alienus Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Witam wszystkich, Dziś na warsztat trafia Hawker Hurricane Mk 1A. z dywizjonu 303 Bitwa o Anglie od Hobby2000 w 1:72. Założenia projektowe: ma być miło, przyjemnie i relaksująco bez niepotrzebnych ambicji. konkretnie maszyna: V6684 (jak na okładce). Jeszcze parę fotek z tego co tam w pudle siedzi i zapraszam no i farbki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Niby Hasegawa, ale widzę potencjalny problem przy połączeniu nosa z połówkami kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Pierwsze co trzeba zrobić to skrzydło poszpachlować .Hasegawa lekko przedobrzyła i dała do Mk.IIb z dwunastoma km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Xmen napisał: Pierwsze co trzeba zrobić to skrzydło poszpachlować .Hasegawa lekko przedobrzyła i dała do Mk.IIb z dwunastoma km. Dokładnie tak A drugie to poszpachlować rowki na grzbiecie za kabiną (a wtedy trzecie - wymiana wnęki podwozia gł ) I będzie git malina Powodzenia! Będę zaglądał ww Edytowane 7 Września 2022 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 22 minuty temu, wuwumaster napisał: 43 minuty temu, Xmen napisał: Pierwsze co trzeba zrobić to skrzydło poszpachlować .Hasegawa lekko przedobrzyła i dała do Mk.IIb z dwunastoma km. Dokładnie tak A drogie to poszpachlować rowki na grzbiecie za kabiną (a wtedy trzecie - wymiana wnęki podwozia gł ) I będzie git malina Powodzenia! Będę zaglądał ww .. chyba prościej wymienić model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 no i zaczęło się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 1 minutę temu, alienus napisał: no i zaczęło się Nie wiem co masz na myśli ale doprowadzenie skrzydła do prawidłowego stanu dla wersji Mk.I to minimum. Wnęki podwozia można sobie odpuścić tym bardziej że te żywiczne pasują tak sobie. Zrobisz jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 7 minut temu, alienus napisał: no i zaczęło się .. niby co? koledzy wymienili ułomności zestawu i program naprawczy. Ja dodałem wyjście awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 3 minutes ago, marek d said: .. niby co? koledzy wymienili ułomności zestawu i program naprawczy. Ja dodałem wyjście awaryjne. spokojnie wszystko w porządeczku, po prostu sympatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Producent w kabinie umieścił tylko wypychacze Smutno jak tu tak pusto, przyjadą zatem blaszki od Eduarda i nowa deska z zegarami: https://www.mojehobby.pl/products/Hawker-Hurricane-Mk.I-Hasegawa.html https://www.mojehobby.pl/products/Hurricane-Mk.I-Airfix-5846947.html wtedy będzie weselej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 (edytowane) 59 minut temu, marek d napisał: Ja dodałem wyjście awaryjne Hurricane Army byłby lepszy niż ta stara Hasegawa z dodatkami. Edytowane 7 Września 2022 przez marek d 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Warto jeszcze wymienić zestawowy fotel na ten od Yahu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 to oni i fotele robia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 14 minut temu, BRAVO112 napisał: to oni i fotele robia??? YM-S7203. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Czyli jednak nasze wpisy były nie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 10 minutes ago, Xmen said: Czyli jednak nasze wpisy były nie potrzebne. Oczywiście że potrzebne ! Ja to z tych co patrzą ale nie widzą na co patrzą. Będę musiał sobie każdą że wspomnianych przeróbek przetrawić i pokumac dokładnie co i jak. Bardzo wdzięczny jestem za wszelkie uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 9 Września 2022 Autor Share Napisano 9 Września 2022 Witam, Dziś do kawy co następuje - elementy wyciąłem z ramek, zdrapałem nadlewki i przeszlifowałem gąbeczką. Drobnica tj, śmigło, golenie, koła i inne przygotowane już pod podkład. W skrzydle wstępnie natrasowałem miejsca gdzie mają być KMy, planuje tam wiertłem popracować gdy już skrzydło skleję (wstrzymam się z tym do zamknięciem kadłuba, bym miał jak zeszlifować co nie co, gdyby było zbyt ciasno na przymiarkach). Z drobiazgów lubię kleić sobie takie drabinki,bo zawsze mam za co je złapać do obróbki i malowania. Nosek już skleiłem i wyszpachlowałem linie łączenia. Na owiewkę maski już także położone: A tym czasem przyjechała biżuteria i deska jak marzenie Pozdrawiam, Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 10 Września 2022 Share Napisano 10 Września 2022 Szkoda, że przez zamkniętą osłonę kabiny ta tablica z zegarami będzie bardzo słabo widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 10 Września 2022 Share Napisano 10 Września 2022 Może autor pokusi się o otwarcie kabiny. Ruchoma część osłony jest w blaszkach więc kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 14 Września 2022 Autor Share Napisano 14 Września 2022 Witam ponownie, Prace blacharskie postępują. Brakuje mi jeszcze celownika optycznego i mam wątpliwości co dokładnie na obu burtach Mk1a się znajdowało... np ten element od Eduarda powyżej deski rozdzielczej to do niczego nie pasuje. No i jakoś tę klatkę muszę złożyć i całość w kadłubie zmieścić a ciaśniej tam niż w maluchu, jak się w czwórkę jechało nad morze. Ratunek merytoryczny mile widziany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Września 2022 Share Napisano 14 Września 2022 "ten element" to jeśli dobrze widzę zdejmowane drzwiczki na prawej burcie, Hurri miał takie zdejmowane drzwiczki po prawej str ale w przeciwieństwie do Spita nie były na zawiasie tylko po prostu odrzucane (awaryjne opuszczanie kabiny? Tu już niech ktoś bardziej w temacie uzupełni ) Pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 15 Września 2022 Autor Share Napisano 15 Września 2022 Krótka notka historyczna i kilka fajny ujęć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 15 Września 2022 Autor Share Napisano 15 Września 2022 a tu widok 360 stopni w kabinie hawkera PZ865 https://www.alamy.com/360-degree-panoramic-view-of-the-detailed-cockpit-of-a-hawker-hurricane-pz865-of-the-battle-of-the-battle-of-britain-memorial-flight-picture-mark-pain-alamy-image380570941.html?imageid=D9631AAC-DC63-446A-9E21-CC1525DC8930&p=1334052&pn=1&searchId=5bc91f5b009850f771d527162f2ffc7e&searchtype=0 bok lewy: i prawy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Witam, Mała aktualizacja postępu prac. Owiewka rozcięta, i został z niej tylko przód. Wloty i wyloty powietrza przerobione na blaszki. W kabinie, na bokach zamontowałem kratownicę oraz takie wąziutki milimetrowe parapety... jeszcze chcę parę detali nad nimi zrobić. Był spory problem spasowania wszystkiego razem z fotelem oraz tablicą. a tu fotel z obciosaną bazą tak by się tam mieścił i kadłub się zamykał. Pozdrawiam, Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi