Juffre Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Witajcie, zaczynam nowy warsztat! W nim zajmiemy się Tamijkowym Tomcatem. Myślę, że zestawu nikomu nie trzeba przedstawiać. Mamy tutaj chyba najlepszy model tego samolotu w 1/48. W tym momencie nie mam jeszcze wybranego malowania. W głowie kołacze mi się coś w stylu low-visibility, ale nie mam jeszcze upatrzonych kalek czy konkretnego egzemplarza. Jak zawsze model bez napinki, bez liczenia nitów czy odwzorowywania konkretnego samolotu Po prostu dla dobrej zabawy i satysfakcji ze sklejenia takiej bestii W warsztacie będę Was dopytywał o dodatki, kolory, farby co by zmalować coś przyjemnego dla oka Standardowo budowę rozpocząłem od kokpitu. Wszystko pasuje do siebie idealnie. Wszystkie panele zostały zeskrobane. Kokpit zostanie wyposażony w kalki od Quinta Studio oraz żywiczne fotele Eduarda. PS: Kilka miesięcy temu zacząłem warsztat z Tamkowym Spitfajerem. Jak na razie nie mam do niego weny. Jety w 1:48 są dla mnie dużo bardziej wciągające 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Rury to już trochę nie moja bajka, ale zasiadam i patrzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 55 minut temu, BHmodels napisał: Będzie oglądane, ja się przymierzam do b17 w 1:48/ 1:32 Ale że co ? Czy się zmieścisz ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 LoVis jak najbardziej ale że ze wczesnego Tomcata ma powstać Ok jak bez spiny to jedziesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 10 godzin temu, mirage3 napisał: LoVis jak najbardziej ale że ze wczesnego Tomcata ma powstać Ok jak bez spiny to jedziesz! Kurczę, wydawało mi się, że widziałem gdzieś F-14A w LoVis. No ale to mogły być prace innych modelarzy. Jeśli nie bardzo da się zrobić Tomcata LoVis to pewnie zdecyduję się na Jolly Rogers Wiem oklepane ale jakie ładne xD 10 godzin temu, BHmodels napisał: Mam laga jak to czytam, nie wiem czemu ale ok. Jak chodzi o to "czy się zmieszcisz" to ma już zaplanowane miejsce, duże miejce. @Juffre będą do niego jakieś blachy czy coś? Jak narazie z dodatków zamówiłem kalki 3D do kokpitu, żywiczne koła i fotele. W planach mam jeszcze dysze, choć nie mam jeszcze wybranego konkretnego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 @Juffre wszystko byle nie Jolly Rogers tam w pudle masz Ali Cata 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 2 minuty temu, mirage3 napisał: @Juffre wszystko byle nie Jolly Rogers tam w pudle masz Ali Cata Zgroza ! Malowanie low-vis to nie jest domena tylko wersji B czy D - A tak samo latały w low-vis 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 17 minut temu, mirage3 napisał: @Juffre wszystko byle nie Jolly Rogers tam w pudle masz Ali Cata Irańskiego nie robię xD Nie mogę patrzeć na to malowanie. Lubię szary kolor 14 minut temu, Psar77 napisał: Zgroza ! Malowanie low-vis to nie jest domena tylko wersji B czy D - A tak samo latały w low-vis To brzmi dobrze ^^ Zrobię trochę reaserchu i zobaczę co się uda zmalować. Swoją drogą, jeśli macie jakieś stronki z walkaroundami to chętnie przygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 6 minut temu, Juffre napisał: Irańskiego nie robię xD Nie mogę patrzeć na to malowanie. Lubię szary kolor To brzmi dobrze ^^ Zrobię trochę reaserchu i zobaczę co się uda zmalować. Swoją drogą, jeśli macie jakieś stronki z walkaroundami to chętnie przygarnę Możesz zrobić szare Jolly Rogers Te kalki sa akurat do nabycia w MH Z kolei Kagero do swojej publikacji o modelach F-14 dołącza fajne malowanie low-vis dla VF-111 Sundowners To z takich dostępnych w sklepach od reki - możesz tez pozyskać z drugiej reki jakieś kalki - akurat w 48 to było tego trochę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 35 minut temu, Psar77 napisał: Zgroza ! Malowanie low-vis to nie jest domena tylko wersji B czy D - A tak samo latały w low-vis Pioter - Nie napisałem, że A nie latał LoVis tylko, że to jest wczesny Tomcat w zamyśle wczesny A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 2 minuty temu, mirage3 napisał: Pioter - Nie napisałem, że A nie latał LoVis tylko, że to jest wczesny Tomcat w zamyśle wczesny A To ja przepraszam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Teraz, Psar77 napisał: To ja przepraszam. Jak ma być "Kozak" to proszę https://spruebrothers.com/furds4818-1-48-furball-aero-design-f-14a-f-14a-f-14b-tomcat-color-markings-of-us-navy-f-14s-part-ix/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 12 minut temu, Psar77 napisał: Możesz zrobić szare Jolly Rogers Te kalki sa akurat do nabycia w MH Z kolei Kagero do swojej publikacji o modelach F-14 dołącza fajne malowanie low-vis dla VF-111 Sundowners Właśnie widziałem te kalki od Had i wyglądają mi całkiem ciekawie. Pytanie jak się kładą na modelu. 1 minutę temu, mirage3 napisał: Pioter - Nie napisałem, że A nie latał LoVis tylko, że to jest wczesny Tomcat w zamyśle wczesny A W temacie F-14 jestem zielony. Także zdam się na Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 4 minuty temu, mirage3 napisał: Jak ma być "Kozak" to proszę https://spruebrothers.com/furds4818-1-48-furball-aero-design-f-14a-f-14a-f-14b-tomcat-color-markings-of-us-navy-f-14s-part-ix/ 50 twarzy Greya - wersja dla mężczyzn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 14 minut temu, Psar77 napisał: 50 twarzy Greya - wersja dla mężczyzn A może... Takich jeszcze na forum nie strugali https://www.scalemates.com/pl/kits/furball-aero-design-f-dands-4815-colors-and-markings-us-navy-tomcats--1167194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Godzinę temu, Juffre napisał: Właśnie widziałem te kalki od Had i wyglądają mi całkiem ciekawie. Pytanie jak się kładą na modelu. W temacie F-14 jestem zielony. Także zdam się na Was Kalki HAD kładłem na Tomca A z Miss Molly i były rewelacyjne, bardzo elastyczne. Polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Do budowy modelu w takim malowaniu jakie chcesz, to musiałbyś mieć zestaw późnej wersji A, lub tego trochę przerobić. Z tego zestawu co masz można zbudować praktycznie tylko wczesne malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 23 minuty temu, Jacek Kryszak napisał: Do budowy modelu w takim malowaniu jakie chcesz, to musiałbyś mieć zestaw późnej wersji A, lub tego trochę przerobić. Z tego zestawu co masz można zbudować praktycznie tylko wczesne malowania. Było już o tym W założeniu model ma być bez spinki i liczenia nitów... Ale jak to się skończy to nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 51 minut temu, Pawel.G napisał: Kalki HAD kładłem na Tomca A z Miss Molly i były rewelacyjne, bardzo elastyczne. Polecam Super! Dobrze wiedzieć, że te kalki dają radę 43 minuty temu, Jacek Kryszak napisał: Do budowy modelu w takim malowaniu jakie chcesz, to musiałbyś mieć zestaw późnej wersji A, lub tego trochę przerobić. Z tego zestawu co masz można zbudować praktycznie tylko wczesne malowania. 17 minut temu, mirage3 napisał: Było już o tym W założeniu model ma być bez spinki i liczenia nitów... Ale jak to się skończy to nie wiadomo Nie napinam się na niewiarygodny realizm tego modelu. Jeżeli faktycznie nie wypada mi zrobić LowVis, bo wczesnych Tomcatów w nim nie było, to sobie go odpuszczę. W przyszłości planuję też zrobić F-14D i tam myślę że LowVis będzie mile widziane Problem jest taki, że mi naprawdę się podoba to malowanie Jolly Rogers Chyba będziecie musieli z tym żyć Obecnie walczę z kokpitem. Także mam jeszcze sporo czasu do namysłu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Siadam i obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Którego byś nie wybrał, to ja oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Ja oglądam do malowania i wychodzę przy kalkach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 6 godzin temu, Pawel.G napisał: Kalki HAD kładłem na Tomca A z Miss Molly i były rewelacyjne Też miałem z HADem do czynienia i polecam. Z płynami Set i Sol działały bez problemów . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Przyszły do mnie prezenty Kalki od Quinta, foteliki i kółeczka Spojrzałem na szybko na kalkomanie. Muszę powiedzieć, że wyglądają obłędnie. Szkoda, że są tak cholernie drogie Idąc za ciosem pomalowałem białym podkładem Mr. Finishing Surfacer 1500 elementy wnętrza. Szczerze mówiąc to dziwnie mi się nim malowało. Rozcieńczyłem w proporcji 1 : 2.25 na korzyść rozcieńczalnika. Podkład krył słabo, potrzebowałem dużo warstw. Powierzchnia wyszła bardzo gładka, więc tutaj na plus. Nie wyobrażam sobie jednak malowania nim całości samolotu. Może za bardzo rozcieńczyłem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Jeżeli to nowe opakowanie surfacera, to mogłeś za mocno rozcieńczyć. Ja świeżynkę robię 1:1; 1:1,5. Starsze opakowania, które już trochę wywietrzały rozrabiam mocniej, gdyż po prostu są gęściejsze. I tak jednak zawsze potwierdzam testem na gęstość mleka, czyli na oko . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi