16 - moja wersja i radosna twórczość.

Feldbahn600

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, mandrivecs napisał:

Super robota... Analizując zawartość swojego kartonu po starym komputerze z gazetkami i elementami tego czołgu zastanawiam się co masz zamiar zrobić z lufą armaty. Bo raz że dwie metalowe połówki średnio do siebie pasują, a dwa że kształtem nie przypomina lufy tygrysa...

Też mi to nie daje spać😐. Hamulec wylotowy też raczej kiepski. Myślę aby go wymienić na ten, który posiadam z modelu Hachette  Tygrysa Królewskiego. Bardziej przypomina właściwy kształt i po lewnych poprawkach, myślę że będzie lepszy (porownanie na fotkach niżej).

20250125_152823.jpg

20250125_152855.jpg

20250125_153835.jpg

Analizując, to wymiary długości poszczególnych elementów lufy w miarę są poprawne. Na pewno jest znaczne uproszczenie zwężenia (wskazane szarym długopisem) i chyba powinno być wieksze zwężenie przy samym hamulcu (niebieski). Nie wspominając o samym hamulcu. Temat do dalszej analizy.

20250126_082322.jpg

Czas na skrzynki amunicyjne do MG strzelca. Myslałem żeby sam je zrobić, ale nie mam już siły i kupiłem zestaw 3D. Mam też skrzynki z modelu, ale nie są perfekcyjne (na pierwszym zdjęciu górma skrzynka to zakupiony 3D, dolna z modelu). Na dolnym zdjęciu skrzynki już w dorobionych podstawkach. Wkleję je na stałe dopiero po pomalowaniu.

20250127_200757.jpg

20250127_200726.jpg

Hmm, powiem tak, w tej skali i przy takiej pracy włożonej w detal, to te skrzynki w 3D również biedne są… przy 1/16 to te zapięcia i uchwyty zrobiłbym z drutu i poodchylał, żeby nabrało przestrzenności. 

46 minut temu, Albatros napisał:

Hmm, powiem tak, w tej skali i przy takiej pracy włożonej w detal, to te skrzynki w 3D również biedne są… przy 1/16 to te zapięcia i uchwyty zrobiłbym z drutu i poodchylał, żeby nabrało przestrzenności. 

Nie bardzo można poodchylać zapiecia i uchwyty, ponieważ z tego co zaobserwowałem, skrzynki te nie stały luźno w metalowych podstawkach, tylko były zabezpieczone , tak jak na moim szkicu poniżej. Nie wiem z jakiego materiału mogło być zabezpieczenie, czy taśma gumowa czy też parciana lub skórzana. No chyba że zrobìć jedną skrzynkę otworzoną, z taśmą.

20250127_213405.jpg

• Like 1

A, chyba że tak, to faktycznie będzie zasłonięte pasem. Pomysł z jedną taśmą otwartą fajny, może jeszcze nawet otworzyć skrzynkę i zostawić na wpół wyciągniętą taśmę amunicyjną. Od razu nabierze to życia… w tej skali naprawdę dużo można zrobić 🙂

• Thanks 1

Cześć! A propos pasków - skóra i guma to surowce strategiczne, potrzebne gdzie indziej, więc stawiał bym na parciane paski. w tym przypadku. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

• Thanks 1

Tak drukowana skrzynka jest za wysoka w stosunku do długości (tak to wygląda na zdjęciach). Jeśli chcesz to mogę pomierzyć taką skrzyneczkę, bo mam kilka kompletnych oryginałów. Jeśli te skrzynki w podstawach to te same (choć nie wiem, bo mają inny kolor żywicy), to nadają się niestety tylko do wyrzucenia

Godzinę temu, PiterATS napisał:

Tak drukowana skrzynka jest za wysoka w stosunku do długości (tak to wygląda na zdjęciach). Jeśli chcesz to mogę pomierzyć taką skrzyneczkę, bo mam kilka kompletnych oryginałów. Jeśli te skrzynki w podstawach to te same (choć nie wiem, bo mają inny kolor żywicy), to nadają się niestety tylko do wyrzucenia

To chyba tak wyszło na zdjęciach, bo skrzynki 3D trzymają wymiar. To te same skrzynki w podstawach,  tylko na zdjęciu wyszedł inny kolor w porównsniu ze skrzynką z pierwszej fotki. Dzìeki za pomoc, też mam oryginalne skrzynki, specjalnie porównałem z moimi oryginałami i trzymają wymiary.

• Like 1

Zrobiłem od podstaw otworzoną skrzynkę. Jako tako wyszła (fotka pierwsza). Teraz zamysł jest taki, że jedna otworzona skrzynka jest zdjęta z podstawki i stoi obok  (fota druga), chociaż można ją też umiejscowić w innym miejscu.

20250128_205910.jpg

20250128_205944.jpg

• Like 2

W dniu 28.01.2025 o 21:09, Mariusz 72 napisał:

Podziwiam Twoją wytrzymałość

No... Ja też.

• Like 1

• 1 month later...

Tego elementu mam już dość. To trzecie podejsćie do tej części, sporo kombinowania. Problem wynikał z grubości płyty czołowej w modelu, więc musiałem trochę zmodyfikować konstrukcję. Oczywiście element wykonany od podstaw, samą MG-etę wykorzystałem z modelu Hachette Tygrysa Królewskiego.

20250323_102352.jpg

20250323_102422.jpg

20250323_102444.jpg

• Like 4

Wszystko jest sklejane z myślą o malowaniu. Większość elementów tylko montuję w kadłubie dla zdjęć i odkładam. Koniec prac coraz bliżej, jeszcze zestaw radia w kolejce oraz dalsze dopracowanie komory silnika.

• 2 weeks later...

Tak to jest, dwa kroki w budowie, jeden d tyłu.... Okazuje się, że element wentylacji na oancerze czołowym ( wskazany długopisem), nie jest na osi lecz przesunięty w prawo i nie będzie pasował do mociwania zestawu radiostacji. Także bierzemy pilnik i do dzieła.....

20250406_164534.jpg

• Like 2