Kon_Bar Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 O samolocie: Jeden z trzech latających w Polsce L-60 Brygadyr w wersji sanitarnej. Malowanie bazujące na przypuszczeniach - siostrzane samoloty SP-FXA i SP-FXB najprawdopodobniej miały wszystkie powierzchnie kremowo-granatowe. Tu zdecydowałem się na czerwone elementy "powyżej kabiny" na podstawie analizy czarno-białych zdjęć i sugestii kolorową fotografią z (o ile pamiętam "Skrzydlatej Polski" z lat pięćdziesiątych. Do dziś nie jestem pewien czy krawędzie natarcia powinny być czerwone czy granatowe Za wsparcie w trakcie opracowywania malowania bardzo dziękuję Koledze @Artek82 O modelu: Bazą był zestaw firmy AZ Model w skali 1/72. Wnętrze wykonałem od podstaw - inna edycja zestawu zawiera co prawda malowanie SP-FXA dla późniejszej wersji malowania, ale także ona nie zawiera wnętrza dla wersji sanitarnej. Model sprawił mi sporo trudności przy klejeniu - takie "szklarnie" wymagają innego podejścia do montażu i malowania. Ostatecznie jednak jestem zadowolony - mam nadzieję, że i Wam się spodoba 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 41 minut temu, Kon_Bar napisał: zestaw firmy AZ Model w skali 1/72 Kurcze, ja to nawet nie wiedziałem, że taki model jest! Ale widzę, że (podobnie jak z L-410) przegapiłem zakup... Świetne maleństwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Bardzo fajny filigranowy samolocik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Gratuluję! Ten jest oryginalny i elegancko zrobiony. Polskie malowanie jak zwykle zachwyca! Wspomnienia wracają... w swoim czasie miałem kilka z "enerdefenu" w skali 1:100 Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Mnie też od razu skojarzył się z Plasticartem, pierwszym modelem jaki w ogóle pamiętam. Mam w zbiorach dwa czarno białe zdjęcia tego egzemplarza i też bym go tak pomalował. Całość świetna, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Piękny... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 Bardzo ładny i w nietypowym malowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 7 godzin temu, Kon_Bar napisał: sugestii kolorową fotografią z (o ile pamiętam "Skrzydlatej Polski" z lat pięćdziesiątych Nie wiem jak w 50-tych, ale w 60-tych dosyć często w SP kolorowali fotografie czerwonym, czy miało to sens, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Fajny szkrabik podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 17 godzin temu, Wymysl napisał: Nie wiem jak w 50-tych, ale w 60-tych dosyć często w SP kolorowali fotografie czerwonym, czy miało to sens, czy nie. Kolega @Artek82przekazał mi podobną informację. W przypadku SP-FXA i SP-FXB nie miałbym wątpliwości. W przypadku SP-FXG... jak widać uznałem, że to MÓGŁ być jednak czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 No i wyszło elegancko cieszę się że mogłem przekazać trochę argumentów Ptaszki ćwierkają że w Nowym Roku ma być reedycja tego ptaszka więc @Grzesbądź czujny, albo jak coś zobaczę to dam znak-sygnał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 2 minuty temu, Artek82 napisał: jak coś zobaczę to dam znak-sygnał Oj, wdzięczny będę, bo nie zawsze z wszystkim się człowiek ogarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Z granatowymi krawędziami dużo by stracił. Teraz jest idealololo Jeżu! Chłopie! jak tyś te detale powierzchni wyciągnał?!? niesamowite...szczena opada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi