Sudus Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Witam serdecznie Przedstawiam mój ostatnio ukończony model. Nie znalazłem nigdzie zdjęć Wellingtona Mk.III w barwach PSP (albo źle szukałem ) ale mimo to zgodnie z motywem przewodnim mojej kolekcji zrobiłem go z biało-czerwoną szachownicą. Litery kodowe oraz nr seryjny wziąłem z książki A.Morgały Polskie Samoloty Wojskowe 1939-1945 wydawnictwa MON 1976 na której się "wychowałem" Do bodowy modelu wykorzystałem blaszki Eduarda tablica przyrządów i pasy bezpieczeństwa których i tak nie widać no i lufy od Mastera. Litery kodowe postanowiłem zrobić czerwone. To taka moja wersja. Malowane od szablonu który wykonałem samodzielnie Model w barwach 305 dywizjonu SMoE BK305 Malowanie: powierzchnie dolne Mr Color C 125 Cowling Color , powierzchnie górne MrColors C 361 Dark Green i C 369 Dark Earth. I teraz na półkę koło Lancastera. Jak się zmieści Zapraszam do oglądania Pozdrawiam Piotr 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Dobra robota! Wyobrażam sobie, jaki jest duży (fajnie byłoby zrobić zdjęcie z Lancasterem). Bardzo dobrze wypadły cechy rzeźby powierzchniowej, charakterystyczne dla Wellingtona. Gratulacje! P.S. A gdzie jest zdjęcie poniżej (z dolu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Bardzo fajny, podoba się. Świetne wnętrze aż szkoda że nic z tego nie widać. Brawo za powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Kawał fajnego modelu Gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Errata Faktycznie nie dałem zdjęcia spodu więc nadrabiam teraz. Nie zrobiłem śladów spalin gdyż nie wiedziałem jak się układają na samolocie. Nie chciałem tego spieprzyć więc zostaje tak jak jest Przedstawiam też porównanie z Lancasterem. Przepraszam za zdjęcia ale to było tak na szybko. A do tego nie maiłem miejsca na zdjęcie porównawcze Jest też zdjęcie oklejonego modelu do cieniowania poszycia płóciennego. Nie wiem czy to wyszło dobrze ale czytając Wasze komentarze widzę że się podoba czyli jest ok. No i nie zmieścił się razem z Lancasterem na jednej półce ale myślę że obydwa modele mają dobre towarzystwo swoją drogą Beaufighter jest duży w stosunku do Wellingtona Pozdrawiam Piotr 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Fajny model, dołączam do głosów, że szkoda zakrytego wnętrza. Ładnie odtworzone powierzchnie, wygląda zacnie. Jak cała kolekcja zresztą PS. Jak kleiło się trampkowego Wellingtona? Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez tenzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 18 Sierpnia 2022 Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Świetny model! Po zamaskowaniu kratownicy czym pryśnięty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 18 Sierpnia 2022 Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Moje ulubione zdjęcie - pokazuje ile pracy musiałeś włożyć w to malowanie! Super! Gratuluję udanego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Cieszę się że model się podoba W dniu 16.08.2022 o 21:47, tenzan napisał: PS. Jak kleiło się trampkowego Wellingtona? Nie miałem żadnych problemów.Jedynie co to poprawiłem mocowanie skrzydeł do kadłuba. Przewierciłem otwór przez kadłub na wylot i wkleiłem tam odpowiednio przyciętą szprychę rowerową na którą nasunąłem skrzydła. Teraz mam pewność podnosząc model za skrzydło że się nic nie urwie 2 godziny temu, empit napisał: Po zamaskowaniu kratownicy czym pryśnięty ? Bardzo rozrzedzoną farbą MR Color C33 czarny matowy Godzinę temu, Kon_Bar napisał: Moje ulubione zdjęcie - pokazuje ile pracy musiałeś włożyć w to malowanie! Super! No trochę czasu mi to zajęło ale efekt mi się spodobał. Zrobiłem wpierw próbę na kawałku lewego skrzydła co widać na zdjęciu bo nie jest zamaskowany. Gdyby nie wyszło miałbym mniej do ponownego malowania .Miałem akurat taśmę maskującą o szerkości ok.1 mm która nadała się idealnie i nie musiałem przycinać pasków z szerszej taśmy Dziękuję za słowa uznania Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 A dlaczego szachownica jest odwrócona ? Model fajnie zrobiony i bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) Tak prawdę mówiąc, to bardzo nie lubię modelu Trumpetera za efekt sflczałego balona na powierzchniach modelu. Uważam, że zwłaszcza na skrzydłach wygląda to mocno karykaturalnie. Twoje malowanie starannie i pieczołowicie podkreśla ten efekt Mi się kojarzy bardziej z zakładkowym poszyciem karaweli lub innej drewnianej jednostki pływającej niż płótnem opinającym żebrowanie. No ale to tylko moje spostrzeżenie na boku poczynione dla paddierżki razgawora. I żeby przykryć zazdrość, że Ty już swojego Wellingtona masz na półce, a mój ciągle czeka w pudle Pozdrawiam, Michał Edytowane 3 Września 2022 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Dlaczego kolektor spalin jest pomalowany tak dwukolorowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 W dniu 1.09.2022 o 20:33, marcin70 napisał: A dlaczego szachownica jest odwrócona ? W dniu 3.09.2022 o 15:54, Wymysl napisał: Dlaczego kolektor spalin jest pomalowany tak dwukolorowo? A posiłkowałem się instrukcją Techmodu co prawda Wellingotna Ic . Ale patrząc na zdjęcia samolotów z 305 dywizjonu można zauważyć że szachownice malowane były i normalne i odwrócone więc przyjąłem że jest dobrze http://www.polishsquadronsremembered.com/305/Pic_gal.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi