abtb Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 (edytowane) Witam Wiele razy o tym warsztacie wspominałem w różnych dyskusjach i w końcu wypadało by go odpalić. Najważniejszym powodem do jego odpalenia jest "słowo pisane" napisane przez mojego serdecznego forumowego kolegę Grzesia: "Z was to dupa, nie prowokator" Tak więc będę prowokował Najwyżej owoc od Administracji dostanę Ale może zacznijmy od początku. Swego czasu robiłem Mi-24E z Hb gdzie wspomniałem, że HB poleciał sobie w ciula proponując malowanie "Czarnego rekina" dla Mi -24E, gdy w rzeczywistości w takim malowaniu latał Mi -24P. I taką też wersję będę sobie robił Artbox Inbox: jak widać, wypraski jeszcze nie rozpakowane i nie tknięte powietrzem Unijnym Kalki i szkło: wstępne dodatki: Z czasem dokupi się sondę DUAS i ewentualnie Reskitowe wyrzutnie B-8 (baaaaardzo w to wątpię w obecnej sytuacji) A teraz pora na bohatera: Są to chyba jedyne dwa znane bokorysy tego śmigłowca. Nawet nie ma fotek oryginału w necie (albo za słabo "kopałem") Wg opisu śmigłowiec ten stacjonował w bazie Kalinowskaja na przełomie 1999/2000 roku i brał udział w wojnie w Czeczenii. Śmigłowiec był pomalowany w typowy kamuflaż stosowany dla Mi 24 czyli w tzw. "koniczynkę": Przy jego wykonaniu będę się podpierał schematem Zvezdy: Cechą charakterystyczną jest sylwetka czarnego rekina. Rekin ów zwany był żartobliwie przez personel techniczny "ciężarnym rekinem" Jego kwadratowy kształt wynikał z "funkcji" jaką pełnił - zamalowano nim rosyjską flagę. Drugim charakterystycznym elementem jest duży czarny "kwadrat" na belce ogonowej. Pod tą plamą z kolei znajdował się numer boczny śmigłowca - białe "03". Wg świadków nie była to farba ale smar (najprawdopodobniej grafitowy) z pod którego czasami przebijał numer. Filtry na wlotach były koloru pomarańczowego. I tyle tytułem wstępu. Model będę robił w tzw. "miedzyczasie" pozyskanym w "The last V8", więc jakiejś szybkiej relacji nie będzie, ale kto wie Jak by nie patrzeć - szykuje się piąty "krokodyl" do kolekcji: Edytowane 4 Marca 2022 przez abtb 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 1 godzinę temu, abtb napisał: Tak więc będę prowokował To ja dorzucę podkład muzyczny zespołu KULT i jedziemy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 No, nareszcie coś ciekawego, a nie ciągle NATO i NATO (F-104), zaczynam się bać lodówkę otworzyć, bo albo "śledź, albo putin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Variant z rekinem jest w kalkach od Begemot. Na ich stronie mozna sciagnac instrukcje malowania. Variant numer 22. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Te twoje ciągłe krokodylowe warsztaty spowodowały, że i u mnie w składziku się znalazł ten model. Dołączy do zbudowanego dawno temu polskiego Mi-24W, ale będzie znacznie bardziej egzotyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 jest wątek "morski" to będę zaglądał - powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Popatrzam i ja, mam sentyment do tej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Marca 2022 Autor Share Napisano 4 Marca 2022 9 godzin temu, M.A.V. napisał: jest wątek "morski" to będę zaglądał No i mamy pierwszą "ofiarę" prowokacji Zbychu, zapraszam serdecznie 9 godzin temu, M.A.V. napisał: powodzenia w budowie Myślę, że za piątym podejściem jakoś dam radę zrobić z tego całkiem fajny model A teraz pora na pierwsze ciachy: Normalnie aż zasyczało po rozcięciu folii Najważniejsza ramka: Czyli to co odróżnia wersję P od wcześniejszych - boczna armata, spód nosa i blacha na boku pod drzwiami pilota. A teraz pierwsze wyciachy, lepy i kitowanie Jak zwiąże, to się wyszlifuje i pomaluje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Dupa nie prowokacja, wszyscy klaszczą i się ślinią z zadowolenia. Nuda... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) No i dałem się sprowokować... Edit: tylko ten wieloryb taki mniej w ciąży, a bardziej taki Carcharodon Carcharias http://nacekomie.ru Edytowane 5 Marca 2022 przez Soris 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Takie coś mi wyszło: Podsumowując - wszystko pasuje Kalki - film cienki, ładnie się układają i reagują na płyny ale.. jakoś im się delikatnie rozjechały kolory. Nie wygląda to tragicznie ale... bywało lepiej. Blachy Edkowe by pewnie pomogły ale (po raz kolejny ) "decha" w kabinie operatora uzbrojenia jest zupełnie inna niż w wersji D/W Więc jest jak jest i nie ma co marudzić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 Domyślam się, że coś będziesz "zaciekał" w przedziale przekladni/silników, bo teraz takie śliczne, czyściutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 Mam dla Ciebie parę świeżych fotek Mi-24P 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 8 godzin temu, giberes napisał: Domyślam się, że coś będziesz "zaciekał" w przedziale przekladni/silników, bo teraz takie śliczne, czyściutkie. Uważasz, ze jest sens Z czysto modelarskiej zabawy i ku uciesze innych pewnie warto tam trochę poświnić ale na logikę to szkoda "chemii" bo w wersji "full klosed" i tak nic nie będzie widać. Nawet tego, że są tam silniki Mam taką cichą nadzieję, że z końcowego efektu będziesz zadowolony 7 godzin temu, Grzes napisał: Mam dla Ciebie parę świeżych fotek Mi-24P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 (edytowane) No, jak klozet to faktycznie sztuka dla sztuki. To dobrze, że robisz jak lubię - pozamykane Ps. Myślałem, że będziesz otwierał, bo pomalowałeś ślicznie. Ja zamkniętych elementów nawet nie maluję. Edytowane 7 Marca 2022 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 Udzielam sobie jednogłośnie miesięcznego L4 od forum. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 5 godzin temu, abtb napisał: Udzielam sobie jednogłośnie miesięcznego L4 od forum. ...aleeże ossso chozzzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 ....Ehhh Tylko pamiętaj o kropelkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 21 godzin temu, abtb napisał: Udzielam sobie jednogłośnie miesięcznego L4 od forum. A potem wrzucisz ze trzy galerie do kawy, sprytne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Marca 2022 Autor Share Napisano 9 Marca 2022 Jeden taki doniósł i już ZUS przylazł. Niech to szlag 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 42 minuty temu, abtb napisał: Jeden taki doniósł i już ZUS przylazł ZUS jak Jezus- ślepi widzą, chromi chodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 11 godzin temu, Grzes napisał: ZUS jak Jezus- ślepi widzą, chromi chodzą Po palach Idioto, po polach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 W dniu 8.03.2022 o 08:21, burzatg napisał: A potem wrzucisz ze trzy galerie do kawy, sprytne Zbyt skromnie oceniasz me niecne plany 4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 Dajesz robaczku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 20 godzin temu, abtb napisał: Zbyt skromnie oceniasz me niecne plany Oj, chyba rodzi się jeszcze coś o czym nie wiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi