Moses Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 Troszkę zaniemoglem, więc brudzenie Mitchella odłożyłem na bok, biorąc się za coś lżejszego. Córka jakiś czas temu postanowiła że następny w kolejce będzie najgorszy samolot marynarki US. Buccaneer od Specjal Hobby będzie prosto z pudła. Jedyne co dokupie, to maski i rurka pita od Mastera. Na początek biuro pilota 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Ja tylko przypominam, że zgodnie z regulaminem to: historia, artbox, inbox itd. Pal licho historię ale fotkę tego dwupłata czy też wodnosamolotu to mógłbyś pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Jaki kurcze regulamin? Będzie o takie cóos Tymczasem biuro strzelca radiotelegrafisty Edytowane 12 Marca 2022 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Regulamin to regulamin i nie ma dyskusji. A mógłby być taki ładny holenderski. Wy jakieś konserwy dostajecie z ambasady za zrobienie modelu w barwach US? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Za młodu za dużo paszy z polameru, Pewexu i Baltony mi na wciskano, przy akompaniamencie Brucea spiewajacego Born in the USA... Co zrobić, nieuleczalne toto, lekarze rozkładają ręce... Edytowane 12 Marca 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Fajnie się zapowiada, szkoda że nie Brytol . Takie w kolorze jeszcze znalazłem w zasobach ze smaczkiem do odtworzenia: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Popatrzę na Twoją walkę z materią i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Nie rusz Mosesa! Rzadki przypadek człowieka, który potrafi rozpoznać urodę, gdy się z nią zetknie. Należy docenić! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 @greatgonzodziękuję Podsumowanie dzisiejszego dnia. Miałem posiedzieć nad Mitchellem, niestety musiałem zrobić pół kroku w tył, po mi się na górze połówki kadluba rozkleiły... Więc w między naprawa dłubałem Bucannerra. Wypełniłem plastikiem burty kokpitu. Wygląda to całkiem fajnie, jak na short run to nawet bogato. Dojdzie jeszcze żywica i blaszka. Niestety o ile pierwotnie nawet ładnie to pasowało, teraz po złożeniu na sucho wyszły szpary. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Na tym etapie zobacz jak szklarnia pasuje do kadłuba, zwłaszcza na szerokość. Może na tym etapie byłby sens zwęzić nieco kadłub, zwłaszcza w górnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Taki ładny będzie, amerykański... Kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Marca 2022 Autor Share Napisano 16 Marca 2022 11 godzin temu, sebastain napisał: Na tym etapie zobacz jak szklarnia pasuje do kadłuba, zwłaszcza na szerokość. Może na tym etapie byłby sens zwęzić nieco kadłub, zwłaszcza w górnej części. Dzięki za podpowiedź, sprawdziłem szklarnie powinna być zlicowana z kadłubem, jest natomiast 1mm za wąska, i robi się uskok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 6 godzin temu, Moses napisał: Dzięki za podpowiedź, sprawdziłem szklarnie powinna być zlicowana z kadłubem, jest natomiast 1mm za wąska, i robi się uskok. To chyba najpoważniejsza wada tego modelu. Reszta juz do ogarnięcia w miarę bez problemów Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Marca 2022 Autor Share Napisano 16 Marca 2022 Bardzo mało jest materiałów ikonograficznych w sieci, udało mi się znaleść instrukcje obsługi maszyny https://emmasplanes.com/wp-content/uploads/model_aircraft/Brewster_SB2A/Brewster_SB2A_maintanance_manual.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 Zasiadam w ławce z piwem i popcornem i of corz trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 Mitchell zakończony, mogę się skupić nad Biukanerem. Po wydziubaniu wszystkich elementów kokpitu, spędzeniu jakiegoś czasu nad pasowaniem i szlifowaniem elementów przyszedł czas na maziaje. Wracając jeszcze do elementów kokpitu. Warto kompletując wyposażenie boczne sprawdzać na bieżąco czy elementy podłogi wraz z wręgami nie będą wadzić. Niestety kierując się instrukcja, która jest notabene tragicznie narysowana, doszło do sytuacji że musiałem odklejać wcześniej przyklejone części bo kłóciły się z innymi elementami. Także warto każdy segment kokpitu osobno pasować i szlifować, bo potrafią nieźle rozepchac kadłub. Co do samych malunków, nic specjalnego póki co, wnętrze maźniete model masterowym Interior Greenem rozcieńczanym Wamodowskim Levelling Thinnerem @barszczoznam zdjęcie, ale dopiero teraz zauważyłem, że elementy poszycia miał na nakładkę. Będzie chyba trzeba się pobawić dwukolorowym washem aby to zasymulować w jakimś stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Ładne zdjęcie samo w sobie swoją drogą. Uchylisz rąbka tajemnicy jak takie fajne zdjęcia pstrykać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 Rozkładam bryt na tekturowej podkładce co ja sobie zrobiłem, za oświetlenie służy mi lampka biurkowa z Ikei, z żarówka dająca białe światło, ustawiam swojego Xiaomi 8 w tryb Pro i pstrykam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Marca 2022 Autor Share Napisano 22 Marca 2022 Dzisiaj zająłem się malowaniem oraz uplatycznieniem elementów korpusu. Pozwoliłem sobie na drobne eksperymenty. Po pierwsze zamiast suchego pędzla, do rozjaśnienienia elementów wykorzystałem pudry Tamiya. Metoda obiecująca, ale potrzebuje jeszcze wprawy. Po pierwsze pudry dają większą kontrolę niż suchy pędzel, chociażby to że łatwo efekt osłabić ścierając pudry patyczkiem do uszu lub pędzelkiem. Następnie wypedzelkowalem resztę detali, i ponownie przy pomocy pudrów rozjasnialem krawędzie. Na koniec kredkami akwarelowymi pomalowałem tarcze zegarów na tablicy przyrządów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 8 godzin temu, Moses napisał: Po pierwsze pudry dają większą kontrolę niż suchy pędzel, chociażby to że łatwo efekt osłabić ścierając pudry patyczkiem do uszu lub pędzelkiem. Jest to spora zaleta. Utrwalasz to potem czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 W zasadzie nie wymagają utrwalenia, tu natomiast pójdzie jeszcze lakier pod wash i pigment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 (edytowane) Po pokryciu części Tamiyowskim X-20, pędzelkiem, w miejscach gdzie układały by się cienie, położyłem brązowego washa. Następnie pędzlem 0, moczowym w white spirice zblendowalem washa. W kilku miejscach podczas ścierania washa, o dziwo starł mi się bazowy zielony, mimo że wszystko polakierowanem zdrowo później nałożyłem stone Gray for Black, na czarne elementy. Na koniec wszystko zawarniszowalem matową Tamiya. PS. Pudry jednak lepiej nakładać przed lakierowaniem Edytowane 28 Marca 2022 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Fajnie Ci idzie robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Marca 2022 Autor Share Napisano 28 Marca 2022 Zamykam kadłub. Dodatkowo, oddzieliłem ster kierunku. Będę chciał wszystkie powierzchnie sterowe odciąć, i zrobić lekko powychylane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 Nieźle jedziesz z tematem. Ja mam go w edycji całkowicie żywicznej .... ciekawe czy kiedyś zlepię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi