piotr2498 Napisano 14 Sierpnia 2022 Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Przeleć potem te nity delikatnie papierem ściernym, żeby tak nie odstawały 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Spód skrzydłaF-8 ponitowany. Problemy te same jak wyżej: nity dane przez Edka więcej szkodzą niż robią pożytku, linie poprzesuwane względem planów o ok. 1 mm a niektóre i więcej. Zestawowe KMy zostały zmodyfikowane: Teraz te same operacje na A-8 muszę wykonać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Chyba na spodzie lepiej wyszły te nity. Nabrałeś wprawy, warto było zacząć od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Foka to nie jest dobry model do testowania nitowania. A plany kagero są słabe , proponuję Cmk lub JaPO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 (edytowane) Swoją przygodę z nitowaniem też zacząłem od Foki. Revellowskiej. Twoje wyszło idealnie w porównaniu z moim Jak wcześniej wspominali koledzy przeszlifuj delikatnie powierzchnię bo po malowaniu zostaną kraterki, a nie delikatne wgłębienia. Tak jak u mnie. Powierzchnię po szlifowaniu dobrze jest przemyć wacikiem z izopropanolem. Bardzo dobrze wyciaga pył z zagłębień. Edytowane 17 Sierpnia 2022 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 Z acetonem radził bym uważać, bo może rozpuścić plastik, lepszy do tego będzie wacik z spirytusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 ... a jeszcze lepszy obcięty pędzelek lub szczoteczka do zębów + bieżąca woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 17 Sierpnia 2022 Share Napisano 17 Sierpnia 2022 2 godziny temu, piotr2498 napisał: Z acetonem radził bym uważać, bo może rozpuścić plastik, lepszy do tego będzie wacik z spirytusem Jezus, ale ze mnie sierota. Chodziło mi o izopropanol. Już poprawiłem posta. Mam nadzieję, że nie zdążył autor tematu sprawdzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 W edkowych modelach dobrze jest zrobić polerkę , mamy 2 w 1 - gładka powierzchnia i nity prawie czyste. Resztę załatwi szczoteczka do zębow, najlepiej elektryczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Teraz wśród,,nowoczesnych,, wraca stare czyli namaczanie ubrań w wannie...lepiej się pioro. Tu też trzeba dac wodzie namoczyć pył w ,,nicie,, później nie ma problemu. Te namaczanie co robiły moje babcie,ciotki i mama to teraz a jakże Stripowanie .Sorry musiałem.? Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Odpowiadając na pytania: - nie jest to pierwszy płatowiec jaki nituję ( chyba 5?) - nity przejechane papierem wodnym 800 i później polerka 1500 - acetonu nie używam w ogóle więc nie ma obawy że coś mi pożre. Tymczasem skoromnie, bo i po nocce czasy mało a dziś na kolejną idę Ponitowane górne powierzchnie skrzydeł A-8, wygładzone papierami i wstępnie oczyszczone szczoteczką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 20 Sierpnia 2022 Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Ta gęsta siatka nitów od strony kadłuba nie wygląda za dobrze, w takich przypadkach warto rozważyć czy nie pójść na kompromis i zrezygnować z części nitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2022 W dniu 20.08.2022 o 18:10, Roland_Sebastian napisał: Ta gęsta siatka nitów od strony kadłuba nie wygląda za dobrze, w takich przypadkach warto rozważyć czy nie pójść na kompromis i zrezygnować z części nitów. Będę pamiętał na przyszłość. Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 Coś tam podziałałem przy A-8. Skrzydła sklejone. Jedno wyprowadzone na gotowo - pozostało dodać Fotokarabin, bo zestawowa wypustka była przesunięta względem siebie. Miejsce na niego nawiercone mniejszym wiertełkiem ( nie mam jeszcze 1,3 mm) pod pręcik 1,2 mm - dojdą wiertła to zamonotuję. Sklejone, czeka na obróbkę połączenia: Gotowe. Dziurka koło KMu z igły to miejsce na fotokaem. I wnęki podwozia: KMy nad silnikiem lekko podrasowane: porówanie tego co było i co jest: Kolejne prace niedługo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 Powoli do przodu. Skrzydła sklejone. Nie są wklejone do kadłuba. Pozostało je obrobić. Kolejna aktualizacja za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Podziałałem troszkę przy kadłubach. Głównie wyprowadzanie na prostą śladów po łączeniu połówek kadłuba i nosy. Jak uwidocznił podkład jeszcze wymagają te elementy obróbki, czy zajmę się w najbliższym czasie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 Dziś skromnie. Wyprowadziłem noski na prostą. Jutro będę na nich rył linie podziałowe, które się zatraciły: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 Nie wiem czy nie byłoby lepiej jakbyś rozfrezował lufy km-ów, miałbyś wtedy fajny dostęp do rynienek, wyszlifował byś je i wstawił wcześniej pomalowane lufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 W dniu 1.05.2022 o 00:05, neptun1939 napisał: Malowania zostały wybrane zaraz po przejrzeniu instrukcji. I tak będą to: F-8 z Węgier 1945: W dniu 1.05.2022 o 00:05, neptun1939 napisał: Moim zdaniem są to dwa najciekawsze malowania z pudełkowego zestawu kalek. Moim zdaniem jest przynajmniej jedno ciekawsze malowanie F-8. Pozwala poszaleć przy malowaniu. 13 godzin temu, neptun1939 napisał: Jutro będę na nich rył linie podziałowe, które się zatraciły: Nawet nie wiedziałem, że Eduard tak fatalnie spasował te pokrywy, że aż linie się zatracają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 13 godzin temu, neptun1939 napisał: Dziś skromnie. Wyprowadziłem noski na prostą. Jutro będę na nich rył linie podziałowe, które się zatraciły: Może to przez zbliżenie, ale wygląda jakbyś strasznie grubo nałożył podkład czy szpachlę. Co do rycia linii podziałowych to ja w takich kłopotliwych miejscach zawsze pogłębiam je przed szpachlowaniem. Wtedy znacznie łatwiej jest je odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 do poprawiania linii: OLFA PB 450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 5 godzin temu, BRAVO112 napisał: do poprawiania linii: OLFA PB 450 Używam do wyraźnych grubych linii, ale do delikatniejszych w 72 wydaje mi się, że to za gruby rylec. Do tych drugich używam końca żyletki czeskiej, strony z tym większym zębem. Ostatnio zanabyłem MR.SCRIBERa tego czarnego i różowego, ale nie miałem jeszcze okazji testować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 Dziś podziałem na A-8. Na początku był haos: Następnie po przeszlifowaniu całości pojawiła się gładka powierzchnia. Celem akcji było usunięcie tych nitów zestawowych - jeśli ktoś robi model prosto z pudła to są spoko. Jeśli ktoś nituje wg. planów to te nity od edka robią więcej szkody niż pozytku.... Następnie przy pomocy kroczka, rysika ze szpilki (pilot linii), rysika od Trumpetera zacząłem odtwarzać linie podziałowe podług planów. Jedna linia za wydechami jest za blisko osłony - nie była zaszpachlowana - właśnie schnie. Okazuje się że wg. planów Foka jest za niska o ok. 1 mm i za krótka o jakieś 2-2,5 mm... Jedna strona, linie główne, jest prawie gotowa (zapuszczona Extra Thin Cementem, czeka na szlif) - nie nadstawiałem nic. Za dużo roboty i trzeba by było prawie wszystko rozwalić... Przy następnych Fokach będę pamiętał by to zniwelować zawczasu Z Zaszpachlowałem też linię na skrzydłach, o których zapomniałem. Jutro obróbka szpachli i rycie linii właściwych. No to tyle na dziś Jutro myślę zrobić kadłub A-8 w pełni jeśli idzie o linie, wnęki, luki inspekcyjne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 7 godzin temu, neptun1939 napisał: Celem akcji było usunięcie tych nitów zestawowych - jeśli ktoś robi model prosto z pudła to są spoko. Jeśli ktoś nituje wg. planów to te nity od edka robią więcej szkody niż pozytku.... Rozumiem że dysponujesz dokumentacją orginalną FW i wg niej robisz te poprawki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 17 Grudnia 2022 Share Napisano 17 Grudnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, marek d napisał: Rozumiem że dysponujesz dokumentacją orginalną FW i wg niej robisz te poprawki. Na pewno... 8 godzin temu, neptun1939 napisał: Dziś podziałem na A-8. Na początku był haos: Boszszsz... Co Ty tej Foce zrobiłeś... Edytowane 17 Grudnia 2022 przez HK1885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi