Skocz do zawartości

Yak-11, 1/72

krzychu83

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Yak-11, Lotnisko Babie Doły, lata 50te.

Model RS-Models, wykonany praktycznie prosto z pudła, dałem tylko jakieś pasy i panel instrumentów pokładowych od Yahu (ale ich praktycznie nie widać pod owiewką :) )

Pozdrawiam

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

• Like 11

Taki szary, jednokolorowy, a przyjemnie mi się na niego patrzy. Moim zdaniem nie przesadzone w żadną stronę. Jak zwykle tylko opisuję doznania zmysłowe ;D Merytorykę zostawiam innym. Tylko tak dziwnie jakoś mi wygląda ten statecznik, na tym białym polu wygląda na zdjęciu jakby został tam jakiś szew i wash w niego się wlał. Może tylko wina zdjęcia i mojego niedowidzenia, co jest prawdopodobne :szczerbol:

5.jpg.3f652ed3b26f2ac6ef9b077a3c05dec2.thumb.jpg.092aaf65e7ba3edc4aaf1ae9ba4f1063.jpg

• Like 4

38 minut temu, Vieh_san napisał:

Taki szary, jednokolorowy, a przyjemnie mi się na niego patrzy. Moim zdaniem nie przesadzone w żadną stronę. Jak zwykle tylko opisuję doznania zmysłowe ;D Merytorykę zostawiam innym. Tylko tak dziwnie jakoś mi wygląda ten statecznik, na tym białym polu wygląda na zdjęciu jakby został tam jakiś szew i wash w niego się wlał. Może tylko wina zdjęcia i mojego niedowidzenia, co jest prawdopodobne :szczerbol:

Dzięki :)

Możliwe, że szew został :)

Przyjemnie wykonany, podoba mi się brudzenie, nie nachalne, subtelne. Bardzo rajne są te delikatne ryski. Nie podoba mi się trupi mat ( tak to na zdjęciach wyglada), patrze na niego i czuję chropowatą powłokę. Dodatkowo klasycznie u mnie, popsiocze na strasznie ciemny łosz. 

• Like 1

2 godziny temu, Moses napisał:

Przyjemnie wykonany, podoba mi się brudzenie, nie nachalne, subtelne. Bardzo rajne są te delikatne ryski. Nie podoba mi się trupi mat ( tak to na zdjęciach wyglada), patrze na niego i czuję chropowatą powłokę. Dodatkowo klasycznie u mnie, popsiocze na strasznie ciemny łosz. 

Dzięki, no właśnie, na zdjęciach wychodzi mat a w rzeczywistości pokryty Satyną od Hataki :)

Godzinę temu, Grzes napisał:

Ładnie zrobiony i na dobrej podstawce :super:

Z tym, że to model samolotu Jak-11

Dzięki 🍻

😀 jak kiedyś napisałem "Jak" to było oburzenie ,że Jak to zwierzę, a jak napiszę Yak- to tak samo...jak tu Panie żyć i kleić  🤣

2 minuty temu, krzychu83 napisał:

😀 jak kiedyś napisałem "Jak" to było oburzenie ,że Jak to zwierzę, a jak napiszę Yak- to tak samo...jak tu Panie żyć i kleić  🤣

Chyba tylko Як wchodzi w grę 🤣

• Haha 2

2 godziny temu, Vieh_san napisał:

Chyba tylko Як wchodzi w grę 🤣

Też ryzykowne, rusofoby mogą się oburzyć  😉

A model faktycznie fajny 👍

Edytowane przez Jery
Dodanie opinii
  • Haha 2

Bardzo fajny Jaczek. Przyczepię się do dwóch rzeczy, ale delikatnie. Fajnie że obiłeś kołpak bo ten egzemplarz faktycznie taki miał, szkoda tylko że nie wykorzystałeś innych smaczków z tego egzemplarza:

Pomijam sam kształt szachownic, ale malowanki-poprawianki z tyłu lewej burty i najbardziej charakterystyczny element, czyli szachownicę na stateczniku pionowym równoległą do podłoża można było zrobić. Ilość achów i ochów zdecydowanie by wzrosła wink4. Druga sprawa to owiewka, która troszkę wygląda jak nie z tego modelu biorąc pod uwagę jakość jej wykonania. No może jeszcze osłony podwozia ale to zawsze można poprawić. Generalnie ładny i rzadko oglądany na forach model :super:

Edytowane przez barszczo
  • Thanks 1

8 minut temu, barszczo napisał:

czyli szachownicę na stateczniku pionowym równoległą do podłoża można było zrobić. Ilość achów i ochów zdecydowanie by wzrosła wink4

ta, osoby nie w temacie czepiały by się wtedy ze nie potrafi równo kalki przykleić 😉 

Edytowane przez Moses

23 minuty temu, barszczo napisał:

Bardzo fajny Jaczek. Przyczepię się do dwóch rzeczy, ale delikatnie. Fajnie że obiłeś kołpak bo ten egzemplarz faktycznie taki miał, szkoda tylko że nie wykorzystałeś innych smaczków z tego egzemplarza:

1076.thumb.jpg.aa6db439387dcbffd23df737ba8b5a49.jpg

Pomijam sam kształt szachownic, ale malowanki-poprawianki z tyłu lewej burty i najbardziej charakterystyczny element, czyli szachownicę na stateczniku pionowym równoległą do podłoża można było zrobić. Ilość achów i ochów zdecydowanie by wzrosła wink4. Druga sprawa to owiewka, która troszkę wygląda jak nie z tego modelu biorąc pod uwagę jakość jej wykonania. No może jeszcze osłony podwozia ale to zawsze można poprawić. Generalnie ładny i rzadko oglądany na forach model :super:

Dzięki 🍻

Tak, znam to zdjęcie

Szachownicę na stateczniku pionowym dałem równolegle do lini steru kierunku, tak to widziałem, bo i tak jest przechylona w lewo, widocznie za słabo się przyglądałem 🤪

• Haha 1

Szachownica na usterzeniu wydaje mi się właściwie przechylona, a różnica w stosunku do zdjęcia bierze się według mnie z tego że model ma wyższe przednie podwozie względem oryginału.

Edytowane przez Jery

Nie dał mi spokoju ten temat z szachownicą ;D Zrobiłem więc porównanie zdjęć z modelem i wychodzi mi na to, że z prawej strony jest tak naprawdę w miarę dobrze, tylko z lewej jest troszkę za mało przesunięta. Brońcie tylko Panie Latający Potwór Spaghetti, żeby modele tak porównywać do zdjęć, bo tak to chyba w każdym modelu by się coś znalazło ;D Po prostu pomyślałem, że na oko to jeden umarł, a tak to zrobię nikomu nie potrzebną ekspercką analizę w programie MS Paint :haha: Natomiast wyraźnie widać, że w modelu jak i w prawdziwym samolocie szachownica "styka" się ze sterem kierunku, więc skąd ta różnica? Jedyne co mi przychodzi na myśl to ster kierunku w modelu powinien być bardziej pochylony w przód. Wtedy dałoby to taki efekt jak na zdjęciach. Również widać to na schemacie, który znalazłem. Także zostaje pytanie, kłaść kalkę żeby dolegała do steru w modelu, czy kłaść tak żeby była pod takim samym kątem jak w rzeczywistości. Albo wersja ekstremalna przerabiać ster. Takie jest moje zdanie, po tym co zobaczyłem.

szach.thumb.png.7c8175fa9371b7e611d3213618a87da5.png

450727013_jak11.thumb.png.0ff57d96c4a3df25ebd697a8da70be1a.png

yak11.thumb.gif.36cb92c81c291f7d407ed92224a0042f.gif

• Like 1

To ja się pochwalę taką lokalna historią z mojego miasta, która dotyczy właśnie jednego z Jaków-11 z Babich Dołów, stąd zresztą mój sentyment do tego samolotu. Dokładnie w roku 1962 jeden z Jaczków o numerze S-7, wyjechał z Gdyni w długą podróż na południe. Samolot ten został przekazany przez lotników - marynarzy, uczniom Szkoły Podstawowej nr3 w Olkuszu i stał aż do początków lat siedemdziesiątych przed starym budynkiem szkoły. Kiedy zaczął się rozsypywać ze starości, został niestety rozebrany i zezłomowany. Wrzucam garść zdjęć, jako pierwsze to fotki z dnia przekazania samolotu:

Potem sobie stał:

I chyba najlepsze ujęcie:

I oczywiście bardzo przepraszam za offtop.

Edytowane przez barszczo
  • Like 3
  • Thanks 1

1 godzinę temu, Vieh_san napisał:

ster kierunku w modelu powinien być bardziej pochylony w przód

w samo sedno - producent dał ciała

EDIT ---------------------

35 minut temu, barszczo napisał:

jeden z Jaczków (...)  został przekazany przez lotników - marynarzy, uczniom Szkoły Podstawowej nr3 w Olkuszu

eh..... to były czasu.....

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1

Pozwolę sobie zaśmiecić koledze wątek, w Warszawie na Saskiej Kępie na ulicy Walecznych też dla dzieciaków został oddany do dyspozycji Jak-11

FB_IMG_1645430042623.jpg.e0e379a8d9d89bf76619d5ba75147046.jpg

Jak moNa wyczytać na profilu "Saska Kępa - dawne miejsca sklepy ludzie 

"Dobrze pamiętam ten samolot, bo bardzo lubiliśmy się w nim bawić. Do pewnego czasu działały w nim wszystkie urządzenia sterownicze, zamykała się kabina i czuliśmy się jak w prawdziwym samolocie. Niestety systematycznie był demolowany i w końcu go usunięto. "

• Like 2

Fajny, podstawówka mi się przypomniała. Stał taki na boisku, na stosownym wysięgniku, ale 1:1 :)

• Like 1

Niby tak, ale atesty to nie ze względu na to że dzieci są inne tylko o odpowiedzialność. W dawnych czasach instalator takiej zabawki nie musiał się martwić o odpowiedzialność jeżeli komuś się stała krzywda. Dziś jeżeli cokolwiek stało by się dziecku na placu zabaw z powodu wadliwego sprzętu, instalator mógłby mieć bardzo ciepło. Dlatego mamy mięciutka podłogę, i instalacje z atestami. W dzieciakach nic a nic się nie zmieniło, dalej są dziećmi.

I tak samo jest z innymi rzeczami których "za naszych czasów nie było" pamiętam jeszcze w latach 90tych pół kraju z ojcem przejeżdżałem bez obowiązku zapinania pasów, ba, o tym aby jako szkraba pakować mnie w fotelik nawet mowy nie było, i żyje. Czy to znaczy że mam krzyczeć że wtedy to było? Teraz w pasy się zapinam bo chce, nie bo muszę. Młodą jeździ w  najlepszym na jaki mnie stać foteliku, też nie dlatego bo musi. Bo mam świadomość tego co może się stać bez tych rzeczy, bo mam możliwości zwiększenia bezpieczeństwa swojego i bliskich. Czy to źle? Czy przez to młoda jest jakaś gorsza niż ja 30 lat temu. Nie sądzę.

Edytowane przez Moses

8 godzin temu, Moses napisał:

W dzieciakach nic a nic się nie zmieniło

Oj, nie stawiałbym tak pewnie takich tez...

W dzieciakach nic, zmieniło się na pewno podejście rodziców. Te wszystkie patologie u dzieciaków nie wynikają z tego że dzieciaki są teraz inne, ale z tego jak do nich podchodzą rodzice, a tu jest duuuzo patologii 😉

• Like 1