Skocz do zawartości

Fokarium: A8 i F-8, Eduard 1/72

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Spód skrzydłaF-8  ponitowany. Problemy te same jak wyżej: nity dane przez Edka więcej szkodzą niż robią pożytku, linie poprzesuwane względem planów o ok. 1 mm a niektóre i więcej. 
4PnpXGs.jpg
mzmAIHW.jpg
8Jpbm3j.jpg
DVG1mu9.jpg
Zestawowe KMy zostały zmodyfikowane:
xnRRiFQ.jpg
Teraz te same operacje na A-8 muszę wykonać.

• Like 2

Swoją przygodę z nitowaniem też zacząłem od Foki. Revellowskiej. Twoje wyszło idealnie w porównaniu z moim 🙂 Jak wcześniej wspominali koledzy przeszlifuj delikatnie powierzchnię bo po malowaniu zostaną kraterki, a nie delikatne wgłębienia. Tak jak u mnie. Powierzchnię po szlifowaniu dobrze jest przemyć wacikiem z izopropanolem. Bardzo dobrze wyciaga pył z zagłębień.  

Edytowane przez panDespota

2 godziny temu, piotr2498 napisał:

Z acetonem radził bym uważać, bo może rozpuścić plastik, lepszy do tego będzie wacik z spirytusem

Jezus, ale ze mnie sierota. Chodziło mi o izopropanol. Już poprawiłem posta. Mam nadzieję, że nie zdążył autor tematu sprawdzać... 

Teraz wśród,,nowoczesnych,, wraca stare czyli namaczanie ubrań w wannie...lepiej się pioro. Tu też trzeba dac wodzie namoczyć pył w ,,nicie,, później nie ma problemu. Te namaczanie co robiły moje babcie,ciotki i mama to teraz a jakże Stripowanie  .Sorry musiałem.?  :)

Edytowane przez em

Odpowiadając na pytania:
- nie jest to pierwszy płatowiec jaki nituję ( chyba 5?)
- nity przejechane papierem wodnym 800 i później polerka 1500
- acetonu nie używam w ogóle :) więc nie ma obawy że coś mi pożre.
Tymczasem skoromnie, bo i po nocce czasy mało a dziś na kolejną idę 😞
 Ponitowane górne powierzchnie skrzydeł A-8, wygładzone papierami i wstępnie oczyszczone szczoteczką. 
xHIuXBJ.jpg
3asFUYy.jpg
w55L5V1.jpg
yaDFHU2.jpg
R4lPV14.jpg

• Like 1

Ta gęsta siatka nitów od strony kadłuba nie wygląda za dobrze, w takich przypadkach warto rozważyć czy nie pójść na kompromis i zrezygnować z części nitów.

W dniu 20.08.2022 o 18:10, Roland_Sebastian napisał:

Ta gęsta siatka nitów od strony kadłuba nie wygląda za dobrze, w takich przypadkach warto rozważyć czy nie pójść na kompromis i zrezygnować z części nitów.

Będę pamiętał na przyszłość. Dzięki za radę.

• 2 months later...

Coś tam podziałałem przy A-8. Skrzydła sklejone. Jedno wyprowadzone na gotowo - pozostało dodać Fotokarabin, bo zestawowa wypustka była przesunięta względem siebie. Miejsce na niego nawiercone mniejszym wiertełkiem ( nie mam jeszcze 1,3 mm) pod pręcik 1,2 mm - dojdą wiertła to zamonotuję. 
DAwenpo.jpg
pZha2cm.jpg
mhjvwwz.jpg
Sklejone, czeka na obróbkę połączenia:
Vmvmu6S.jpg
Gotowe. Dziurka koło KMu z igły to miejsce na fotokaem.
NavRWOg.jpg
I wnęki podwozia:
Jz53P2n.jpg
KMy nad silnikiem lekko podrasowane: porówanie tego co było i co jest: 
K92Qf8y.jpg
Kolejne prace niedługo

• Like 1

Powoli do przodu. Skrzydła sklejone. Nie są wklejone do kadłuba. Pozostało je obrobić.
ipGfEzz.jpg
WN1dUSA.jpg
kVcvKym.jpg
z8D03RY.jpg
KdIGWA4.jpg
Kolejna aktualizacja za tydzień 😉 

• 2 weeks later...

Podziałałem troszkę przy kadłubach. Głównie wyprowadzanie na prostą śladów po łączeniu połówek kadłuba i nosy.
msfsKhe.jpg
1Sm93E7.jpg
5rIueDC.jpg
dzWA5zt.jpg
yYVXqVF.jpg
A2JW8Bw.jpg
Jak uwidocznił podkład jeszcze wymagają te elementy obróbki, czy zajmę się w najbliższym czasie 😉

• Like 1

Dziś skromnie. Wyprowadziłem noski na prostą. Jutro będę na nich rył linie podziałowe, które się zatraciły:
4O4yxdJ.jpg
j6wohz5.jpg
zEpYEOP.jpg
KkDhagg.jpg 

W dniu 1.05.2022 o 00:05, neptun1939 napisał:

Malowania zostały wybrane zaraz po przejrzeniu instrukcji. I tak będą to:
F-8 z Węgier 1945:

W dniu 1.05.2022 o 00:05, neptun1939 napisał:

Moim zdaniem są to dwa najciekawsze malowania z pudełkowego zestawu kalek. 

Moim zdaniem jest przynajmniej jedno ciekawsze malowanie F-8. Pozwala poszaleć przy malowaniu. :cool:

image.png.d5e1af2da2c5fc74ae07c45afd3ca81c.png

13 godzin temu, neptun1939 napisał:

Jutro będę na nich rył linie podziałowe, które się zatraciły:

Nawet nie wiedziałem, że Eduard tak fatalnie spasował te pokrywy, że aż linie się zatracają... 

13 godzin temu, neptun1939 napisał:

Dziś skromnie. Wyprowadziłem noski na prostą. Jutro będę na nich rył linie podziałowe, które się zatraciły:

Może to przez zbliżenie, ale wygląda jakbyś strasznie grubo nałożył podkład czy szpachlę. Co do rycia linii podziałowych to ja w takich kłopotliwych miejscach zawsze pogłębiam je przed szpachlowaniem. Wtedy znacznie łatwiej jest je odtworzyć.

5 godzin temu, BRAVO112 napisał:

do poprawiania linii: OLFA  PB 450

Używam do wyraźnych grubych linii, ale do delikatniejszych  w 72 wydaje mi się, że to za gruby rylec. Do tych drugich używam końca żyletki czeskiej, strony z tym większym zębem. Ostatnio zanabyłem MR.SCRIBERa tego czarnego i różowego, ale nie miałem jeszcze okazji testować. 

• 2 weeks later...

Dziś podziałem na A-8.
 Na początku był haos:
TT06iCV.jpg
YAhFSNB.jpg
Następnie po przeszlifowaniu całości pojawiła się gładka powierzchnia. Celem akcji było usunięcie tych nitów zestawowych - jeśli ktoś robi model prosto z pudła to są spoko. Jeśli ktoś nituje wg. planów to te nity od edka robią więcej szkody niż pozytku....
7eLl16I.jpg
BMmoApp.jpg
Następnie przy pomocy kroczka, rysika ze szpilki (pilot linii), rysika od Trumpetera zacząłem odtwarzać linie podziałowe podług planów. Jedna linia za wydechami jest za blisko osłony - nie była zaszpachlowana - właśnie schnie. Okazuje się że wg. planów Foka jest za niska o ok. 1 mm i za krótka o jakieś 2-2,5 mm... Jedna strona, linie główne, jest prawie gotowa (zapuszczona Extra Thin Cementem, czeka na szlif) - nie nadstawiałem nic. Za dużo roboty i trzeba by było prawie wszystko rozwalić... Przy następnych Fokach będę pamiętał by to zniwelować zawczasu 😉 
oHSOzfw.jpgZ
Zaszpachlowałem też linię na skrzydłach, o których zapomniałem. Jutro obróbka szpachli i rycie linii właściwych. 
pfcP60k.jpg
No to tyle na dziś 😉 Jutro myślę zrobić kadłub A-8 w pełni jeśli idzie o linie, wnęki, luki inspekcyjne itp. 

7 godzin temu, neptun1939 napisał:

Celem akcji było usunięcie tych nitów zestawowych - jeśli ktoś robi model prosto z pudła to są spoko. Jeśli ktoś nituje wg. planów to te nity od edka robią więcej szkody niż pozytku....

Rozumiem że dysponujesz dokumentacją orginalną FW i wg niej robisz te poprawki.

• Like 1

Godzinę temu, marek d napisał:

Rozumiem że dysponujesz dokumentacją orginalną FW i wg niej robisz te poprawki.

Na pewno... :twisted:

8 godzin temu, neptun1939 napisał:

Dziś podziałem na A-8.
 Na początku był haos:image.png.d2973fbc27b245e3a7f0b9dbafb94ba0.png

Boszszsz... Co Ty tej Foce zrobiłeś... :lol::lol::lol:

Edytowane przez HK1885