krzychu83 Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Cześć Yak-11, Lotnisko Babie Doły, lata 50te. Model RS-Models, wykonany praktycznie prosto z pudła, dałem tylko jakieś pasy i panel instrumentów pokładowych od Yahu (ale ich praktycznie nie widać pod owiewką ) Pozdrawiam 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Taki szary, jednokolorowy, a przyjemnie mi się na niego patrzy. Moim zdaniem nie przesadzone w żadną stronę. Jak zwykle tylko opisuję doznania zmysłowe ;D Merytorykę zostawiam innym. Tylko tak dziwnie jakoś mi wygląda ten statecznik, na tym białym polu wygląda na zdjęciu jakby został tam jakiś szew i wash w niego się wlał. Może tylko wina zdjęcia i mojego niedowidzenia, co jest prawdopodobne 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 38 minut temu, Vieh_san napisał: Taki szary, jednokolorowy, a przyjemnie mi się na niego patrzy. Moim zdaniem nie przesadzone w żadną stronę. Jak zwykle tylko opisuję doznania zmysłowe ;D Merytorykę zostawiam innym. Tylko tak dziwnie jakoś mi wygląda ten statecznik, na tym białym polu wygląda na zdjęciu jakby został tam jakiś szew i wash w niego się wlał. Może tylko wina zdjęcia i mojego niedowidzenia, co jest prawdopodobne Dzięki Możliwe, że szew został Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Przyjemnie wykonany, podoba mi się brudzenie, nie nachalne, subtelne. Bardzo rajne są te delikatne ryski. Nie podoba mi się trupi mat ( tak to na zdjęciach wyglada), patrze na niego i czuję chropowatą powłokę. Dodatkowo klasycznie u mnie, popsiocze na strasznie ciemny łosz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Ładnie zrobiony i na dobrej podstawce Z tym, że to model samolotu Jak-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 2 godziny temu, Moses napisał: Przyjemnie wykonany, podoba mi się brudzenie, nie nachalne, subtelne. Bardzo rajne są te delikatne ryski. Nie podoba mi się trupi mat ( tak to na zdjęciach wyglada), patrze na niego i czuję chropowatą powłokę. Dodatkowo klasycznie u mnie, popsiocze na strasznie ciemny łosz. Dzięki, no właśnie, na zdjęciach wychodzi mat a w rzeczywistości pokryty Satyną od Hataki Godzinę temu, Grzes napisał: Ładnie zrobiony i na dobrej podstawce Z tym, że to model samolotu Jak-11 Dzięki jak kiedyś napisałem "Jak" to było oburzenie ,że Jak to zwierzę, a jak napiszę Yak- to tak samo...jak tu Panie żyć i kleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 2 minuty temu, krzychu83 napisał: jak kiedyś napisałem "Jak" to było oburzenie ,że Jak to zwierzę, a jak napiszę Yak- to tak samo...jak tu Panie żyć i kleić Chyba tylko Як wchodzi w grę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Vieh_san napisał: Chyba tylko Як wchodzi w grę Też ryzykowne, rusofoby mogą się oburzyć A model faktycznie fajny Edytowane 18 Lutego 2022 przez Jery Dodanie opinii 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Mie również się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) Bardzo fajny Jaczek. Przyczepię się do dwóch rzeczy, ale delikatnie. Fajnie że obiłeś kołpak bo ten egzemplarz faktycznie taki miał, szkoda tylko że nie wykorzystałeś innych smaczków z tego egzemplarza: Pomijam sam kształt szachownic, ale malowanki-poprawianki z tyłu lewej burty i najbardziej charakterystyczny element, czyli szachownicę na stateczniku pionowym równoległą do podłoża można było zrobić. Ilość achów i ochów zdecydowanie by wzrosła . Druga sprawa to owiewka, która troszkę wygląda jak nie z tego modelu biorąc pod uwagę jakość jej wykonania. No może jeszcze osłony podwozia ale to zawsze można poprawić. Generalnie ładny i rzadko oglądany na forach model Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) 8 minut temu, barszczo napisał: czyli szachownicę na stateczniku pionowym równoległą do podłoża można było zrobić. Ilość achów i ochów zdecydowanie by wzrosła . ta, osoby nie w temacie czepiały by się wtedy ze nie potrafi równo kalki przykleić Edytowane 18 Lutego 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 6 minut temu, Moses napisał: ta, osoby nie w temacie czepiały by się wtedy ze nie potrafi równo kalki przykleić Dokładnie. A wtedy wchodzisz cały na biało, wrzucasz zdjęcie i... zonk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 23 minuty temu, barszczo napisał: Bardzo fajny Jaczek. Przyczepię się do dwóch rzeczy, ale delikatnie. Fajnie że obiłeś kołpak bo ten egzemplarz faktycznie taki miał, szkoda tylko że nie wykorzystałeś innych smaczków z tego egzemplarza: Pomijam sam kształt szachownic, ale malowanki-poprawianki z tyłu lewej burty i najbardziej charakterystyczny element, czyli szachownicę na stateczniku pionowym równoległą do podłoża można było zrobić. Ilość achów i ochów zdecydowanie by wzrosła . Druga sprawa to owiewka, która troszkę wygląda jak nie z tego modelu biorąc pod uwagę jakość jej wykonania. No może jeszcze osłony podwozia ale to zawsze można poprawić. Generalnie ładny i rzadko oglądany na forach model Dzięki Tak, znam to zdjęcie Szachownicę na stateczniku pionowym dałem równolegle do lini steru kierunku, tak to widziałem, bo i tak jest przechylona w lewo, widocznie za słabo się przyglądałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) Szachownica na usterzeniu wydaje mi się właściwie przechylona, a różnica w stosunku do zdjęcia bierze się według mnie z tego że model ma wyższe przednie podwozie względem oryginału. Edytowane 18 Lutego 2022 przez Jery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Nie dał mi spokoju ten temat z szachownicą ;D Zrobiłem więc porównanie zdjęć z modelem i wychodzi mi na to, że z prawej strony jest tak naprawdę w miarę dobrze, tylko z lewej jest troszkę za mało przesunięta. Brońcie tylko Panie Latający Potwór Spaghetti, żeby modele tak porównywać do zdjęć, bo tak to chyba w każdym modelu by się coś znalazło ;D Po prostu pomyślałem, że na oko to jeden umarł, a tak to zrobię nikomu nie potrzebną ekspercką analizę w programie MS Paint Natomiast wyraźnie widać, że w modelu jak i w prawdziwym samolocie szachownica "styka" się ze sterem kierunku, więc skąd ta różnica? Jedyne co mi przychodzi na myśl to ster kierunku w modelu powinien być bardziej pochylony w przód. Wtedy dałoby to taki efekt jak na zdjęciach. Również widać to na schemacie, który znalazłem. Także zostaje pytanie, kłaść kalkę żeby dolegała do steru w modelu, czy kłaść tak żeby była pod takim samym kątem jak w rzeczywistości. Albo wersja ekstremalna przerabiać ster. Takie jest moje zdanie, po tym co zobaczyłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 Łooo, kolego, duże dla Ciebie za tą pracę badawczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Luzik, drugi tydzień jestem na L4 to mi zaczyna odbijać ;D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) To ja się pochwalę taką lokalna historią z mojego miasta, która dotyczy właśnie jednego z Jaków-11 z Babich Dołów, stąd zresztą mój sentyment do tego samolotu. Dokładnie w roku 1962 jeden z Jaczków o numerze S-7, wyjechał z Gdyni w długą podróż na południe. Samolot ten został przekazany przez lotników - marynarzy, uczniom Szkoły Podstawowej nr3 w Olkuszu i stał aż do początków lat siedemdziesiątych przed starym budynkiem szkoły. Kiedy zaczął się rozsypywać ze starości, został niestety rozebrany i zezłomowany. Wrzucam garść zdjęć, jako pierwsze to fotki z dnia przekazania samolotu: Potem sobie stał: I chyba najlepsze ujęcie: I oczywiście bardzo przepraszam za offtop. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Vieh_san napisał: ster kierunku w modelu powinien być bardziej pochylony w przód w samo sedno - producent dał ciała EDIT --------------------- 35 minut temu, barszczo napisał: jeden z Jaczków (...) został przekazany przez lotników - marynarzy, uczniom Szkoły Podstawowej nr3 w Olkuszu eh..... to były czasu..... Edytowane 18 Lutego 2022 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Pozwolę sobie zaśmiecić koledze wątek, w Warszawie na Saskiej Kępie na ulicy Walecznych też dla dzieciaków został oddany do dyspozycji Jak-11 Jak moNa wyczytać na profilu "Saska Kępa - dawne miejsca sklepy ludzie "Dobrze pamiętam ten samolot, bo bardzo lubiliśmy się w nim bawić. Do pewnego czasu działały w nim wszystkie urządzenia sterownicze, zamykała się kabina i czuliśmy się jak w prawdziwym samolocie. Niestety systematycznie był demolowany i w końcu go usunięto. " 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Fajny, podstawówka mi się przypomniała. Stał taki na boisku, na stosownym wysięgniku, ale 1:1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Czujecie ten klimat? I wszyscy żyjemy, bez większych uszkodzeń ciała. A teraz byle huśtawka wymaga 2 segregatorów atestów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) Niby tak, ale atesty to nie ze względu na to że dzieci są inne tylko o odpowiedzialność. W dawnych czasach instalator takiej zabawki nie musiał się martwić o odpowiedzialność jeżeli komuś się stała krzywda. Dziś jeżeli cokolwiek stało by się dziecku na placu zabaw z powodu wadliwego sprzętu, instalator mógłby mieć bardzo ciepło. Dlatego mamy mięciutka podłogę, i instalacje z atestami. W dzieciakach nic a nic się nie zmieniło, dalej są dziećmi. I tak samo jest z innymi rzeczami których "za naszych czasów nie było" pamiętam jeszcze w latach 90tych pół kraju z ojcem przejeżdżałem bez obowiązku zapinania pasów, ba, o tym aby jako szkraba pakować mnie w fotelik nawet mowy nie było, i żyje. Czy to znaczy że mam krzyczeć że wtedy to było? Teraz w pasy się zapinam bo chce, nie bo muszę. Młodą jeździ w najlepszym na jaki mnie stać foteliku, też nie dlatego bo musi. Bo mam świadomość tego co może się stać bez tych rzeczy, bo mam możliwości zwiększenia bezpieczeństwa swojego i bliskich. Czy to źle? Czy przez to młoda jest jakaś gorsza niż ja 30 lat temu. Nie sądzę. Edytowane 22 Lutego 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 8 godzin temu, Moses napisał: W dzieciakach nic a nic się nie zmieniło Oj, nie stawiałbym tak pewnie takich tez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 W dzieciakach nic, zmieniło się na pewno podejście rodziców. Te wszystkie patologie u dzieciaków nie wynikają z tego że dzieciaki są teraz inne, ale z tego jak do nich podchodzą rodzice, a tu jest duuuzo patologii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi