robertmodelarz Posted March 15 Share Posted March 15 https://www.themodellingnews.com/2022/03/as-we-reported-last-week-with-their-two.html#more 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted March 15 Share Posted March 15 Oooo... Będzie na czasie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted March 25 Author Share Posted March 25 "Ukrainian-Russian War series, kit № 2. Azov Regiment, Defence of Mariupol, March 2022"Masterbox 35224 skala 1/35. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted March 25 Share Posted March 25 podoba się! Fajnie, że szybko reagują na okazje rynkowe! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted March 26 Share Posted March 26 Czy aby strzelec RGRury nie powinien mieć czegoś lżejszego niż AK z drewnianą kolbą? W WP najczęściej występował / występuje Rak lub Glauberyt, na Ukrainie pasował by AKSU. No chyba że Azow co ma to daje... Nie wiem jak Ukraińcy noszą amunicję do granatników, u nas był do tego specjalny plecak / zasobnik, nie sterczały z za pleców. To tylko moja taktyczno - rekonstrukcyjna czepliwość, sama idea figurek super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted March 28 Share Posted March 28 Ja miałem AKMS-a...a pociski tachało się w takim drelichowym plecaku...3 szt. w dwóch częściach jak dobrze pamiętam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted March 28 Author Share Posted March 28 (edited) W dniu 28.03.2022 o 15:27, myszaty napisał: Ja miałem AKMS-a...a pociski tachało się w takim drelichowym plecaku...3 szt. w dwóch częściach jak dobrze pamiętam? Komplecik w kolorze Edited May 15 by robertmodelarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 28 Share Posted March 28 W dniu 26.03.2022 o 11:29, Michal_G napisał: Czy aby strzelec RGRury nie powinien mieć czegoś lżejszego niż AK z drewnianą kolbą? W WP najczęściej występował / występuje Rak lub Glauberyt, na Ukrainie pasował by AKSU. No chyba że Azow co ma to daje... Nie wiem jak Ukraińcy noszą amunicję do granatników, u nas był do tego specjalny plecak / zasobnik, nie sterczały z za pleców. To tylko moja taktyczno - rekonstrukcyjna czepliwość, sama idea figurek super! Figurki sa w porzadku , ukraincy uzywaja roznych odmian kbk w wiekszosci z kolba. jesli z lamana kolba to tez juz jest AKSU , choc sa rzadkie zdjecia gdzie widac AKMS. Ale czy to wojsko lub Gwardia trudno stwierdzic. Strzelcy RPG maja wersje z kolba , co do samych ladunkow to sa one juz gotowe do uzycia jak na 2 zdjeciu. Przenoszone w plecaku podobnie jak u tej figurki , rosyjski zdobyczny zestaw RPG 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted March 28 Share Posted March 28 7 minut temu, bulik58 napisał: co do samych ladunkow to sa one juz gotowe do uzycia jak na 2 zdjeciu No właśnie tak mi coś nie grało, 3 sztuki wchodziły z ,,dokręconym" ładunkiem...i sterczały. Gdzieś mam fotkę ( tradycyjną) ze strzelania na Błędowskiej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 28 Share Posted March 28 (edited) 12 minut temu, myszaty napisał: No właśnie tak mi coś nie grało, 3 sztuki wchodziły z ,,dokręconym" ładunkiem...i sterczały. Gdzieś mam fotkę ( tradycyjną) ze strzelania na Błędowskiej... Ogladajac filmiki z lowcami czy to czolgow lub innych pojazdow in action to widac iz z ,,plecaka,, wyciagaja juz gotowce , laduja do rury i wystrzal , natomiast w okopach czy np. budynkach wszystkie ladunki sa rozdzielone oprocz jednego w rurze. Pozostale przewaznie dopiero skladaja przy strzelaniu h. Skad to sie bierze ? Czy ich plecaki sa takie same jak polskie? Edited March 28 by bulik58 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted March 28 Share Posted March 28 Połączenie ładunku miotającego z pociskiem to gwint chyba m14. o dużym skoku gwintu ś , aluminiowe połączenie, wewnątrz - otwór ogniowy zapłonnika. Połączenie jest stosunkowo nietrwałe, Łączy się/uzbraja przed rozpoczęciem działań ( do boju) . Trzy w torbie jeden w wyrzutni, ale to w wypadku "nadmiaru". Należy wziąć pod uwagę ze normalnie są ograniczone zapasy amunicji. Nikt tego nie nosi w kieszeni. W torbie albo w "rurze". Żadne czary, oni an razie mają full dostawy, ale do czasu, bo zapasy się kończą vide Canada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 28 Share Posted March 28 (edited) 2 godziny temu, chorąży napisał: Połączenie ładunku miotającego z pociskiem to gwint chyba m14. o dużym skoku gwintu ś , aluminiowe połączenie, wewnątrz - otwór ogniowy zapłonnika. Połączenie jest stosunkowo nietrwałe, Łączy się/uzbraja przed rozpoczęciem działań ( do boju) . Trzy w torbie jeden w wyrzutni, ale to w wypadku "nadmiaru". Należy wziąć pod uwagę ze normalnie są ograniczone zapasy amunicji. Nikt tego nie nosi w kieszeni. W torbie albo w "rurze". Żadne czary, oni an razie mają full dostawy, ale do czasu, bo zapasy się kończą vide Canada. Czy nie nosi w rurze gotowych , i to jak widac nawet nie w walce tylko marszu ? Nie jest to jedyne zdjecie gdzie widac gotowe do strzelania rury. Czy sie skoncza dostawy ? napewno nie gdyz RPG produkowany i uzywany byl/jest w krajach otaczajacych Ukraine jak rownierz dostaja RPG z USA gdzie sa produkowane. Poza tym sily Rosjan tez nie sa nie wyczerpalne , co widac po tym iz sciagaja ,, ochotnikow,, za pieniadze nawet z Syri a uzbrojenie z Chin. Poza tym planuja uzycie mlodzierzy przeszkalanych na wzor HJ , cos ta armia nie jest ta z defilad. National Guard of Ukraine Purchases American-Made RPG-7 Launchers. Ukrainian soldier calmly fires multiple RPG rounds after coming under fire in Kharkov : r/interestingasfuck reddit.com Ukraine War - Ukrainian Special Police Unit Destroys Russian ... YouTube · WarLeaks - Military Blog Edited March 28 by bulik58 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted March 29 Share Posted March 29 Napisałem, że nosi się jak wygodnie i ile trzeba, także w rurze. Napisałem, ze połączenie jest w miarę delikatne, aluminiowy gwint, wiec "za paskiem" albo w cholewie buta nie da się nosić. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted March 29 Share Posted March 29 Ale się dyskusja rozpętała, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć. Np. że USA produkują RGRury. Od razu - u nas z tego co się orientuję trzymało się prawą rękę na spuście a lewą na drugim chwycie. Na ostatnim zdjęciu widzę odwrotnie - ale to chyba w trakcie ustawiania na ramieniu. Chyba że strzelec leworęczny, ale wtedy chyba z lewego ramienia miał by wygodniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 29 Share Posted March 29 2 godziny temu, chorąży napisał: Napisałem, że nosi się jak wygodnie i ile trzeba, także w rurze. Napisałem, ze połączenie jest w miarę delikatne, aluminiowy gwint, wiec "za paskiem" albo w cholewie buta nie da się nosić. Panie ,, chorazy,, moja odpowiedz odnosi sie do panskiego stwierdzenia : Połączenie ładunku miotającego z pociskiem to gwint chyba m14. o dużym skoku gwintu ś , aluminiowe połączenie, wewnątrz - otwór ogniowy zapłonnika. Połączenie jest stosunkowo nietrwałe, Łączy się/uzbraja przed rozpoczęciem działań ( do boju). Poza tym nie daje to odpowiedzi dlaczego b.czesto na zdjeciach lub filmikach widac iz elementy skladowe pocisku sa odzielnie i skrecaja dopiero przed uzyciem , a przecierz nic by nie przeszkadzalo skladowac je razem. O kieszeniach i butach juz nie wspomne. Sadze iz lepiej zakonczyc ten temat gdyz ze zwyklej dyskusji rodzi sie konflikt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 29 Share Posted March 29 (edited) 14 minut temu, Michal_G napisał: Ale się dyskusja rozpętała, zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć. Np. że USA produkują RGRury. Od razu - u nas z tego co się orientuję trzymało się prawą rękę na spuście a lewą na drugim chwycie. Na ostatnim zdjęciu widzę odwrotnie - ale to chyba w trakcie ustawiania na ramieniu. Chyba że strzelec leworęczny, ale wtedy chyba z lewego ramienia miał by wygodniej. Widac po samej rurze iz rozni sie znaczaco od oryginalu. Gdzies wyczytalem iz rownierz kalachy sa tam produkowane i to zarowno na rynek cywilny jak i wojskowy. Obstawiam iz w ten sposob raz ze zolnierze amerykanscy maja mozliwosc zapoznac sie z tym sprzetem a poza tym jest to artykul eksportowy na rynki krajow gdzie ta bron jest rozpowszechniona. Czyli wszystko w mysl zasady iz pieniadz nie smierdzi na tym zdjeciu widac RPG w wydaniu amerykanskim. Edited March 29 by bulik58 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted March 30 Share Posted March 30 15 godzin temu, bulik58 napisał: Panie ,, chorazy,, moja odpowiedz odnosi sie do panskiego stwierdzenia : Połączenie ładunku miotającego z pociskiem to gwint chyba m14. o dużym skoku gwintu ś , aluminiowe połączenie, wewnątrz - otwór ogniowy zapłonnika. Połączenie jest stosunkowo nietrwałe, Łączy się/uzbraja przed rozpoczęciem działań ( do boju). Poza tym nie daje to odpowiedzi dlaczego b.czesto na zdjeciach lub filmikach widac iz elementy skladowe pocisku sa odzielnie i skrecaja dopiero przed uzyciem , a przecierz nic by nie przeszkadzalo skladowac je razem. O kieszeniach i butach juz nie wspomne. Sadze iz lepiej zakonczyc ten temat gdyz ze zwyklej dyskusji rodzi sie konflikt. Racja, a jeżeli się uniosłem to sorry, nie było moją intencją.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 30 Share Posted March 30 Ja sie nie obrazilem , zycie i ludzie sa dobrymi nauczycielami . Nauczylo mnie to kiedy trzeba trwac przy swoim zdaniu a kiedy zakonczyc dyskusje lub przyznac racje innemu. Ale bylo minelo , czas na obowiazki i przyjemnosci modelarskie i miec nadzieje iz ta bezsensowna sytuacja sie zakonczy wkrotce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 30 Share Posted March 30 51 minut temu, chorąży napisał: Racja, a jeżeli się uniosłem to sorry, nie było moją intencją.. Ja sie nie obrazilem , zycie i ludzie sa dobrymi nauczycielami . Nauczylo mnie to kiedy trzeba trwac przy swoim zdaniu a kiedy zakonczyc dyskusje lub przyznac racje innemu. Ale bylo minelo , czas na obowiazki i przyjemnosci modelarskie i miec nadzieje iz ta bezsensowna sytuacja sie zakonczy wkrotce. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted March 31 Author Share Posted March 31 Kolejna nowość: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted March 31 Share Posted March 31 Super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted April 1 Share Posted April 1 9 godzin temu, robertmodelarz napisał: Kolejna nowość: Beda do kompletu z : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted April 6 Share Posted April 6 1 godzinę temu, neptun1939 napisał: Tak samo jak chrzanienia, że na UA większość jest neonazistami. Dla przeciwwagi z Donieckiej Republiki ostatnio wychaczono "antynazistę" z malućką naszywką SS Totenkopf a pod nią Valknot, podobnych kwiatków pewnie jeszcze wyjdzie więcej. Nikt nie kwestionuje, że pułk? batalion? ( nie wiem czym to już jest) Azov jest w znacznym odsetku złożony z Neonazistów i zdjęcia/nagrania potwierdzające to wypływają nieprzerwanie od 2014 roku... Czy zatem dowodzi to że cała Ukraina i Armia Ukraińska jest sympatykami nazizmu? U nas w kraju niestety też jest nie lepiej: znaczna część osób ze skrajnie prawicowych organizacji typu ONR czy MW i środowisk kibolskich też ma sporo sympatyków nazizmu w swych szeregach z czym się nie ukrywają. Wystarczy przejrzeć zdjęcia i nagrania z Marszu Niepodległości. I co u nas w kraju też Związek Radziecki ( nie oszukujmy się, w Rosji, NIC się nie zmieniło od 1917 roku) ma przeprowadzić akcję "denazyfikacji" jak na UA bo 1% debili nie odrobiło lekcji historii? ,, Nikt nie kwestionuje, że pułk? batalion? ( nie wiem czym to już jest) Azov jest w znacznym odsetku złożony z Neonazistów i zdjęcia/nagrania potwierdzające to wypływają nieprzerwanie od 2014 roku... ,, niewielu wie, mowi o tym iz w ich szeregach bylo bardzo wielu przedstawicieli skrajnej rosyjskojezycznej prawicy , pochodzacej z terenow Ukrainy gdzie pozniej stworzono 2 Republiki Doniecka i Luganska. Azov powstal w 2014 roku , jako batalion ochotniczy w jego szeregach bylo bardzo wielu kiboli , chuliganow itp, glownie ze wschodniej Ukrainy. Weterani tej jednostki zalozyli partie polityczna ,,Korpus Narodowy,, Z pewnoscia sa tam elementy ktore ja nazywam ,, nie reformowalne,, lecz jest tez bardzo wielu ktorzy nie maja nic wspolnego z nacjonalistami . Niestety miano nacjonalisty przylepia sie kazdemu z jego czlonkow , podsyca to w umiejetny sposob propaganda rosyjska , ktora swoje niepowodzenia usprawiedliwia tym iz walcza z fanatykami, faszystami ,szalencami , narkomanami. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted April 6 Super Moderator Share Posted April 6 ostatni raz, bez wycieczek polityczno- historycznych, forum modelarskie a zaczyna się w każdym temacie robić dym, więcej nie będę upominał tylko wysyłam na urlopy, jak widać sytuacja na świecie nie ma dobrego wpływu na modelarzy więc będzie czas na klejenie a nie klepanie w klawisze... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted April 27 Author Share Posted April 27 "Ukrainian-Russian War series, kit № 4. Terodefence. Bucha clean-up from Russian marauders, April 2022" Masterbox 35226 Two figure set skala 1/35 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts