kowal76 Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 2 minuty temu, Juffre napisał: Zapowiada się ładny kokpit Kokpit w sumie zestawowy z dodatkiem wyłącznie blaszek. Fotele też zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 Te blaszki całkiem nieźle wyglądają i dodają dużo do zestawowego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 10 minut temu, Juffre napisał: Te blaszki całkiem nieźle wyglądają i dodają dużo do zestawowego Zgadza się, tablice wyszły bardzo ładnie. Pozwalam sobie wrzucić zdjęcie kokpitu mojego F-4E sprzed prawie dziesięciu lat: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Maja 2022 Autor Share Napisano 11 Maja 2022 Kokpit wklejony w połówkę kadłuba. W miejscu operatora radaru (chyba ?) pozostało dokleić płytę z prawej strony, ale to po zamknięciu kadłuba. Fotele się robią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Fajnie to wygląda. Te blaszki są całkiem OK, u mnie widać ten nieszczęsny raster. Będziesz coś tam doklejał, np. manetki ciągu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Super wygląda. Jeśli nie masz, to warto pociągnąć kabelki z panelu operatora, tak jak to zrobił MAREK74. One są dość mocno widoczne za fotelem pilota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 Jednak tą płytę dokleiłem przed zamknięciem kadłuba. Co do kabelków, to może je zrobię, ale jakoś nie lubię robić takich rzeczy. Manetki ciągu dorobiłem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 Dorobiłem parę drucików, ale to nie mój konik :). Trzeba będzie to jeszcze na koniec pomalować na czarno wraz z pozostałymi krawędziamii kokpitu. Z tyłu w kabinie operatora pod tą płytą boczną nie ma żadnych przyrządów ?. W zestawie i na blaszkach nic nie było na to miejsce ?. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 Mam dylemat co do pomalowania krawędzi osłon podwozia i siłowników przy goleniach. Krawędzie na niektórych zdjęciach F 4 są czerwone, a na innych nie ?. Co do siłowników, to w instrukcji jest srebrny, a na fotkach jest czerwony ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 Co do tej płyty z tyłu, to chyba za bardzo ją dałem na zewnątrz i skorygowałem dając bliżej środka :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Jeżeli chodzi o siłowniki, to raczej jakieś sreberko. Czerwony, o którym piszesz to może być element zabezpieczający podwozie przed przypadkowym schowaniem podczas postoju i ma flagę RBF. Zgaduję trochę, bo nie wiem o jakich fotkach piszesz. .. O, i dałeś kabelki Edytowane 12 Maja 2022 przez MAREK74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 5 minut temu, MAREK74 napisał: Jeżeli chodzi o siłowniki, to raczej jakieś sreberko. Czerwony, o którym piszesz to może być element zabezpieczający podwozie przed przypadkowym schowaniem podczas postoju i ma flagę RBF. Zgaduję trochę, bo nie wiem o jakich fotkach piszesz. .. O, i dałeś kabelki Chodzi o to, ale pewnie masz rację, to jest jakieś zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 To są chyba muzealne egzemplarze z blokadą siłowników, żeby się nie składały w nieczynnej maszynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Tak, to jest zabezpieczenie. Pod nim jest to sreberko, o którym mówi instrukcja w modelu. Co do krawędzi ruchomych pokryw skłaniałbym się ku opcji malowania ich na czerwono, chyba, że masz foty wybranego egzemplarza, że było inaczej... - taki emotikon miałem wstawić w poprzednim wpisie, a kliknąłem to - mój błąd, przepraszam Edytowane 12 Maja 2022 przez MAREK74 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2022 Autor Share Napisano 12 Maja 2022 Tu widać że raczej nie ma czerwonego, ale to inna maszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Też nie widzę. Może poczekaj z malowaniem tego, a w międzyczasie wypowie się ktoś bardziej obeznany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Na bank czerwone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Kliknij na to. Tam chyba jest rzeczony egzemplarz: https://www.airwarriors.com/community/threads/the-great-constantly-changing-picture-gallery.25555/page-207 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Tak z ciekawości spytam, czy masz jakieś zdjęcia potwierdzające "na bank" ten czerwony, bo ja jednoznacznie tego koloru na F-4 VF-96 nie bardzo mogę się doszukać, raczej odwrotnie, ale mogę oczywiście się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Maja 2022 Autor Share Napisano 13 Maja 2022 7 godzin temu, MAREK74 napisał: Kliknij na to. Tam chyba jest rzeczony egzemplarz: https://www.airwarriors.com/community/threads/the-great-constantly-changing-picture-gallery.25555/page-207 Dzięki wielkie. Ja tam nie widzę czerwonego, choć to zdjęcie czarno białe :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 To może ja sie przyłączę do dyskusji - taką fotę wygooglowałem: Jak widać bywa różnie, ale najważniejsze jest to, że w rzeczywistości krawędź tej pokrywy wygląda inaczej niż w modelu i jak sie to sfotografuje pod takim kątem, że większość zewnętrznej powierzchni jest widoczna, to wtedy tego czerwonego nie ma prawa być widać. Ja bym jednak te krawędzie na czerwono pomalował - po pierwsze dobrze to wygląda, po drugie jest zgodne z regulaminem i po trzecie na relatywnie nowym samolocie jest dobra szansa, że tak właśnie było. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Na tym widać czerwoną krawędź 10 godzin temu, MAREK74 napisał: Kliknij na to. Tam chyba jest rzeczony egzemplarz: https://www.airwarriors.com/community/threads/the-great-constantly-changing-picture-gallery.25555/page-207 na tym też widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Weż pod uwage równiez to że czerwony na obwodzie ,słuzył wyróżnieniu samej osłony , aby obsługa naziemna nie zrobiła sobie o nią kuku. Malowanie mogło być jej inicjatywą, stąd są lub nie. Rany od anten i osłon nie dość że bolesne to jeszcze są trudno gojace. Poza tem, czerwony to farba anty korozyjna i na samolotach marynarki była stosowana pod słotami , hamulcami aero lukami po ich wewnetrzne powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 @em- nie, tu nie mówimy o prywatnej inicjatywie, tylko o regulaminie. Dokument nazywa się Mil-C-18263 (polecam, jest tam mnóstwo modelarskich inspiracji) i mówi tak: Oczywiście regulamin to jedno a rzeczywistość to drugie, ale przepisy warto znać. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Dlatego napisałem mogło być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi