panmopsik Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Ka-52 Blows Its Own Tail Boom Off! Keeps on Flying Suchomimus 233 tys. subskrybentów 125 226 wyświetleń 19 cze 2023 opis pod filmem: A Ka-52 Alligator helicopter rips its own tail boom off after ejected external fuel tanks hit it. It keeps on flying afterwards. Edytowane 20 Czerwca 2023 przez panmopsik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) E nie, najpierw dostał , pózniej zrzucili zbiorniki ktore spadły prawidłowo. Wersje o uderzeniu zbiornika, podał fighterbomber. Pózniej prostował. Stąd wszyscy ukrofile mają jazde. Так, надысь, при сбросе ПТБ*, они чёт взяли и снесли нахер киль вертолету. Ну шо делать, полетел себе дальше за новым килем. Уже приделывают. Но конечно надо разобраться какого хрена баки кили отрывают. Кто виноват и что делать. Так быть не должно. *ПТБ-Подвесной Топливный Бак Upd: С мест сообщают, что хвост погиб в схватке с ПВО противника, а баки сбрасывали уже после. Edytowane 20 Czerwca 2023 przez em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) To szkoda, że mało tej informacji czy to pod zdjęciem czy też jako wpis komentatorski do filmu YT. Tym bardziej dziękuję za podpowiedź co do powyższego Edytowane 20 Czerwca 2023 przez panmopsik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 1 hour ago, em said: E nie, najpierw dostał , pózniej zrzucili zbiorniki ktore spadły prawidłowo. A to wiele tlumaczy, nie moglem sie dopatrzyc jak ten zbiornik uderzyl w ogon ale filmik jest kiepskiej jakosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) w najnowszym numerze specjalnym nTW jest ciekawe zestawienie strat lotniczych w tym konflikcie (stan do 05.2023) UA 17x MiG-29 11x Su-27 (w tym 4 na lotnisku) 13x Su-24M/MR 17x Su-25 (w tym 2 na lotnisku) 1x L-39 (+ 4 na lotnisku) * 1x An-26 2x Ił-76 (oba na lotnisku) 23x Mi-8 5x Mi-24 2x Mi-2 1x Mi-14PS 1x EC225 (w wypadku) RUS 22x Su-34 26x Su-25 9x Su-30SM (w tym 4 na lotnisku) 8x Su-24M (w tym 6 na lotnisku i 1 w wypadku) 3x Su-35S 1x MiG-31 31x Ka-52 9x Mi-28 15x Mi-24/Mi-35M 18x Mi-8 EDIT ------------------ @slawbo - poprawiam 1x L-39 zestrzelony 24.02.2022 nad obwodem chmielnickim 4x L-39 zniszczonych 24.02.2022 na lotnisku w Chu:bip:ewie (Чугуїв) w obwodzie charkowskim Edytowane 20 Czerwca 2023 przez M.A.V. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 15 minut temu, M.A.V. napisał: w najnowszym numerze specjalnym nTW jest ciekawe zestawienie strat lotniczych w tym konflikcie (stan do 05.2023) 1x L-39 (w tym 4 na lotnisku) Ale to już jest ruska propaganda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 Kto wie czy to nie jest punkt zwrotny! Kolejne mocarstwo włącza się poważnie do akcji! Premier Łotwy Krišjānis Kariņš poinformował na konferencji poświęconej odbudowie Ukrainy, że Łotwa zamierza przekazać wszystkie swoje śmigłowce na rzecz Ukrainy. https://kresy.pl/wydarzenia/bezpieczenstwo-i-obrona/lotwa-odda-ukrainie-wszystkie-smiglowce/ Cholera wie co oni tam mają, ale... w 2020 mieli w sumie 7 (SIEDEM) samolotów i śmigłowców. W 2022 przekazali już 2 Mi-2 i 2 Mi-8 do ua. Na pewno mieli na stanie 2 Black Hawki pozyskane w 2022... Jest mooooc!!! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 24 Czerwca 2023 Share Napisano 24 Czerwca 2023 (edytowane) Mam nadzieję, że Koledzy uradują się z ostatnich sukcesów rosyjskich. Rosjanom udało się zbombardować skład paliwa pod Rostowem. Tu Rosjanom prawie udało się strącić Ka-52. Choć finalnie Rosjanom udało się uciec. Tutaj znów rosyjski sukces, zestrzelenie bodaj An-26. (jest też i filmik) Ponadto różne filmiki ze śmiałymi rajdami rosyjskimi odzdziałów zmot i zmech. Dziś cała Polska kibicuje ruskim... do ostatniego! Edytowane 24 Czerwca 2023 przez socjo1 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Czerwca 2023 Share Napisano 24 Czerwca 2023 Dobrze że nie ukrom. Dziś muzykanci zestrzelili 6 śmigłowców oraz Ila-22. Trzy Mi-8 walki radio, Ka-52, Mi24 I Mi-35. Mają rozmach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Czerwca 2023 Share Napisano 24 Czerwca 2023 W dniu 21.06.2023 o 20:27, Grzes napisał: w 2020 mieli w sumie 7 (SIEDEM) samolotów i śmigłowców. W 2022 przekazali już 2 Mi-2 i 2 Mi-8 do ua. Mało mieli, a oddali. Honi soit qui mal y pense. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 11 hours ago, em said: Dziś muzykanci zestrzelili 6 śmigłowców oraz Ila-22. Trzy Mi-8 walki radio, Ka-52, Mi24 I Mi-35. Tylko szkoda ze na tym sie skonczylo. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 Jeden z trzech TPR zniszczonych przez wagnera: The Mi-8MTPR-1 is both a rare and valuable stand-off electronic warfare platform in Russian service, meant to jam both enemy early warning and GBAD capabilities, 3 of which Wagner forces downed yesterday. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 W dniu 24.06.2023 o 22:34, zaruk napisał: Mało mieli, a oddali. Honi soit qui mal y pense. To, że oddali - zrozumiałe. Ale otoczka informacyjna w jakiej to zrobili - śmieszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 to tak jak w tym żarcie co jest ostatnio modny u chińczyków.... 2019 - Siły Zbrojne FR to druga najsilniejsza armia w świecie 2021 - Siły Zbrojne FR to druga najsilniejsza armia w Ukrainie 2023 - Siły Zbrojne FR to druga najsilniejsza armia w Rosji 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 Ogólnie jest panika, ponieważ gdyby UR dostała F-16, rosyjskie WRE jest bezradne wobec częstotliwości używanych przez system uzbrojenia 16. Ichnie ,,zakłócacze,, robia tylko do 18 Ghz... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 24.06.2023 o 15:26, socjo1 napisał: Tutaj znów rosyjski sukces, zestrzelenie bodaj An-26. to nie koniec... pojawiły się informacje że ten Ił-22 strącony Pancyrem koło Woroneża to była wersja Ił-22-M-11 czyli latające stanowisko dowodzenia ( jeden z 5 takich samolotów jakie mają ruscy) zginęła cała załoga.... Prigożyn podobno zapowiedział że Grupa Wagnera wypłaci odszkodowania rodzinom lotników Nie wiadomo czy dotyczy to również załóg 3 strąconych Mi-8MTPR-1 służących do walki elektronicznej i wysłanych by zagłuszać wagnerom łączność EDIT -------------------------- ujawniono również dane o zabitej załodze śmigłowca Ka-52 : Denis Olejnikow i Aleksiej Worożcow Worożcow dowodził 3 Eskadrą Śmigłowców z 15 Brygady, baza : Ostrów-5 czyli niedaleko miejscowości Veret [ Веретье ] , powiat pskowski https://en.wikipedia.org/wiki/Ostrov_(air_base) https://gubernia.media/news/vo-vremya-voennogo-vosstaniya-chvk-vagnera-pogibli-dva-vertoletchika-iz-pskovskoy/ tu jest fota wraku tego śmigłowca (podobno) : https://theins.ru/news/262946 Edytowane 27 Czerwca 2023 przez M.A.V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 2 godziny temu, M.A.V. napisał: Ił-22-M-11 czyli latające stanowisko dowodzenia ( jeden z 5 takich samolotów jakie mają ruscy) (...) 3 strąconych Mi-8MTPR-1 No to Wagnerowcy trochę przetrzebili ruską flotę WRE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Nie ma co się tak tym niezdrowo ekscytować. To są normalne sprawy w normalnym kraju. To tak jakby Blackwater w USA pomaszerowali nagle, nieniepokojeni, na niemal przedmieścia Waszyngtonu, strącając po drodze kilka Papaczy, Blackhawków i powiedzmy AWACSa (dzielni US piloci idą do piachu). Prezydent Biden czym prędzej ewakuuje się odrzutowcem w stronę Kanady której premier prowadzi w tym czasie negocjacje z maszerującymi. Rano Biden wydaje odezwę w której zapowiada że organizatorzy marszu są zdrajcami, a wieczorem gwarantuje im nietykalność. Wieczorem impreza zostaje odwołana. Następnego dnia wszyscy udają, że nic się nie stało, wszak koło weekendu po alkoholu takie rzeczy się zdarzają. Ot, zwykły dzień jakich wiele w bananowej republice... Edytowane 27 Czerwca 2023 przez socjo1 2 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 5 godzin temu, socjo1 napisał: zwykły dzień jakich wiele w bananowej republice... wszystko fajnie Panie Michale tylko że ta bananowa republika ma całkiem spory arsenał nuklearny, a co najmniej dwa jej składy były w promieniu 100km od trasy przemarszu wagnerowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 5 godzin temu, socjo1 napisał: Nie ma co się tak tym niezdrowo ekscytować. To są normalne sprawy w normalnym kraju. To tak jakby Blackwater w USA pomaszerowali nagle, nieniepokojeni, na niemal przedmieścia Waszyngtonu, strącając po drodze kilka Papaczy, Blackhawków i powiedzmy AWACSa (dzielni US piloci idą do piachu). Prezydent Biden czym prędzej ewakuuje się odrzutowcem w stronę Kanady której premier prowadzi w tym czasie negocjacje z maszerującymi. Rano Biden wydaje odezwę w której zapowiada że organizatorzy marszu są zdrajcami, a wieczorem gwarantuje im nietykalność. Wieczorem impreza zostaje odwołana. Następnego dnia wszyscy udają, że nic się nie stało, wszak koło weekendu po alkoholu takie rzeczy się zdarzają. Ot, zwykły dzień jakich wiele w bananowej republice... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 Sytuację w Rosji jasno i klarownie przedstawił znany ekspert 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 28 Czerwca 2023 Share Napisano 28 Czerwca 2023 Igla vs Su-25: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Czerwca 2023 Share Napisano 28 Czerwca 2023 było : jest : a tu jeszcze filmik : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 29 Czerwca 2023 Share Napisano 29 Czerwca 2023 Tak przez mgłę covidową majaczą obrazy odwiedziny społeczeństwa amerykańskiego na wzgórzu w Waszyngtonie. Wybrańcy ludu uciekali przed nim. Tak, to są całkiem normalne fenomeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 29 Czerwca 2023 Share Napisano 29 Czerwca 2023 Nie wiem co palisz @Maxyale brzmi fajnie Przed: (Zdjecie z https://www.jetphotos.com/photo/10226930) W trakcie: Po: Jednym z pilotow byl dowodca dywizjonu Ka-52. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi