Skocz do zawartości

Co lata/spada nad Ukrainą

giberes

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.02.2023 o 15:09, dante napisał:

Bialoruska zbrojna opozycja przy uzyciu dronow powaznie uszkodzila rosyjski 'AWACS' A-50U stacjonujacy w okolicach Minska.

Nie ma jeszcze zadnych zdjec ale sam fakt wydaje sie byc potwierdzony.

W dniu 27.02.2023 o 15:55, Grzes napisał:

@dante uprzedziłeś mnie z tą informacja.

Nawet jeśli samolot został uszkodzony lub zniszczony, to na fotki potwierdzające bym nie liczył.

Choć z drugiej strony, w dzisiejszych czasach... kto wie...

trochę nowych info :

BYPOL (opozycyjna inicjatywa byłych wojskowych i funkcjonariuszy) opublikował pełne wideo rozpoznania prowadzonego z drona w Maczuliszczach napisał portal Nasza Niwa. Według BYPOL uczestnicy planu Pieramoha (zwycięstwo) przez dwa tygodnie prowadzili obserwację samolotu z powietrza, a ich dron podlatywał do samolotu, lądował na radarze i wracał, niezauważony przez obronę powietrzną. Wykorzystywano zwykły cywilny chiński dron DJI FPV.

link do filmiku z drona, widać jak ląduje na radarze :

https://t.me/nashaniva/62347

Wczoraj (środa) białoruska telewizja państwowa opublikowała nagrania startującego samolotu, a władze podały, że maszyna dokonała oblotu granic :

Z kolei niezależny projekt monitoringowy Biełaruski Hajun utrzymywał, że samolot wyleciał do Rosji gdzie ma zostać poddany remontowi.

EDIT ------------------

jest już filmik do oglądania nie przez telegram  :

EDIT 2 -----------------------------

link do ciekawego artykułu dotyczącego drona znalezionego pod Moskwą

https://mil.in.ua/uk/news/u-rosiyi-zayavlyayut-pro-padinnya-bezpilotnyka-pid-moskvoyu-znovu-zvynuvachuyut-ukrayinu/

Edytowane przez M.A.V.

Wiadomość z Onet.pl: 

"Zestrzelili rosyjski myśliwiec Su-34 w Donbasie. Wielka radość Ukraińców [WIDEO]

Strona ukraińska potwierdziła zestrzelenie rosyjskiego samolotu w Donbasie. Myśliwiec Su-34 miał zostać trafiony nad miastem Jenakijewe, leżącym ok. 25 km od linii frontu w Donbasie. "Już dawno siły przeciwlotnicze nie cieszyły się tak z zestrzelonego celu!" — czytamy w komunikacie służb prasowych dowództwa sił powietrznych. W sieci pojawiły się nagrania pokazujące moment trafienia i upadku samolotu."

sorry że tak post pod postem ale sporo fotek wrzucam...

ćwiczenia gdzieś w rejonie kijowskim :

cw-1.jpg.f1437395d7392857b2003fe95f14ba7c.jpg

cw-2.thumb.jpg.9509a352193a2e5dbde1a2a395161af4.jpg

cw-3.jpg.a9a6c09a04e95b371492236ec733101d.jpg

-------------------------------------------------------

Mi-8 ,  rejon Kreminny [ Кремінна  ]

mi-8_1.thumb.jpg.28e632385818f22bdbd5399e716e96b6.jpg

mi-8_2.thumb.jpg.9fe855d1415661883f404188d76018fc.jpg

Mi-17 ,  lokalizacja nieznana

mi-17_1.thumb.jpg.bc8be7f0fa21735baed1177c7e3e5918.jpg

mi-17_2.thumb.jpg.2bae10a1c385613976b43f7a6a9ab305.jpg

Mi-24 ,  rejon Wuhłedaru [ Вугледар  ]

mi-24_1.thumb.jpg.c6b52aaae8ac013bbb0c07f6e7bd4da5.jpg

mi-24_2.thumb.jpg.1fd35324b64f5f13950cdbaa179ae78f.jpg

mi-24_3.thumb.jpg.4891779426a0a49ac6f1343812f85b37.jpg

mi-24_4.thumb.jpg.34d7e8b71864e731e0a20208cf616dcd.jpg

Edytowane przez M.A.V.

13 minut temu, bulik58 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i samolot

Czy te hełmy zasłaniające twarz to nie były zasadniczo dla tych załogantów, którzy przez otwarte drzwi wyglądają?

Edytowane przez Wymysl

W dniu 9.03.2023 o 22:27, Wymysl napisał:

Czy te hełmy zasłaniające twarz to nie były zasadniczo dla tych załogantów, którzy przez otwarte drzwi wyglądają?

Mogą być dla załogi pokładowej, ale mogą ich używać piloci tym bardziej jeśli mają wersję z mikrofonem, wtedy mają komplet: hełm HGU z systemem słuchawkowym  + osłona z mikrofonem + ANVIS (jak widzę mocowanie jest)

Nie działo się to nad Ukrainą, ale można zaliczyć to do tego wątku.

Rosyjski myśliwiec Su-27 przechwycił i uderzyl w amerykańskiego drona MQ-9 Reaper w międzynarodowej przestrzenią powietrznej nad Morzem Czarnym, powodując jego runięcie i zniszczenie - podało we wtorek Dowództwo Europejskie USA (EUCOM) . 

czyli jest "wymieszane" jeżeli chodzi o oznaczenia zwycięstw:  Rosjanie na burcie malują swoją gwiazdę choć zniszczyli ukraińską maszynę a Ukraińcy chwalą się zwycięstwem pokazując trójząb, USA namaluje coś co identyfikuje wrogi zniszczony cel bądź jakąś misję, pomieszanie z tym wszystkim, gdyby tam latało więcej różnych armii to byłby zupełny bałagan z identyfikacją kto kogo zestrzelił i ile razy no ale, co kraj to obyczaj

Edytowane przez panmopsik

Dokladnie, co kraj to obyczaj, ale wcale nie jest to takie zagmatwane.

Rosjanie nie chcieli malowac swastyk czy niemieckich krzyzy na swoich samolotach (w sumie to logiczne) wiec zwyciestwa oznaczali gwiazdami. Ukraina przejela ta sama tradycje zastepujac gwiazde swoim trojzabem.

Na zachodzie nie bylo z tym problemu i malowano oznaczenia zestrzelonego samolotu. Efektowne zwlaszcza dla pilotow ktorzy mieli zestrzelenia z roznych frontow. A pod koniec wojny jak walki powietrzne stawaly sie coraz wieksza rzadkoscia zaczeto oznaczac takze misje bombowe, ataki rakietowe itd. Tradycja ktora trwa do dzisiaj.

Znikąd, podobnie jak każde inne. Kiedy pojawiła się idea oznaczania zwycięstw nie było ogólnodostępnej dokumentacji tych oznaczeń i zasad ich stosowania w różnych państwach. Każdy pomysł był dobry. Z czasem się przyjął i stawał się charakterystyczny dla danego obszaru kulturowego. Ale  u podstaw nie ma co się doszukiwać jakichś ideologii. Na zachodzie wymyślono, że będzie to symbol przeciwnika, na wschodzie, że nasz własny. Za to w Japonii i tak, i tak.

Straszenie wroga to raczej pomijalny element. Oznaczenia zwycięstw malowano dla podniesienia morale lotników, obsługi i, w wyniku działań propagandowych, całego home front. Dla zaspokojenia ego, sławy itd. Ewentualne wpływanie na wroga  to też element kształtowania własnego morale.  W realiach walki powietrznej szansa na to, że przeciwnik w ogóle zauważy te krzyże, gwiazdki czy kwiatki, owszem jest, ale mocno niewielka  i z czasem coraz mniejsza.

Przy czym z jednolitością też różnie bywało. Pomijam nawet te oznaczenia wszystkiego co się da, pod koniec II wojny, na samolotach amerykańskich, o których wspominał  dante, i których znaczenia często wręcz nie sposób określić. Tę ideę kontynuowano i później, ku częstej konsternacji zainteresowanych. W anglosaskim kręgu kulturowym przyjęto wprawdzie symbole strony przeciwnej (niekoniecznie lotnicze) jako oznaczenia zwycięstw w starciach z siłami lotniczymi npla, ale panowała tu spora dowolność w kwestii wyboru symbolu, kształtu i kolorystyki. Do tego, szczególnie na początku zmagań,  pojawiały się wyjątki, gdzie używano symboli neutralnych. Mały problem pojawiał się , kiedy chciało się oznaczyć  zestrzelenie własnego samolotu, ale  i z tym jakoś sobie poradzono :).

Edytowane przez greatgonzo

Nie, spuszczal paliwo czy jak to sie tlumaczy  'fuel dumping'....

W ten sposob probowal uszkodzic dron ale sie nie udawalo i przy kolejnej probie podlecial za blisko i zachaczyl o smiglo.

• Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.