halset Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 W ramach redukcji stosu wstydu na biurku wylądował tani i nijaki M41 Walker Bulldog z Tamiyi, jako szybki projekt "w międzyczasie". Model w zasadzie prosto z pudła, jedynie odrobinę zmaltretowany. Nieszczególnie zwracałem uwagę na merytorykę, na pudełku cena 50zł więc nie można się spodziewać rewelacji, został wykorzystany bardziej do eksperymentów malarskich. Wydaje mi się że w 99% jest skończony, pewnie pogapię się na niego parę dni i może coś poprawię, ale raczej nie będą to wielkie korekty. Może pojawi się sesja w plenerze. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Cześć! Wygląda dobrze! Nawet powiedziałbym, że to chyba najlepsze zastosowanie tego zestawu jakie dotychczas widziałem. Obłażąca farba bardzo dobra! Co do merytoryki jedna rzecz - osłony tłumików podczas służby bardzo mocno się grzały i w związku z tym tam nie powinno być jakiejkolwiek farby, za to można się naprawdę wyżyć nad rdzą - tam by była o wiele mocniejsza niż gdzie indziej, zwłaszcza, że to dosyć cienka blacha była. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Świetny klimat, świetna praca. Super! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Nie mój okres nie mój klimat ale model SUPER 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Roślinki i podstawka - pogratulować! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 15 godzin temu, pmroczko napisał: Co do merytoryki jedna rzecz - osłony tłumików podczas służby bardzo mocno się grzały i w związku z tym tam nie powinno być jakiejkolwiek farby, za to można się naprawdę wyżyć nad rdzą - tam by była o wiele mocniejsza niż gdzie indziej, zwłaszcza, że to dosyć cienka blacha była. Tak żem czuł - może uda się odrobinę poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 klasa! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Efekty pierwsza klasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Świetny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Klimatyczne, podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 (edytowane) Powiem tak - jak żywy choć nie na chodzie! Zrobić dobry wrak to jest jednak sztuka! Bardzo realne i umiarkowane efekty wyglądu czołgu w stanie postępującego rozkładu i na dostatek świetnie pomyślana podstawka z wrakiem zakopanym w martwej naturze. Dodatkowo ścięte drzewo wymownie dopełnia ta smutna scenkę - bardzo udana kompozycja i dobrze wykonana. Mega klimat. BRAWO - bardzo mi się podoba Edytowane 10 Marca 2022 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 Poprawiłem osłony wydechów, powinno być lepiej. Swoją drogą nawet sam jestem zadowolony z efektu, to mój pierwszy wrak ale coś czuję że chyba nie ostatni 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Tak, myślę, że to krok w dobra stronę. Jeszcze jedna rzecz zauważyłem, jeżeli można - przednie koła, napinające też miały bandaże gumowe, więc pewnie nie były by aż tak rdzawe. Może warto by je na jasno szaro przemalować, może tylko z lekkim dodatkiem rdzy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 17 minut temu, pmroczko napisał: Tak, myślę, że to krok w dobra stronę. Jeszcze jedna rzecz zauważyłem, jeżeli można - przednie koła, napinające też miały bandaże gumowe, więc pewnie nie były by aż tak rdzawe. Może warto by je na jasno szaro przemalować, może tylko z lekkim dodatkiem rdzy? Chyba właśnie nie wszystkie. W modelu wygląda jakby właśnie tych bandaży na kołach napinających nie było. W internetach znalazłem jeszcze takie coś: Fakt, że otworów brakuje, ale niech już tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Zgadza się, był taki wariant czołgu M41 z kołem całym stalowym, ale później zunifikowano koło napinające z nośnymi, żeby mniej różnych części w użyciu było. Taką fotę znalazłem, która to pokazuje: Stalowe koło napinające musiało by mieć te dziurki - ale to oczywiście tylko tak dla ciekawości piszę. Pozdrawiam serdecznie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 Roślinki te wyższe z AK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 2 hours ago, Lipstein said: Roślinki te wyższe z AK? Na moje oko tak Podłoże to pewnie zmielone liście a trawka to Noch 12 mm? Ciekawe skąd pieniek - to jakiś akryl czy odpowiednio przycięta gałąż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 11 Marca 2022 Autor Share Napisano 11 Marca 2022 4 godziny temu, Lipstein napisał: Roślinki te wyższe z AK? 2 godziny temu, orzechu500 napisał: Na moje oko tak Podłoże to pewnie zmielone liście a trawka to Noch 12 mm? Ciekawe skąd pieniek - to jakiś akryl czy odpowiednio przycięta gałąż? Roślinki z AK, podłoże to zmielone liście i pokruszone nasiona brzozy, a trawka to sucha trawa morska. Pieniek to ucięty patyk z korą zrobioną z jakiejś masy modelarskiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 Rewelacja, może tylko coś jeszcze zrobić z wizjerami przy kopule dowódcy czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Nie mogę się zdecydować co jest lepiej zrobione. Model czy podstawka? Oba są doskonałe. Świetna robota. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi