halset Posted March 9, 2022 Share Posted March 9, 2022 W ramach redukcji stosu wstydu na biurku wylądował tani i nijaki M41 Walker Bulldog z Tamiyi, jako szybki projekt "w międzyczasie". Model w zasadzie prosto z pudła, jedynie odrobinę zmaltretowany. Nieszczególnie zwracałem uwagę na merytorykę, na pudełku cena 50zł więc nie można się spodziewać rewelacji, został wykorzystany bardziej do eksperymentów malarskich. Wydaje mi się że w 99% jest skończony, pewnie pogapię się na niego parę dni i może coś poprawię, ale raczej nie będą to wielkie korekty. Może pojawi się sesja w plenerze. 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Cześć! Wygląda dobrze! Nawet powiedziałbym, że to chyba najlepsze zastosowanie tego zestawu jakie dotychczas widziałem. Obłażąca farba bardzo dobra! Co do merytoryki jedna rzecz - osłony tłumików podczas służby bardzo mocno się grzały i w związku z tym tam nie powinno być jakiejkolwiek farby, za to można się naprawdę wyżyć nad rdzą - tam by była o wiele mocniejsza niż gdzie indziej, zwłaszcza, że to dosyć cienka blacha była. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Świetny klimat, świetna praca. Super! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Nie mój okres nie mój klimat ale model SUPER 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Roślinki i podstawka - pogratulować! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted March 10, 2022 Author Share Posted March 10, 2022 15 godzin temu, pmroczko napisał: Co do merytoryki jedna rzecz - osłony tłumików podczas służby bardzo mocno się grzały i w związku z tym tam nie powinno być jakiejkolwiek farby, za to można się naprawdę wyżyć nad rdzą - tam by była o wiele mocniejsza niż gdzie indziej, zwłaszcza, że to dosyć cienka blacha była. Tak żem czuł - może uda się odrobinę poprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamerio Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 klasa! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
copycat Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Efekty pierwsza klasa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManiekB Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Świetny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Klimatyczne, podoba się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 (edited) Powiem tak - jak żywy choć nie na chodzie! Zrobić dobry wrak to jest jednak sztuka! Bardzo realne i umiarkowane efekty wyglądu czołgu w stanie postępującego rozkładu i na dostatek świetnie pomyślana podstawka z wrakiem zakopanym w martwej naturze. Dodatkowo ścięte drzewo wymownie dopełnia ta smutna scenkę - bardzo udana kompozycja i dobrze wykonana. Mega klimat. BRAWO - bardzo mi się podoba Edited March 10, 2022 by TAW 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted March 10, 2022 Author Share Posted March 10, 2022 Poprawiłem osłony wydechów, powinno być lepiej. Swoją drogą nawet sam jestem zadowolony z efektu, to mój pierwszy wrak ale coś czuję że chyba nie ostatni 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Tak, myślę, że to krok w dobra stronę. Jeszcze jedna rzecz zauważyłem, jeżeli można - przednie koła, napinające też miały bandaże gumowe, więc pewnie nie były by aż tak rdzawe. Może warto by je na jasno szaro przemalować, może tylko z lekkim dodatkiem rdzy? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted March 10, 2022 Author Share Posted March 10, 2022 17 minut temu, pmroczko napisał: Tak, myślę, że to krok w dobra stronę. Jeszcze jedna rzecz zauważyłem, jeżeli można - przednie koła, napinające też miały bandaże gumowe, więc pewnie nie były by aż tak rdzawe. Może warto by je na jasno szaro przemalować, może tylko z lekkim dodatkiem rdzy? Chyba właśnie nie wszystkie. W modelu wygląda jakby właśnie tych bandaży na kołach napinających nie było. W internetach znalazłem jeszcze takie coś: Fakt, że otworów brakuje, ale niech już tak zostanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted March 10, 2022 Share Posted March 10, 2022 Zgadza się, był taki wariant czołgu M41 z kołem całym stalowym, ale później zunifikowano koło napinające z nośnymi, żeby mniej różnych części w użyciu było. Taką fotę znalazłem, która to pokazuje: Stalowe koło napinające musiało by mieć te dziurki - ale to oczywiście tylko tak dla ciekawości piszę. Pozdrawiam serdecznie Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 Roślinki te wyższe z AK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
orzechu500 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 2 hours ago, Lipstein said: Roślinki te wyższe z AK? Na moje oko tak Podłoże to pewnie zmielone liście a trawka to Noch 12 mm? Ciekawe skąd pieniek - to jakiś akryl czy odpowiednio przycięta gałąż? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
halset Posted March 11, 2022 Author Share Posted March 11, 2022 4 godziny temu, Lipstein napisał: Roślinki te wyższe z AK? 2 godziny temu, orzechu500 napisał: Na moje oko tak Podłoże to pewnie zmielone liście a trawka to Noch 12 mm? Ciekawe skąd pieniek - to jakiś akryl czy odpowiednio przycięta gałąż? Roślinki z AK, podłoże to zmielone liście i pokruszone nasiona brzozy, a trawka to sucha trawa morska. Pieniek to ucięty patyk z korą zrobioną z jakiejś masy modelarskiej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted March 11, 2022 Share Posted March 11, 2022 Rewelacja, może tylko coś jeszcze zrobić z wizjerami przy kopule dowódcy czołgu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted March 15, 2022 Share Posted March 15, 2022 Nie mogę się zdecydować co jest lepiej zrobione. Model czy podstawka? Oba są doskonałe. Świetna robota. Pozdrawiam. Andrzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts