Skocz do zawartości

F-4J Phantom Hasegawa 1/48 "SHOW TIME 100"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, pmroczko napisał:

To może ja sie przyłączę do dyskusji - taką fotę wygooglowałem:

DCB004-5.jpg

6 godzin temu, smialus napisał:

Na tym widać czerwoną krawędź

155580  F-4J  VF-96  NG:100

na tym też widać.

Jak widać bywa różnie, ale najważniejsze jest to, że w rzeczywistości krawędź tej pokrywy wygląda inaczej niż w modelu i jak sie to sfotografuje pod takim kątem, że większość zewnętrznej powierzchni jest widoczna, to wtedy tego czerwonego nie ma prawa być widać.

Ja bym jednak te krawędzie na czerwono pomalował - po pierwsze dobrze to wygląda, po drugie jest zgodne z regulaminem i po trzecie na relatywnie nowym samolocie jest dobra szansa, że tak właśnie było.

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Ja tam nic nie widzę  ;). Może jakiś światłocień tylko.

Edytowane przez kowal76
Napisano

Tymczssem zamknąłem kadłub i  ukończyłem  uzbrojenie w postaci rakiet. Na kadłub raczej szpachli nie przewiduję, a  jak już , to w minimalnej ilości. Jutro  natomiast jadę po raz pierwszy na wystawę modelarską i to do Bytomia  :).

IMG_20220513_181419.jpg

IMG_20220513_181945.jpg

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, em napisał:

Weż pod uwage równiez to że czerwony na obwodzie ,słuzył wyróżnieniu samej osłony , aby obsługa naziemna nie zrobiła sobie o nią kuku. Malowanie mogło być jej inicjatywą, stąd są lub nie. Rany od anten i osłon nie dość że bolesne to jeszcze są trudno gojace. Poza tem, czerwony to farba anty korozyjna i na samolotach marynarki była stosowana pod słotami , hamulcami aero lukami po ich wewnetrzne powierzchni.

Z tą ''antykorozyjnością ...'' to nadinterpretacja.  Farba insignia red  miała ostrzegać przed niebezpieczeństwem - pokrywy podwozia,otwarte luki, ruchome elementy płatowca / sloty , klapy dodatkowych wlotów powietrza ,itp/. Co do zabezpieczeń na tłoczyskach  siłowników - były również na podwoziu głównym...

274636526_2306658172809807_1322634238530792361_n.jpg

fa242f2ebe94a152e3796395b33a50ff.jpg

Edytowane przez mcrec1962
  • Like 1
Napisano
1 godzinę temu, kowal76 napisał:

Tymczssem zamknąłem kadłub i  ukończyłem  uzbrojenie w postaci rakiet. Na kadłub raczej szpachli nie przewiduję, a  jak już , to w minimalnej ilości. Jutro  natomiast jadę po raz pierwszy na wystawę modelarską i to do Bytomia  :).

Ale do Bytomia to się jeździ z ukończonymi modelami.  :haha:

• Haha 1
Napisano
9 godzin temu, _OldMan_ napisał:

Ale do Bytomia to się jeździ z ukończonymi modelami.  :haha:

Ja jadę w celach turystycznych, a  moje modele na wystawy i konkursy raczej się  nie nadają  :).

Napisano

Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze do dyskusji. Nie znam sprzętu amerykańskiego. Znam sprzęt radziecki. Podejrzewam że może być analogia. Siłowniki hydrauliczne służące do wypuszczania podwozia są wyposażone w tzw. zamki hydrauliczne. Bez wchodzenia w szczegóły techniczne jest to element mechaniczny który pod wpływem podania ciśnienia hydrauliki na otwieranie podwozia gdy goleń osiągnie właściwą pozycję blokuje goleń w położeniu otwartym i w momencie gdy ciśnienie hydrauliczne w siłowniku zaniknie goleń sama się nie złoży. Żeby odblokować zamek trzeba podać ciśnienie na chowanie goleni. Wtedy zamek hydrauliczny odblokowuje się. Wspomniane czerwone elementy z chorągiewkami  RBS (Remove Before Flight), które u nas powinny były się nazywać UPS (Usuń Przed Startem) to elementy zabezpieczające przed przypadkowym złożeniem się podwozia przez personel obsługi lub w wyniku zwarcia w instalacji elektrycznej. Podwozie samo nie ma możliwości złożenia się. Elementy te usuwa się w trakcie tzw obsługi startowej podczas przygotowania do wylotu. Napis "Remove Before Flight" może niektórym sugerować że usuwa się to bezpośrednio przed lotem. W praktyce usuwa się je dużo wcześniej. Dodatkowo na tzw. parach dyżurnych czyli samolotach w najwyższym stopniu gotowości do startu praktycznie wszystkie zabezpieczenia były zdjęte. Tak było na sprzęcie radzieckim. Jak wspomniałem może być duża analogia.

Pozdrawiam.

Andrzej.

image.png.1188bfa1712dc1d55b250aebffc16947.png 

• Like 1
Napisano

Skrzydła i  stateczniki  poziome doklejone. Od siebie dodałem światło na krawędzi statecznika oraz antenkę na kadłubie.

IMG_20220518_190053.thumb.jpg.09a6fa8e39f0dbc7af97ed3a230a9c56.jpg

• Like 2
Napisano

Co do czerwonych krawędzi osłon podwozia, to jeszcze takie zdjęcie znalazłem. Niby nr się zgadza, ale lotniskowiec inny ?.

Czerwonego nie widzę.

McDonnell_F-4J_(155800)_VF-96_(11428126963).jpg

Napisano (edytowane)

Fotele zestawowe z dodanymi pasam Edka w postaci blaszek. Wcześniej kupiłem pasy  superfabric, ale nie potrafiłem ich położyć bez ich porwania. Strasznie delikatne są.

Edit :

Te pasy z przodu foteli już poprawiłem ponieważ błędnie je dokleiłem.

IMG_20220521_190317 (1).jpg

Edytowane przez kowal76
  • Like 2
Napisano

Kowal76@ najbliżej tego koloru były szyby do akwariów zza komuny zielonkawe.Wtedy szyba ogrzewana w samolocie była ze szkła , a nie jak dzisiaj kilka warstw w tym jedna tylko ze szkła reszta jakie plastiki...

szyb.jpg

szyba.jpg

• Like 1
Napisano

Tak to wygląda po polerce i jest moim zdaniem ok. Sugerowałem się instrukcją  ponieważ  generalnie robię prosto z pudła. Na niektórych fotkach faktycznie kolor wpada w zielonkawy, a na niektórych bardziej niebieski lub  wcale nie ma.

IMG_20220522_203427.jpg

IMG_20220522_203552.jpg

IMG_20220522_203625.jpg

• Like 2
Napisano
22 minuty temu, jawkers napisał:

Tak jak napisałeś, to bardziej jest odcień niebieskiego koloru. Jakiego green cleara uzywasz? Tamiya?

Nie, Gunze używam.

• Super Moderator
Napisano

Tamiya można rozcieńczyć spirytusem i po natryśnięciu da delikatny odcień zielonego oraz podczas pomyłki można ją zetrzeć spirytusem.

Gunze jak chciałem rozcieńczyć spirytusem to mi się zważyła jak dobrze pamiętam.

Napisano
15 minut temu, jawkers napisał:

Tamiya można rozcieńczyć spirytusem i po natryśnięciu da delikatny odcień zielonego oraz podczas pomyłki można ją zetrzeć spirytusem.

Gunze jak chciałem rozcieńczyć spirytusem to mi się zważyła jak dobrze pamiętam.

Zawsze mogę zmyć wamodem  Gunziaka i dać zieleń jak co.

Napisano
2 godziny temu, kowal76 napisał:

Zawsze mogę zmyć wamodem  Gunziaka i dać zieleń jak co.

Zmywacz wamodu zmatowi ci osłonę i będzie nieprzezroczysta, odradzam.

• Super Moderator
Napisano
29 minut temu, Matys napisał:

Właśnie do tego to napisałem. Tamiya jest delikatna i jak trzeba będzie zmyć, to spirytus nie zaszkodzi elementom przeźroczystym.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Matys napisał:

Nie raz zmywałem i nic nie zmatowił nigdy.

Edytowane przez kowal76