abtb Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 (edited) Witam Wiele razy o tym warsztacie wspominałem w różnych dyskusjach i w końcu wypadało by go odpalić. Najważniejszym powodem do jego odpalenia jest "słowo pisane" napisane przez mojego serdecznego forumowego kolegę Grzesia: "Z was to dupa, nie prowokator" Tak więc będę prowokował Najwyżej owoc od Administracji dostanę Ale może zacznijmy od początku. Swego czasu robiłem Mi-24E z Hb gdzie wspomniałem, że HB poleciał sobie w ciula proponując malowanie "Czarnego rekina" dla Mi -24E, gdy w rzeczywistości w takim malowaniu latał Mi -24P. I taką też wersję będę sobie robił Artbox Inbox: jak widać, wypraski jeszcze nie rozpakowane i nie tknięte powietrzem Unijnym Kalki i szkło: wstępne dodatki: Z czasem dokupi się sondę DUAS i ewentualnie Reskitowe wyrzutnie B-8 (baaaaardzo w to wątpię w obecnej sytuacji) A teraz pora na bohatera: Są to chyba jedyne dwa znane bokorysy tego śmigłowca. Nawet nie ma fotek oryginału w necie (albo za słabo "kopałem") Wg opisu śmigłowiec ten stacjonował w bazie Kalinowskaja na przełomie 1999/2000 roku i brał udział w wojnie w Czeczenii. Śmigłowiec był pomalowany w typowy kamuflaż stosowany dla Mi 24 czyli w tzw. "koniczynkę": Przy jego wykonaniu będę się podpierał schematem Zvezdy: Cechą charakterystyczną jest sylwetka czarnego rekina. Rekin ów zwany był żartobliwie przez personel techniczny "ciężarnym rekinem" Jego kwadratowy kształt wynikał z "funkcji" jaką pełnił - zamalowano nim rosyjską flagę. Drugim charakterystycznym elementem jest duży czarny "kwadrat" na belce ogonowej. Pod tą plamą z kolei znajdował się numer boczny śmigłowca - białe "03". Wg świadków nie była to farba ale smar (najprawdopodobniej grafitowy) z pod którego czasami przebijał numer. Filtry na wlotach były koloru pomarańczowego. I tyle tytułem wstępu. Model będę robił w tzw. "miedzyczasie" pozyskanym w "The last V8", więc jakiejś szybkiej relacji nie będzie, ale kto wie Jak by nie patrzeć - szykuje się piąty "krokodyl" do kolekcji: Edited March 4, 2022 by abtb 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 1 godzinę temu, abtb napisał: Tak więc będę prowokował To ja dorzucę podkład muzyczny zespołu KULT i jedziemy... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 No, nareszcie coś ciekawego, a nie ciągle NATO i NATO (F-104), zaczynam się bać lodówkę otworzyć, bo albo "śledź, albo putin 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertas Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Variant z rekinem jest w kalkach od Begemot. Na ich stronie mozna sciagnac instrukcje malowania. Variant numer 22. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matys Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Te twoje ciągłe krokodylowe warsztaty spowodowały, że i u mnie w składziku się znalazł ten model. Dołączy do zbudowanego dawno temu polskiego Mi-24W, ale będzie znacznie bardziej egzotyczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 jest wątek "morski" to będę zaglądał - powodzenia w budowie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Popatrzam i ja, mam sentyment do tej maszyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 4, 2022 Author Share Posted March 4, 2022 9 godzin temu, M.A.V. napisał: jest wątek "morski" to będę zaglądał No i mamy pierwszą "ofiarę" prowokacji Zbychu, zapraszam serdecznie 9 godzin temu, M.A.V. napisał: powodzenia w budowie Myślę, że za piątym podejściem jakoś dam radę zrobić z tego całkiem fajny model A teraz pora na pierwsze ciachy: Normalnie aż zasyczało po rozcięciu folii Najważniejsza ramka: Czyli to co odróżnia wersję P od wcześniejszych - boczna armata, spód nosa i blacha na boku pod drzwiami pilota. A teraz pierwsze wyciachy, lepy i kitowanie Jak zwiąże, to się wyszlifuje i pomaluje 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jery Posted March 4, 2022 Share Posted March 4, 2022 Dupa nie prowokacja, wszyscy klaszczą i się ślinią z zadowolenia. Nuda... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soris Posted March 5, 2022 Share Posted March 5, 2022 (edited) No i dałem się sprowokować... Edit: tylko ten wieloryb taki mniej w ciąży, a bardziej taki Carcharodon Carcharias http://nacekomie.ru Edited March 5, 2022 by Soris 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 6, 2022 Author Share Posted March 6, 2022 Takie coś mi wyszło: Podsumowując - wszystko pasuje Kalki - film cienki, ładnie się układają i reagują na płyny ale.. jakoś im się delikatnie rozjechały kolory. Nie wygląda to tragicznie ale... bywało lepiej. Blachy Edkowe by pewnie pomogły ale (po raz kolejny ) "decha" w kabinie operatora uzbrojenia jest zupełnie inna niż w wersji D/W Więc jest jak jest i nie ma co marudzić. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 Domyślam się, że coś będziesz "zaciekał" w przedziale przekladni/silników, bo teraz takie śliczne, czyściutkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 6, 2022 Share Posted March 6, 2022 Mam dla Ciebie parę świeżych fotek Mi-24P 2 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 7, 2022 Author Share Posted March 7, 2022 8 godzin temu, giberes napisał: Domyślam się, że coś będziesz "zaciekał" w przedziale przekladni/silników, bo teraz takie śliczne, czyściutkie. Uważasz, ze jest sens Z czysto modelarskiej zabawy i ku uciesze innych pewnie warto tam trochę poświnić ale na logikę to szkoda "chemii" bo w wersji "full klosed" i tak nic nie będzie widać. Nawet tego, że są tam silniki Mam taką cichą nadzieję, że z końcowego efektu będziesz zadowolony 7 godzin temu, Grzes napisał: Mam dla Ciebie parę świeżych fotek Mi-24P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 (edited) No, jak klozet to faktycznie sztuka dla sztuki. To dobrze, że robisz jak lubię - pozamykane Ps. Myślałem, że będziesz otwierał, bo pomalowałeś ślicznie. Ja zamkniętych elementów nawet nie maluję. Edited March 7, 2022 by giberes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 7, 2022 Author Share Posted March 7, 2022 Udzielam sobie jednogłośnie miesięcznego L4 od forum. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 5 godzin temu, abtb napisał: Udzielam sobie jednogłośnie miesięcznego L4 od forum. ...aleeże ossso chozzzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted March 7, 2022 Share Posted March 7, 2022 ....Ehhh Tylko pamiętaj o kropelkach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burzatg Posted March 8, 2022 Share Posted March 8, 2022 21 godzin temu, abtb napisał: Udzielam sobie jednogłośnie miesięcznego L4 od forum. A potem wrzucisz ze trzy galerie do kawy, sprytne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 9, 2022 Author Share Posted March 9, 2022 Jeden taki doniósł i już ZUS przylazł. Niech to szlag 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted March 9, 2022 Share Posted March 9, 2022 42 minuty temu, abtb napisał: Jeden taki doniósł i już ZUS przylazł ZUS jak Jezus- ślepi widzą, chromi chodzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted March 9, 2022 Share Posted March 9, 2022 11 godzin temu, Grzes napisał: ZUS jak Jezus- ślepi widzą, chromi chodzą Po palach Idioto, po polach 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted March 10, 2022 Author Share Posted March 10, 2022 W dniu 8.03.2022 o 08:21, burzatg napisał: A potem wrzucisz ze trzy galerie do kawy, sprytne Zbyt skromnie oceniasz me niecne plany 4 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 Dajesz robaczku 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 20 godzin temu, abtb napisał: Zbyt skromnie oceniasz me niecne plany Oj, chyba rodzi się jeszcze coś o czym nie wiemy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts